Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ!

Πτυχιακή Εξεταστική…?

Από το φετινό Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα ο σύλλογός μας όπως και συνολικά το φοιτητικό βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου. Το έκτρωμα αυτό του υπουργείου πέραν του ότι διαλύει άμεσα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και βάζει ταφόπλακα στο μέλλον των φοιτητών διαλύοντας επί της ουσίας τα πτυχία, έχει και μερικές (αρκετά πολλές) υλικές αποκρυσταλλώσεις που αφορούν την καθημερινότητά μας, καθότι βασική πτυχή του είναι και η εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών.
Παρά τα όσα μπορεί να μας διαβεβαίωναν το Υπουργείο και η πλειοψηφία των καθηγητών ότι ο νόμος αυτός λύνει τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου, η ίδια η εφαρμογή του αποδεικνύει το αντίθετο καθώς ήδη η φοιτητική μέριμνα έχει συρρικνωθεί (κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας με άμεσο ενδεχόμενο την κατάργηση της λέσχης και των εστιών) ενώ βασικά δικαιώματα όπως η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων πλήττονται (πλέον δικαιούμαστε 1 βιβλίο ανά μάθημα, ανεξάρτητα απ’ το αν αυτό καλύπτει την ύλη).  Στη σχολή μας, μια από τις πιο άμεσες εφαρμογές του νόμου είναι η κατάργηση της πτυχιακή εξεταστικής. Το τμήμα Μηχανολόγων, μέσω του προέδρου του, αλλά με βάση και τα λεγόμενα διάφορων καθηγητών  (βλ. Γούλα) διαδίδουν με βεβαιότητα ότι η πτυχιακή εξεταστική αποτελεί παρελθόν.  Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι η ίδια μερίδα καθηγητών είχε πρωτοστατήσει ενάντια στη διεξαγωγή διπλής εξεταστικής, θέλοντας να εκδικηθούν και να ποινικοποιήσουν τον αγώνα που έδωσε ο σύλλογός μας μαζί με 300 άλλου το Σεπτέμβρη.
Η πτυχιακή εξεταστική, η δυνατότητα δηλαδή όλων των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το 5ο έτος σπουδών να δίνουν εμβόλιμες εξετάσεις, αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αίτημα του φοιτητικού συλλόγου και σημείο τριβής με το τμήμα. Έπειτα από διαρκή μάχη μέσα στο τμήμα, πριν από 2 χρόνια έγινε τελικά κατάκτηση του ίδιου του συλλόγου η καθιέρωση των συγκεκριμένων εμβόλιμων εξεταστικών, γεγονός που αποτέλεσε τεράστια διευκόλυνση για μια μεγάλη μερίδα φοιτητών μέσα στη σχολή. Η συγκεκριμένη διεκδίκηση δεν είχε βασιστεί σε νομοθετικά πλαίσια που συνήθως επικαλούνται οι καθηγητές αλλά πάνω σε πραγματικές μας ανάγκες. Άλλωστε και τότε για τους καθηγητές παράνομο ήταν να δίνουν στην πτυχιακή εξεταστική όλοι οι φοιτητές άνω του 5ου έτους, και πριν 2 μήνες παράνομη θεωρούσαν τη διεξαγωγή της διπλής εξεταστικής. Παρ’ όλες τις παρανομίες όμως και τα 2 πραγματοποιήθηκαν. Έτσι θα γίνει και με την πτυχιακή!
Άλλωστε, θα ήμασταν τουλάχιστον «χριστιανοί» αν θεωρούσαμε ότι κάθε νόμος και κάθε μέτρο που περνάει είναι αναμφισβήτητο και είμαστε αναγκασμένοι να υπακούσουμε σ’ αυτό. Γιατί είναι οι ίδιοι νόμοι που έχουν φτάσει την ανεργία στο 1,2 εκατομμύρια, τους μισθούς στα 400 Ε και έχουν καταργήσει βασικά δικαιώματα όπως η υγεία, η ασφάλιση κλπ, διαμορφώνοντας ένα μαύρο παρόν και μέλλον, ιδιαίτερα για τη γενιά μας. Όπως δεν πειθαρχούμε λοιπόν στην νομιμότητα των παραπάνω, έτσι δε θα πειθαρχήσουμε και στον εκβιασμούς του Υπουργείου και της πλειοψηφίας των καθηγητών.  Η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται αναγκάζει ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα φοιτητών να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα, να εγκαταλείπει την πόλη ή ακόμα και τις σπουδές, ενώ η πίεση για τη λήψη του πτυχίου συνεχώς αυξάνεται. Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής είναι τεράστιο πλήγμα για την καθημερινότητα μας και πρέπει να αποτελεί casus belli.
Όπως λοιπόν 2 χρόνια πριν δεν υποτάξαμε τις ανάγκες μας σε νόμους και δεν πειθαρχήσαμε σε εκβιασμούς κατακτώντας την πτυχιακή εξεταστική , τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και τώρα για να τη διασφαλίσουμε. Τη μάχη αυτή δεν θα την κερδίσουμε ο καθένας ατομικά ή μέσω πεφωτισμένων εκπροσώπων, αλλά μέσα από τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του συλλόγου θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για την υπεράσπιση των αναγκών και των συμφερόντων μας με μαζικό και μαχητικό τρόπο .

Η ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ,
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ!