Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Tοπίο στην αιθαλομίχλη..

Tοπίο στην αιθαλομίχλη«Έτσι τελειώνει ο κόσμος, όχι με μια έκρηξη αλλά μ’ ένα λυγμό», έλεγε ένας ξένος ποιητής. Έτσι τελειώσε το 2013, μπορούμε να πούμε κι εμείς: όχι με μια (κοινωνική) έκρηξη αλλά με το μαύρο σύννεφο της αιθαλομίχλης, με τις αποπνιχτικές αναθυμιάσεις των σκανδάλων, της απληστίας και του κυνισμού αυτών που μας κυβερνούν.



Ένα μαύρο νέφος πλανιόταν πάνω από την Ελλάδα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η αιθαλομίχλη δεν εντοπίστηκε μόνο στην Αθήνα, αλλά παρουσιάστηκε σε όλες σχεδόν τις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία, Κοζάνη, Τρίπολη. Πανικόβλητη η κυβέρνηση, εξέδωσε έναν κατάλογο κούφιων μέτρων και εναπέθεσε την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης αφενός στον πατριωτισμό των ξεπαγιασμένων Ελλήνων και αφετέρου… στο νοτιά και τη βροχή! Το φαινόμενο υποχώρησε  για δυο μέρες, όμως υπολογίζεται ότι με την επικείμενη άφιξη των βοριάδων θα εμφανιστεί και θα ενταθεί ξανά.
Αυτό που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές συστάσεις είναι η πλήρης απουσία κάθε επιστημονικής, έστω τεχνοκρατικής αντιμετώπισης της θανατηφόρας ρύπανσης και η καταφυγή στην… αστυνόμευση και στις ατομικές προφυλάξεις. Μην κυκλοφορείτε αν είστε άνω των 65, κλείστε τα σχολεία, βάλτε μονά-ζυγά στα ταξί, αφήστε τα δημόσια κτίρια (πλην νοσοκομείων) χωρίς θέρμανση. Θυμηδία και αηδία προκάλεσε η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι η μείωση του φόρου στα υγρά καύσιμα δεν θα ωφελήσει τους φτωχούς, αλλά θα ευνοήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου και θα διευκολύνει τους πλούσιους να θερμάνουν τις πισίνες τους! Και όλα αυτά ενώ σπίτια παραδίδονται στις φλόγες και νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από μαγκάλι!
Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στο Λονδίνο το 1952 εξαιτίας της αιθαλομίχλης που προκλήθηκε από τζάκια και ξυλόσομπες. Στη σημερινή Ελλάδα ο θάνατος έρχεται με δόσεις, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού η επίδραση των καρκινογόνων αιωρούμενων σωματιδίων μπορεί να εκδηλωθεί ύστερα από χρόνια.
Μόνο ο άνεμος του λαϊκού ξεσηκωμού μπορεί να διώξει το μαύρο κυβερνητικό σύννεφο και τους προστάτες του, ώστε το 2014 να δούμε και κάποια άσπρη μέρα.
Αξίζει να σημειωθεί οτι έπειτα απο έρευνες του ΑΠΘ σχετικά με το ζήτημα της αιθαλομίχλης, προέκυψε οτι ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε κοντά στα 310 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατα μέσο όρο στη δυτική θεσσαλονίκη, υπερδιπλάσιο από το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων.
Τα συμπεράσματα δικά σας...