Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Μεξικό: Μαζική σφαγή φοιτητών

Small_img_22441
Σαρανταέξι χρόνια από τη δολοφονία δεκάδων φοιτητών διαδηλωτών, στις 2 Οκτώβρη του 1968, δέκα μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τα πυρά της αστυνομίας και του στρατού στην Πόλη του Μεξικού, γνωστή ως σφαγή Τλατελόλκο, μια νέα μαζική δολοφονία φοιτητών στο νότιο κρατίδιο  Γκερέρο συγκλονίζει τη χώρα.
 Στις 26 Σεπτέμβρη, έξι φοιτητές της παιδαγωγικής σχολής της Αγιοτζινάπα έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας σε πούλμαν που επέβαιναν και 43 εξαφανίστηκαν. Οι φοιτητές είχαν μεταβεί από τη σχολή τους, γνωστή για την αγωνιστική της παράδοση, στην κοντινή πόλη Ιγκουάλα για να διαδηλώσουν ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και τις κυβερνητικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια να ταξιδέψουν για την Πόλη του Μεξικού προκειμένου να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο από τις φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες στις 2 Οκτώβρη για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών φοιτητών της σφαγής του 1968 και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.
Βίντεο και αυτόπτες μάρτυρες δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι οι φοιτητές συνελήφθησαν από την αστυνομία και «εξαφανίστηκαν» με τη συνεργασία της τοπικής συμμορίας «Ενωμένοι Πολεμιστές». Στις 4 Οκτώβρη, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον τόπο της απαγωγής των 43 φοιτητών, ανακαλύφθηκε ένας μαζικός φρέσκος τάφος με απανθρακωμένα ανθρώπινα λείψανα, στον οποίο είχαν ταφεί τουλάχιστον 34 πτώματα, τα οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ανήκουν στους «εξαφανισμένους» φοιτητές. Ωστόσο, επειδή η κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν επιτρέπει την ταυτοποίησή τους, αναμένεται το αποτέλεσμα των εξετάσεων DNA σε δύο στην καλύτερη περίπτωση βδομάδες. Αλλωστε, τόσο η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα του κρατιδίου Γκερέρο, Ινιάκι Βλάνκο, ότι δύο μέλη της προαναφερόμενης συμμορίας ομολόγησαν ότι δολοφόνησαν 17 από τους απαχθέντες φοιτητές με τη βοήθεια αστυνομικών, όσο και η δήλωση του κυβερνήτη του κρατιδίου ότι είναι βέβαιος ότι οι φοιτητές δολοφονήθηκαν από συμμορίες σε συνεργασία με την αστυνομία, δεν αφήνουν ελπίδες στις οικογένειες των θυμάτων.
Η μεξικάνικη κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δείξει ότι θα προχωρήσει σε βάθος η έρευνα της υπόθεσης και να προλάβει μια έκρηξη της λαϊκής οργής, αποφάσισε τον αφοπλισμό της τοπικής αστυνομίας, τον επανέλεγχο των αντρών της και την αντικατάστασή της από δύναμη της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Συν τοις άλλοις, ο Γενικός Εισαγγελέας του Γκερέρο διέταξε τη σύλληψη 29 ύποπτων, ανάμεσα στους οποίους είναι 22 αστυνομικοί, ο δήμαρχος της Ιγκουάλα και ο διοικητής της αστυνομίας (οι δύο τελευταίοι έχουν εξαφανιστεί και καταζητούνται). Φυσικά, τα μέτρα αυτά είναι ψύλλοι στα άχυρα, όταν είναι πασίγνωστη η συνεργασία όχι μόνο της αστυνομίας αλλά και κρατικών αξιωματούχων σε όλα τα κέντρα εξουσίας με τα καρτέλ των ναρκωτικών και τις κάθε είδους συμμορίες και όταν ειδικά το Γκερέρο, ένα από τα φτωχότερα κρατίδια της χώρας, είχε το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών το 2013.
Παράλληλα, οι φοιτητές της παιδαγωγικής σχολής της Αγιοτζινάπα και οι οικογένειες των νεκρών και των «εξαφανισμένων» φοιτητών απηύθυναν κάλεσμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με οργάνωση διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα στις 8 Οκτώβρη.

Πηγή: Κόντρα