Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ! ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘ


Μετά από 4 χρόνια εφαρμογής των ευρωπαϊκής έμπνευσης πολιτικών των μνημονίων, η πόλη μας έχει κατακτήσει πια “με το σπαθί της” τον τίτλο “Θεσσαλονίκη: ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ανεργίας”. Όταν η επίσημη ανεργία έχει πλησιάσει το 40% και στις γυναίκες και στους νέους έχει ξεπεράσει  το 65% (μόλις ένας στους τρεις έχει δουλειά!), δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια κοινωνία στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης! Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αυτοί που δουλεύουν είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν έχουν δουλειά, κάνοντας την επιβίωση μια καθημερινή μάχη.



Σε αυτό το κοινωνικό τοπίο έρχεται να προστεθεί η επιχείρηση “εξυγίανσης” του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Από τη Τετάρτη 1 Οκτώβρη η τιμή του εισιτηρίου των λεωφορείων αυξάνεται στο 1 ευρώ, αύξηση 25%! Την ίδια περίοδο (2009 - 2014) που η κοινωνική πλειοψηφία βλέπει το εισόδημά της να συρρικνώνεται, ο ΟΑΣΘ έχει προχωρήσει σε διπλασιασμό του εισιτηρίου (από 0,5 το 2009 σε 1 ευρώ το 2014)! Οι αυξήσεις αυτές μάλιστα δε θα έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο στη ποιότητα των μετακινήσεων – αντιθέτως, τα δρομολόγια προβλέπεται να μειωθούν ενώ τα δρομολόγια μετά τις 12 μμ έχουν ήδη σταματήσει, με αποτέλεσμα μια πόλη περισσότερων από ενός εκατομμυρίου κατοίκων να μένει το βράδυ χωρίς συγκοινωνία!

Συγκυβέρνηση και ΟΑΣΘ κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτη την καθημερινότητα εργαζομένων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών και όλου του λαού της πόλης που δεν έχει καμιά άλλη επιλογή μετακίνησης καθώς ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικό μονοπώλιο επιδοτούμενο από το κράτος. Από το 1957 μια φούχτα λεωφορειούχων μέχρι σήμερα κερδίζουν ανενόχλητοι με κατοχυρωμένα και εγγυημένα κέρδη εκμεταλλευόμενοι ένα κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο και δωρεάν. Σήμερα για ακόμη μια φορά, προκειμένου να μειώσουν το κόστος των μετακινήσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό, οι κυβερνώντες αφήνουν άθικτα τα κέρδη των μετόχων και φορτώνουν το κόστος μέσω των αυξήσεων στους επιβάτες – που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που δεν διαθέτουν άλλο μέσο μεταφοράς! 

Η πρόσβαση σε δημόσιες, φτηνές και ποιοτικές μεταφορές είναι δικαίωμα όλων!

Ως Συντονισμός συλλογικοτήτων ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ πιστεύουμε ότι:

· Η υπηρεσία που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, η παιδεία, η κατοικία, το ρεύμα, το νερό. Το να μπορείς να πας στη δουλειά σου, στη σχολή σου, στους φίλους και τους συγγενείς σου, αλλά και όταν χρειάζεται στο νοσοκομείο ή απλά μια βόλτα είναι βασική καθημερινή ανάγκη.
·  Η ελεύθερη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δικαίωμα για ανέργους και εργαζόμενους και όχι προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.
·  Οι μεταφορές πρέπει να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία όλων και όχι μηχανισμός για να βγάζουν κέρδη ιδιώτες.

Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία πρέπει να απαντήσουμε ενιαία και συντονισμένα. Οι νέες αυξήσεις των εισιτηρίων είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι – πολίτες, πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και συλλογικότητες προχωράμε από κοινού σε αγώνα για: 

-Απόσυρση των αυξήσεων των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ!
-Δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, μαθητών, φοιτητών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων!
-Δημόσιο, φτηνό και ποιοτικό φορέα μαζικών μεταφορών!






Συντονισμός συλλογικοτήτων ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ