Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κείμενο Συντονιστικής Επιτροπής ΣΦ Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων για την παρέμβαση στην κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί στο ΑΠΘ, και στο Πολυτεχνείο ειδικότερα, μια σειρά ζητήματα. Για τρία από αυτά, τις διαγραφές των φοιτητών, το κλείσιμο της πάνω φοιτητικής λέσχης και το κλείσιμο της βιβλιοθήκης στο τμήμα των μηχανολόγων ο σύλλογος Ηλ/Μηχ αποφάσισε να απευθυνθεί στην Κοσμητεία και προσωπικά στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής σχολής, απαιτώντας να υπάρξει άμεσα λύση.



Διαγραφές
Η διαγραφή 180.000 φοιτητών πανελλαδικά αποτελεί το σκληρότερο μέτρο που έχει επιχειρηθεί να περάσει τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιώντας σωρεία ψευδών κι ανυπόστατων επιχειρημάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η επιβολή διαγραφών θα «βάλει μια τάξη στο πανεπιστήμιο», απαλλάσσοντάς το από περιττά οικονομικά βάρη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι φοιτητές αυτοί δεν κοστίζουν στο πανεπιστήμιο τίποτα παραπάνω από μια κόλλα Α4 σε κάθε εξεταστική. Δεν δικαιούνται δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά, καθώς τους αφαιρείται το πάσο. Έτσι ακυρώνεται αυτόματα το δικαίωμα του καθενός μας να ορίζει και να επαναπροσδιορίζει το χρόνο λήψης του πτυχίου του, ανάλογα με τις δυνατότητές του. Ειδικά στο πλαίσιο της κρίσης και με τις φοιτητικές παροχές να μειώνονται όλο και περισσότερο, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους ή ακόμη και να τις παρατάνε. Επιπλέον,  ανοίγει ο δρόμος και για όλες τις υπόλοιπες διατάξεις περί διαγραφών είτε αυτές έχουν να κάνουν με το «ν+2», όπως προβλέπεται τώρα από το νόμο Διαμαντοπούλου, είτε έχουν να κάνουν με τις «3 γραπτές + 3 προφορικές αποτυχίες σε ένα μάθημα=διαγραφή» όπως προβλέπεται από τον Οργανισμό. Έτσι πολλοί από μας δε θα καταφέρνουν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Έχουμε δηλαδή έναν διαχωρισμό μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο που θέλει κάποιους να αποτελούν μια «πανεπιστημιακή φοιτητική ελίτ» και οι υπόλοιποι να σπουδάζουν μέχρι να διαγραφούν, είτε επειδή δε πλήρωσαν τα δίδακτρα (που μπαίνουν πλέον στα πανεπιστήμια ,αρχικά  στο δεύτερο κύκλο σπουδών, σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό),είτε επειδή δεν το αντέχουν πια οικονομικά. Δημιουργείται λοιπόν ένα ολόκληρο πεδίο οικονομικών φραγμών στο πανεπιστήμιο που με τη σειρά του φέρνει στο προσκήνιο το νέο εργατικό δυναμικό το οποίο είναι τελείως διαφορετικών ταχυτήτων, πολυδιασπασμένο, με κανένα συλλογικό δικαίωμα, είναι πειθήνιο και άμεσα εκμεταλλεύσιμο από τον εργοδότη του.

Λέσχη
Από την περσινή χρονιά η φοιτητική λέσχη λειτουργεί υπό καθεστώς εργολαβίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις που μας είχαν δοθεί, η νέα διοίκηση της λέσχης προσπαθεί να επιβάλλει έναν νέο τρόπο λειτουργίας που αποκλείει ένα μεγάλο μέρος όσων την χρειάζονται. Πλέον σίτιση δικαιούνται μόνο όσοι διαθέτουν ειδικές κάρτες, πράγμα που αποκλείει όλους τους μη φοιτητές, τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη φοίτησης, και τους φοιτητές άλλων ιδρυμάτων.Ακόμα, το καταστατικό της λέσχης κάνει σαφές ότι θα εφαρμοστούν μελλοντικά και οικονομικά κριτήρια στην διανομή καρτών, καταργώντας στην πράξη τον κοινωνικό χαρακτήρα της. Πέρσι με την δυναμική παρέμβαση του συλλόγου μας – καθώς και άλλων συλλόγων – εξασφαλίστηκε ότι η πρόσβαση στην λέσχη θα είναι εφικτή για όποιον το έχει ανάγκη, παρ’ όλα αυτά εδώ και ένα χρόνο, η πάνω φοιτητική λέσχη είναι κλειστή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τρομερός συνωστισμός κόσμου στην κάτω, με την αναμονή να ξεπερνά πολλές φορές τα 30’ λεπτά. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Βιβλιοθήκες
Η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας άφησε τεράστια κενά στα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αφού απολύθηκαν υπάλληλοι χωρίς μέριμνα και οι θέσεις τους έμειναν κενές. Συγκεκριμένα στο πολυτεχνείο η βιβλιοθήκη των μηχανολόγων έχει κλείσει, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να την λειτουργεί, ενώ και η βιβλιοθήκη των ηλεκτρολόγων υπολειτουργεί στη βάση των ανταποδοτικών υποτροφιών. Αναλαμβάνουν δηλαδή φοιτητές να υποκαταστήσουν την δουλειά των διοικητικών υπαλλήλων με πενιχρούς μισθούς και χωρίς ασφάλιση. Έτσι αδυνατούν να καλυφθούν βασικές ανάγκες των φοιτητών, όπως είναι ο δανεισμός συγγραμμάτων, και η πρόσβαση σε επιστημονικό υλικό πέρα από τα διανεμόμενα συγγράμματα.

Τα ζητήματα αυτά τα έχουμε ήδη θέσει στην κοσμητεία χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό ο σύλλογος αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία την Δευτέρα 20/10 και να τα θέσει ξανά στον Κοσμήτορα, απαιτώντας να μας διαβεβαιώσει ότι:
α) κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί και ότι ο ίδιος δεν θα εκδώσει καμιά διαπιστωτική πράξη διαγραφής φοιτητή.
β) με την αρμοδιότητά του σαν μέλος του ΔΣ της λέσχης να μας εγγυηθεί ότι η πάνω λέσχη θα λειτουργήσει άμεσα και με κοινωνικό χαρακτήρα χωρίς έλεγχο πάσο κλπ.
γ) θα προσληφθεί άμεσα και με όρους μόνιμης εργασίας από το ΑΠΘ το απαραίτητο προσωπικό για τις βιβλιοθήκες των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων.

Σε περίπτωση που δεν δεσμευτεί ο Κοσμήτορας για την ικανοποίησή τους, θα προχωρήσουμε σε κατάληψη της Κοσμητείας την Τρίτη  21/10.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν την απόφαση της Γ.Σ. του συλλόγου.







ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ