Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Τί γίνεται με την πτυχιακή εξεταστική στο 10ο εξάμηνο; // κείμενο του ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ για το ζήτημα

Μια κουβέντα για μια σταθερή διεκδίκηση του συλλόγου φοιτητών που μας απασχολεί όλους...

Το τελευταίο διάστημα άνοιξε η κουβέντα για την πτυχιακή εξεταστική. Όπως όλοι μας παρατηρήσαμε, απουσίαζε απο την όλη κουβέντα η «πτυχιακή για τους φοιτητές του 10ου εξαμήνου». Πριν περάσουμε στην ανάλυση του γιατί πρέπει συλλογικά να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση της πτυχιακής εξεταστικής για όλους τους φοιτητές που βρίσκονται απο 10ο εξάμηνο και πάνω (>=10 ), θεωρούμε αναγκαίο να αναφερθούμε στους λόγους που η πτυχιακή δε θεωρείται αυτονόητη. Ο  λόγος δεν είναι άλλος απο την ίδια την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, εν ολίγοις το νόμο Διαμαντοπούλου που μεταξύ άλλων αναφέρει και την κατάργηση των πτυχιακών εξεταστικών, μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο διάλυσης πολλών δικαιωμάτων μας. Παρότι αυτή η πτυχή δεν έχει εφαρμοστεί λόγω των πιέσεων που ασκούν οι αγωνιστικοί φοιτητικοί σύλλογοι σε κάθε σχολή, κάθε φορά βλέπουμε διάφορα «μπρος πίσω» στο ζήτημα απο πλευράς των τμημάτων. Είτε με πρόσχημα την έλλειψη καθηγητών, είτε την υποχρηματοδότηση ή ακόμη και πιο ακραίες τοποθετήσεις, το ζητούμενο είναι ότι η πτυχιακή εξεταστική αποτελεί ακόμη ένα πεδίο μάχης για όλους τους φοιτητές για το δικαίωμα μας σε αξιοπρεπείς σπουδές, για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και τελικά το δικαίωμα μας στο να ορίζουμε εμείς τις σπουδές μας με τον τρόπο που θέλουμε. Φυσικά, το γεγονός ότι η πτυχιακή στο 10ο θεωρείται «παράνομη» δεν πρέπει να μας σταματά από τη διεκδίκηση της. Παράνομες πρέπει να θεωρούνται όλες αυτές οι επιταγές που κάνουν τις σπουδές και τη καθημερινότητα μας δυσκολότερη, είτε μιλάμε για ζητήματα σχολής είτε για ζητήματα εκτός αυτής.



Γιατί όμως πρέπει να παλέψουμε για την πτυχιακή στο 10ο εξάμηνο;

Αρχικά θα πρέπει και μεταξύ μας να ξεκαθαρίσουμε ότι η πτυχιακή εξεταστική στο 10ο δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφορά μόνο τους φοιτητές που βρίσκονται φέτος σε αυτό το εξάμηνο. Είναι αναγκαίο να υπάρχει μια μαζική διεκδίκηση η οποία να κατοχυρώσει αυτό το αίτημα μας όχι μόνο για φέτος, αλλά για όλες τις χρονιές. Εξ’ άλλου αυτό δεν είναι μια «επιφοίτηση» κάποιων, αλλά αποτελεί διεκδίκηση του συλλόγου εδώ και χρόνια. Μάλιστα, τη φετινή χρονιά έχει συζητηθεί σε συνέλευση το ζήτημα έπειτα απο ψήφισμα που καταθέσαμε στη Γ.Σ. ως ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ. Για μας είναι απαραίτητο αυτός ο αγώνας να κερδιθεί γιατί:

·         Σε αυτή την οικονομική συγκυρία δεν μπορούν, σε μια ήδη δύσκολη σχολή, να μπαίνουν παράλογα εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών μας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το ολοένα και πιο δυσβάσταχτο κόστος φοίτησης.
·         Πρέπει εμείς, μέσα από τις συλλογικές διεκδικήσεις μας, να ορίζουμε  τις σπουδές μας και να μην κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτές, είτε αυτή μας επιβάλλεται από νόμους, είτε από παράλογες απαιτήσεις.
·          Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο θα καθυστερήσουν φοιτητές που χρωστάν μόνο μαθήματα χειμερινών εξαμήνων.
·         Απο την άλλη τα επιχειρήματα απο πλευράς τμήματος καθηγητών ποτέ δεν βρίσκουν κάποιο πάτημα στην πραγματικότητα.

Πώς να κινηθούμε;          
                            
Για μας δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο αυτός της συλλογικής διεκδίκησης. Άλλωστε όλες οι νίκες που έχουμε πετύχει ως φοιτητές, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι προήλθαν μέσα απο μαζικούς αγώνες είτε σε επίπεδο σχολής είτε πανεπιστημίου. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε βήμα βήμα. Αρχικά με κινητοποίηση στον πρόεδρο όπου θα απαιτήσουμε να κατοχυρωθεί το αίτημά μας για «πτυχιακή στο 10ο εξάμηνο» υπερασπιζόμενοι την απόφαση του Συλλόγου μας. Η παρουσία μας στη συνέλευση τμήματος κρίνεται αναγκαία ώστε το ίδιο τοΤμήμα να κάνει δεκτό το αίτημα μας. Αυτό απαιτεί απο μεριάς μας συλλογικότητα, μαζικότητα, δυναμική. Όσο αυτά τα στοιχεία υπάρχουν μπορούμε να νικάμε, να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και να μην περιμένουμε «δώρα» είτε από το Τμήμα και τους καθηγητές είτε φυσικά από αυτόκλητους σωτήρες τύπου ΔΑΠ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 10Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ (>=10)

·         Τρίτη 10/5 στις 13:00 μαζική παράσταση στον Πρόεδρο του Τμήματος για το ζήτημα της πτυχιακής. Έπειτα συνάντηση στο Καμαράκι για να δούμε ποία θα είναι η στάση μας στη συνέλευση Τμήματος.

·         Επικύρωση των υπογραφών που συλλέγονται για το ζήτημα από το ΔΣ του συλλόγου και υπεράσπιση της απόφασης της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης όπου με ψήφισμα απαιτούμε πτυχιακή για όλους τους φοιτητές άνω του 10ου.

·         Όλοι στη συνέλευση Τμήματος την Πέμπτη 12/5 στις 10:00 για να διεκδικήσουμε μαζικά το αίτημα του Συλλόγου για πτυχιακή εξεταστική σε όσους είναι από 10ο  εξάμηνο και πάνω