Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ανακοίνωση ΕΑΑΚ Θεσσαλονίκης για την φοιτητική λέσχη

Σήμερα Δευτέρα 9_11 η νέα εργολαβία της λέσχης ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ μας καλωσόρισε με ελέγχους σε πάσο και κάρτες σίτισης, απαγορεύοντας σε φοιτητές και φοιτήτριες που δε τα διαθέτουν να σιτίζονται! Μάλιστα, ο σημερινός έλεγχος ήταν «χαλαρός» και μόνο η αρχή, όπως μας ενημέρωσαν, καθώς το επόμενο διάστημα όσοι και όσες δεν έχουν κάρτα σίτισης θα πληρώνουν αντίτιμο.
Ο έλεγχος αυτός έχει στόχο να νομιμοποιήσει, τόσο σε επίπεδο συνείδησης, όσο και πρακτικής, το γεγονός ότι κάθε φοιτητής θα υποβάλλεται σ’ αυτή τη διαδικασία και εν τέλει το ότι από τη λέσχη θα αποκλείεται μια μεγάλη μερίδα κόσμου.


Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ είναι η εταιρία, που έχει αναλάβει τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο και που απέκλεισε 700 (!) φοιτητές/τριες από τη δωρεάν σίτιση, ορίζοντας ότι μόνο 1 στους 8 θα έχει πρόσβαση.

Απέναντι σε αυτό, δώσαμε μια πρώτη απάντηση  με μαζική κινητοποίηση φοιτητών και φοιτητριών στη λέσχη όπου σπάσαμε τον έλεγχο, πετυχαίνοντας όλες/οι να φάμε δωρεάν.

Η κατάσταση αυτή, που εγκαινιάζεται από τη ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και μέριμνας, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την υποχρηματοδότηση.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως όλο και περισσότεροι/ες φοιτητές/τριες αποκλείονται από τη μέριμνα, με το κόστος φοίτησης συνεχώς να αυξάνεται, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών να ανταπεξέλθουν και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Τη διάλυση αυτή τη δημιουργούν κυβερνήσεις, υπό τις επιταγές της ΕΕ, των μνημονίων και του χρέους, τη στηρίζουν και την προωθούν οι πρυτάνεις μέσα στα πανεπιστήμια. Στην παραπάνω κατάσταση που οι ίδιοι διαμορφώνουν, απαντούν από τη μία με την περαιτέρω εισβολή του ιδιωτικού παράγοντα, είτε στη μέριμνα, είτε συνολικά στα ιδρύματα (βλ. εργολαβίες, χορηγίες κλπ), και από την άλλη, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Λαόπουλου και Μπουτάρη με δίδακτρα που φιλοδοξούν να επιβάλουν στα προπτυχιακά.

Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ρητά πως αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να μονιμοποιηθεί! Ιδιαίτερα, σήμερα εν μέσω μιας σκληρής επίθεσης σε εργαζόμενους/ες, άνεργες/ους, μετανάστες/τριες, και νεολαία, είναι επιτακτικότερη παρά ποτέ η ανάγκη ύπαρξης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και μέριμνας για όλες/ους χωρίς αποκλεισμούς. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βγάζει κέρδος στις πλάτες των φοιτητών και να μην δίνονται λεφτά για τις ανάγκες μας. Προφανώς, η μόνη πραγματική απάντηση μπορεί να δοθεί από το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις και τη δραστηριοποίηση του συνόλου των φοιτητικών συλλόγων, που συντονισμένα θα βγουν μπροστά για να επιβάλουν τις ανάγκες μας! Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν οι φοιτητικοί σύλλογοι στο Ρέθυμνο που εδώ και 3 βδομάδες βρίσκονται σε καταλήψεις στις σχολές τους, διεκδικώντας δυναμικά δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους. Προς τα παρόν έχουν ήδη πετύχει την έκδοση 150 επιπλέον καρτών σίτισης, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα τους.

ΥΓ. : Δεν ξεχνάμε 2 χρόνια πριν τη στάση της τότε εργολαβίας και της πρυτανείας, ούτε την αντίστοιχη επιλογή της ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ στο Ρέθυμνο λίγες μέρες πριν, να κλείσει τη λέσχη, ως απάντηση στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις υπέρ της δημόσιας και δωρεάν σίτισης. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τους φοιτητές και τους εργαζόμενους από τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστήμιου, και να τους στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλο. Παράλληλα, στοχοποιούν τις πρακτικές υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της σίτισης. Απέναντι σε πιθανό εκδικητικό κλείσιμο της λέσχης (όπως έγινε παλιότερα), ή στη διακοπή της ροής των διανομών, όταν μπλοκάρεται ο έλεγχος ή αρνούμαστε την επίδειξη πάσο, η απάντησή μας δε θα είναι αμυντική και υποχωρητική.  Εργολαβία και πρυτανεία θα μας βρουν απέναντί τους!              

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ/ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΣΟ/ΚΑΡΤΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ/ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΤΙΜΟ
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΛΕΣΧΗΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11_11 ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ


ΕΑΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ