Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ποιος άραγε κλείνει τη λέσχη;;

Ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Φ.Λέσχης
Η δωρεάν σίτιση των φοιτητών του ΑΠΘ στη Λέσχη κινδυνεύει από τη βίαιη παρεμπόδιση του ελέγχου της φοιτητικής ιδιότητας των προσερχόμενων και την επιβολή της ελεύθερης σίτισης οποιουδήποτε μη φοιτητή.
Μετά από τα έκτροπα αυτής της μορφής που έγιναν χτες από μικρή ομάδα ατόμων, η Λέσχη θα παραμείνει κλειστή σήμερα 28 Ιανουαρίου ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της.
Ζητούμε τη συμπαράσταση όλων των φοιτητών του ΑΠΘ για τη διασφάλιση του νόμιμου δικαιώματος τους για τη δωρεάν σίτιση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης

Τα γεγονότα:

Τη Δευτέρα 27-01-2014 ο χώρος πριν τη σκάλα που οδηγεί στις διανομές φαγητού της κάτω Λέσχης είχε επανδρωθεί με τραπέζια βιδωμένα στο έδαφος και ελεγκτές που παρεμπόδιζαν την είσοδο στο εστιατόριο σε όποιον δεν είχε πάσο ή κάρτα σίτισης. Η απάντηση ήταν άμεση από μερίδα φοιτητών που συμμετέχουν στο κίνημα και τους αγώνες από το χώρο της αριστεράς, της αυτονομίας, καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές. Τα τραπέζια ξεβιδώθηκαν και ο έλεγχος μπλοκαρίστηκε προκειμένου να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σε όποιον έχει ανάγκη ένα πιάτο φαΐ! Η ανταπάντηση από την πλευρά της Πρυτανείας και της ιδιωτικής εταιρείαςcatering, όπως διαβάζουμε και παραπάνω, ήταν επίσης άμεση! Την Τρίτη 28-01-2014 η Λέσχη μένει κλειστή εκδικητικά, τονίζοντας ότι χωρίς έλεγχο φαΐ δεν έχει!



Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Ο έλεγχος στην είσοδο του εστιατορίου που θα επιτρέπει ή θα αποκλείει την πρόσβαση, είναι η φυσική συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της λέσχης του ΑΠΘ, που το Σεπτέμβρη δόθηκε (ΚΑΙ ΑΥΤΗ) σε ιδιωτική εταιρεία catering. Η σύμβαση που υπέγραψε η εταιρεία με το πανεπιστήμιο προβλέπει τη δωρεάν σίτιση 5.464 φοιτητών ημερησίως (ΚΑΙ ΜΟΝΟ), πλαφόν που επιβάλλει το πανεπιστήμιο στην εταιρεία. Οι 5.464 δικαιούχοι δωρεάν σίτισης θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, οικογενειακής κατάστασης κλπ, αλλά και βάση του έτους φοίτησης που δεν μπορεί να ξεπερνάει τα ν+2 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στο ΑΠΘ είναι περίπου 70.000, ότι το 2009 η Λέσχη έβγαζε πάνω από 9.000 μερίδες ημερησίως, ενώ το 2012 γύρω στις 7.000.
Άρα ένα το κρατούμενο: η δωρεάν σίτιση με το νέο καθεστώς ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ του φοιτητές αλλά ΜΕΡΙΔΑ αυτών. Μια μερίδα που είναι κλειστό-ανελαστικό νούμερο (5.464), που καθορίζεται καταρχήν με βάσει το πόσα χρήματα βολεύει το πανεπιστήμιο να δίνει στην εταιρεία και όχι με το πόσοι πραγματικά έχουν ανάγκη τη δωρεάν σίτιση[1]. ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΑ που καταρρίπτεται, λοιπόν, είναι «το παιδιά μην ανησυχείτε όλοι θα τρώτε, θέλουμε απλά να μην τρώνε στη λέσχη εξωπανεπιστημιακοί» (θα έρθουμε και σ’ αυτό αμέσως παρακάτω).
Δεύτερο κρατούμενο: Οι «εξωπανεπιστημιακοί» στους οποίους αναφέρονται εταιρεία και Πρυτανεία δεν είναι φαντάσματα, είναι οι άνθρωποι που έτρωγαν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια που η Λέσχη ήταν δωρεάν. Είναι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και ΑΝΕΡΓΟΙ, όχι μεγαλοπαράγοντες και μεγαλοκεφαλαιούχοι. Σε καιρούς κοινωνικής καταστροφής, που όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια από κοινού εργολάβοι και πρυτανικές αρχές επιλέγουν να κανιβαλίσουν και να απαγορέψουν τη δωρεάν σίτιση σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ μέσα από σειρά γενικών συνελεύσεων έχουν πάρει σωρεία αποφάσεων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση για όλους, που εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση, στην καταβολή αντιτίμου και στον αποκλεισμό όσων δεν πληρούν τα κριτήρια. Η δωρεάν σίτιση των φοιτητών δεν παρακωλύεται από δυναμικές μειοψηφίες (ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ που καταρρίπτεται), αλλά είναι ξεκάθαρη απόφαση του Υπουργείου και της Πρυτανείας που επιλέγουν να κόψουν τον προϋπολογισμό για τη Λέσχη και να προσλάβουν εταιρεία που θα κερδοφορείστις πλάτες των φοιτητών και όσων σιτίζονται.
Οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ακολουθούν τη λογική της κυβέρνησης και προχωρούν στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, φέρνουν ιδιωτική εταιρεία μέσα στο πανεπιστήμιο, φέρνοντας ταυτόχρονα αποκλεισμούς, αντίτιμο και ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενούς. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να δώσει ηχηρή απάντηση εναντίωσης,το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση είναι αδιαπραγμάτευτο! Στη συγκυρία την κρίσης, των περικοπών, των απολύσεων, της φτώχειας και της ανεργίας έχουμε ανάγκη τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών μας για να μπορούμε να σπουδάσουμε. Επιπλέον,θα σταθούμε στο πλευρό των μεταναστών και των ανέργων που θέλουν να αποκλείσουν από τη Λέσχη, γιατί μαζί τους μας δένουν κοινά συμφέροντα και μια κοινή εργασιακή προοπτική στο στίβο της ανεργίας, της μαύρης και ελαστικής εργασίας που έχουν ετοιμάσει για μας κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο.Τη μάχη για ζωή και την ανατροπή της κανιβαλικής επίθεσης θα τη δώσουμε μέσα από τη συλλογικές μας διαδικασίες και το δρόμο του αγώνα. Και τη μάχη αυτή

Ή ΘΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Ή ΘΑ ΤΗ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Καλούμε τους συναδέλφους μας σε έμπρακτη αμφισβήτηση του ελέγχου στη Λέσχη, δεν δείχνουμε πάσο, δεν επιτρέπουμε τον αποκλεισμό κανενός!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΣΗ ΤΗ ΛΕΣΧΗΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ’ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ-ΣΙΤΙΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΑΡ.ΑΓ.Ε  ΕΑΑΚ







[1] Αλήθεια μας θυμίζει καθόλου αυτό το πλαφόν των 20.000 απολύσεων στο δημόσιο, με βάσει τις επιταγές της ΤΡΟΙΚΑ και ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου; Αλήθεια αν οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν σίτιση είναι πάνω από το προβλεπόμενο νούμερο (πράγμα που είναι το μόνο σίγουρο δεδομένης της προηγούμενης κατάστασης (7000 φοιτητές και όχι 5464) αλλά και των συνεχών περικοπών σε μισθούς, την ανεργία κλπ που υφίσταται όλη η κοινωνία) τι θα κάνει η Πρυτανεία και η εταιρεία…; Ρητορικό το ερώτημα και δεδομένη η απάντηση: ΤΙΠΟΤΑ, απλά οι υπόλοιποι θα πληρώνουν αντίτιμο.