Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Για τον αποκλεισμό φοιτητών στην πτυχιακή εξεταστική των Μηχανών Γ'/Σύγχρόνων Συστημάτων.

 

Ο Δημουλιάς ξαναχτυπά (ή “ο Δημουλιάς-Αη Βασίλης”).


Λίγο πριν τις γιορτές, στάλθηκε μέιλ σε κάθε φοιτητή-τρια των Μηχανών Γ’ (μάθημα του ενεργειακού τομέα) ένα Χριστουγεννιάτικο μέιλ από τον κ. Δημουλιά και την κ. Μαλαμάκη. Το μέιλ αυτό δεν περιλάμβανε ευχές, περιλάμβανε όμως ένα απίθανο δωράκι:

“...Μπορούν να δηλώσουν επιθυμία για εξέταση όσοι χρωστούν λιγότερα από 6 μαθήματα...”

Ο κ. Δημουλιάς, αψηφώντας την απόφαση του τμήματος για πτυχιακή εξεταστική σε κάθε φοιτητή-τρια της σχολής που βρίσκεται στο 9ο εξάμηνο και πάνω, μετά από κατάκτηση του φοιτητικού μας συλλόγου, παίρνει το νόμο στα χέρια του και βγάζει δικούς του κανόνες για την επί πτυχίω εξέταση του μαθήματός του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος καθηγητής παίρνει το νόμο στα χέρια του, ούτε θα είναι και η πρώτη φορά που θα το υπερασπιστεί με περισσή υπεροψία, λες και δεν υπάρχει κάποιος να τον ελέγξει/μαζέψει. Αναφέρουμε ενδεικτικά ένα πρόσφατο παράδειγμα. Στην εξεταστική του Φεβρουαρίου 2018 ο εν λόγω καθηγητής έκοψε 68 στους 82 φοιτητές, πολλοί εκ των οποίων το είχαν για τελευταίο μάθημα πάνω από μια χρονιά σερί. Η απάντησή του στο σύλλογο φοιτητών ήταν: “καλά να πάθουν, είναι άχρηστοι”, “αυτοί είναι που θα πηγαίνουν να γκρινιάζουν με τα σωματεία και τις συλλογικότητες”, “εγώ θέλω τους 5 που θα διαπρέψουν στο εξωτερικό, οι υπόλοιποι δε με ενδιαφέρουν”, “δεν είμαι παιδαγωγός”, αφήνοντάς μας άναυδους με τον κοινωνικό δαρβινισμό που όχι απλά εξέπνεε κάθε κύτταρο του σώματός τους, αλλά και που ο ίδιος φαινόταν να θέλει να επιβάλλει σε βαθμό μεγαλύτερο του ήδη υπαρκτού. Η τοποθέτηση αυτή είναι ενδεικτική της αντίληψής του για το ρόλο του ως καθηγητή, για τους φοιτητές του, για το πανεπιστήμιο, ακόμα και για το ρόλο της συνέλευσης τμήματος.

Η πτυχιακή εξεταστική αποτελεί κατάκτηση του συλλόγου μας, βασισμένη στις εξής αναγκαιότητες να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης στο πολύ σοβαρό πρόβλημα ταξικών φραγμών στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Ένα τέτοιο είναι η άρση της διάκρισης μεταξύ μαθημάτων “χειμερινού” και “εαρινού” εξαμήνου όσον αφορά την εξεταστική, για όσους-ες φοιτητές-τριες έχουν διδαχθεί όλα τα μαθήματα της σχολής (στην περίπτωση του τμήματός μας, στο 9ο εξάμηνο). Δευτερευόντως, με την πτυχιακή εξεταστική μας δίνεται περισσότερη ελευθερία στο να κανονίσουμε τους ρυθμούς σπουδών μας (εν προκειμένω εξέτασης) προκειμένου να είναι πιο ανθρώπινοι. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με το καθεστώς της ηλεκτρονικής εξεταστικής και με τους όποιους φραγμούς εισάγει αυτό στη χώρα με το ακριβότερο ίντερνετ της Ευρώπης, αλλά και με τη δυσκολία που δημιουργεί αυτό στο να ελέγξουμε τους όρους εξέτασής μας, είτε είμαστε καθηγητές, είτε είμαστε φοιτητές.

Ο κ. Δημουλιάς φαίνεται να διαφωνεί και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Παρ’ όλα αυτά, το σπάσιμο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος ΕΚΘΕΤΕΙ το τμήμα.

Κάποιοι-ες από εμάς δεν έχουμε χρόνο να ασχολούμαστε με τα βίτσια του κάθε Δημουλιά. Κάποιοι-ες από εμάς συνεχίζουμε να διαβάζουμε ακόμα και τώρα, παραμονή Χριστουγέννων και θα διαβάζουμε και αύριο, είτε επειδή πρέπει να πάρουμε πτυχίο, είτε επειδή είμαστε ούτως ή άλλως σε κατάσταση εγκλεισμού και δεν έχουμε κυριολεκτικά τίποτα καλύτερο να κάνουμε. Κάποιοι-ες από εμάς χάσαμε τις δουλειές μας και έχουμε τις οικογένειές μας σε οριακή κατάσταση επιβίωσης μέσα στην υγειονομική και κοινωνική κρίση.

Καλούμε λοιπόν το τμήμα να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα ώστε να ανακληθεί αυτή η πραξικοπηματική απόφαση.

Διεκδικούμε:

-Ανάκληση της απόφασης του Δημουλιά για τις Μηχανές Γ’ και καθολική εφαρμογή της απόφασης για πτυχιακή εξεταστική.

-Κανένας ταξικός φραγμός στις σπουδές μας.

-Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.