Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«(...) Ανακάλεσε τώρα... γαμώ το κέρατό μου!»*


Καταγγέλουμε τη στάση του προέδρου του τμήματος τη Τρίτη 27|3, ο οποίος χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο διέκοψε τη συνεδρίαση του τμήματος Μηχανολόγων, ένω στη συζήτηση είχε μπει το θέμα των πτυχίων μας και θα ακολουθούσε το φλέγον ζήτημα για πολλούς της πτυχιακής εξεταστικής.
Η συζήτηση για το πρώτο θέμα ξεκίνησε με ωμούς εκβιασμούς και πολλές ανακρίβειες, οι οποίες στόχο είχαν να παρουσιάσουν την πρόταση που εισηγούνταν ο πρόεδρος ως αναπόδραστη. Χαρακτηριστικά για την εφαρμογή και στο τμήμα μας του «Παραρτήματος Διπλώματος», την εισαγωγή και το περαιτέρω βάθεμα των ECTS, χρησιμοποιήθηκε το γνωστό επιχείρημα της «χρηματοδότησης». Το τμήμα από το 2000, δηλώνοντας ότι θα προσαρμοστεί σε όσα επιβάλλει η συνθήκη της Bologna (1999) και η Ε.Ε. για την παιδεία, κατόρθωνε να εξασφαλίσει κάποια χρήματα (κοινοτικά προγράμματα) για τη λειτουργία του, ενώ η κρατική χρηματοδότηση έβαινε μειούμενη. Χρήματα τα οποία κανείς βέβαια δε γνωρίζει που ακριβώς πήγαν.

Σήμερα προφανώς η λογική που ακολουθούνταν όλα αυτά τα χρόνια έφτασε στις τελικές της συνέπειες: «Ή που θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο νόμος – Διαμαντοπούλου και ο νέος υπουργός παιδείας ή που θα τεθεί ζήτημα για τη λειτουργία πολλών τμημάτων ή και ιδρυμάτων». Και το θέμα χοντραίνει ολοένα και περισσότερο. Στο Μνημόνιο ΙΙ θεωρείται ως όρος επιτυχίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής η εφαρμογή αυτού του νόμου. Συνειρμικά και μόνο προκύπτει ότι αυτή η πολιτική θεωρεί λογικό, ο εργαζόμενος λαός να είναι αναγκασμένος να πληρώνει για δεκαετίες δισεκατομμύρια σε τράπεζες και δανειστές, ενώ τα πανεπιστήμια θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, η φοιτητική σίτιση και στέγαση θα ιδιωτικοποιούνται. Είναι λογικό για αυτούς, ίσως αυτό κιόλας να ονομάζουν και ανάπτυξη, μια νεολαία που θα βολοδέρνει από την ανεργία, στις δουλειές των 400 ευρώ,  στην αέναη κατάρτιση και επανακατάρτιση και όποιος αντέχει στο τέλος στη μετανάστευση (βλ. τον όρο που χρησιμοποιούν διάφοροι οικονομολόγοι προκειμένου να περιγράψουν την αναιμική ανάπτυξη που εμφανίζεται στις Η.Π.Α ή και αλλού: jobless recovery).
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι παίρνουν χωρίς περιστροφές θέση απέναντι σε όλα αυτά τα θέματα. Επιδιώκουν να αποκτήσουν ενεργητικό ρόλο στην προώθηση σαρωτικών αλλαγών. Αλλαγών που εχθρεύονται τις ανάγκες και τα δικαιώματα της συντριπτική πλειοψηφίας της κοινωνίας και της νεολαίας. Για αυτό ο κ. Πρόεδρος προσπαθεί με κάθε τρόπο να επικυρώσει την προειλημμένη αποφάση του για εφαρμογή του Παραρτήματος Διπλώματος στο τμήμα.

Τι διάολο όμως είναι το «Παράρτημα διπλώματος»;

Η εξέλιξη της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών
Πρώτα απ’ όλα αξίζει να σημειωθεί οτι ο νόμος που εισάγει στην ελληνική νομοθεσία τον όρο αυτό, είναι ο νόμος της αξιολόγησης (ν. 3374/2005). Πέρα από την αξιολόγηση εμφανίζονται δύο ακόμα στοιχεία. Το σύστημα συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS) και το Παράρτημα Διπλώματος (για περισσότερα σε σχέση με την αξιολόγηση και το νόμο αυτό βρες το κείμενο του σχήματος «Περιμένοντας την επέλαση των... βαρβάρων» http://arage-e-a-a-k.blogspot.com/2012/03/blog-post_12.html). Το Παράρτημα Διπλώματος ουσιαστικά αποτελεί την ακτινογραφία των σπουδών ενός φοιτητή. Σε αυτό αναγράφονται ποιά μαθήματα και με τί βαθμό αυτά περάστηκαν. Αλλά σε τι μπορεί αυτό να χρησιμεύει σε εμάς; Σε εμάς δε χρησιμεύει σε τίποτα, στο μελλοντικό μας μόνο εργοδότη μπορεί να φανεί χρήσιμο. Με αυτό το τρόπο ουσιαστικά προωθείται η κατάργηση της ενιαία συλλογικής κατοχύρωσης των αποφοίτων. Εφόσον καθένας από εμάς διαθέτει πλέον ένα ατομικό «πτυχίο» θα είναι ευάλωτος στις πιέσεις που μπορεί να ασκεί το μελλοντικό μας αφεντικό έτσι ώστε να περιορίσουμε τις μισθολογικές και όποιες άλλες απαιτήσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από ατομικές και την επέκταση των μισθών των 400 ευρώ, το λεγόμενο σύμφωνο πρώτης απασχόλησης, σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους (ως σήμερα ισχύουν για τους νέους κάτω των 25) διαμορφώνουν συνδυαστικά και συμπληρωματικά το ζοφερό μέλλον που ονειρεύονται κυβερνήσεις – ΕΕ και πρόθυμοι υλοποιητές αυτής της πολιτικής για τη νεολαία.

Και τώρα ας πιάσουμε έναν δεύτερο παράγοντα αυτού του παιχνιδιού. Τι δουλεία έχει η ΔΑΠ να υποστηρίζει τον πρόεδρο; Και πώς θα στοιχειοθετήσει την κομματική ρητορική της Ν.Δ. μέσα στα πανεπιστήμια, ότι δήθεν για όλα τα δεινά της κοινωνίας φταίνε οι διεκδικήσεις και η Αριστερά, όταν η ίδια μπαίνει σε μια διαδικασία διεκδίκησης πτυχιακής εξεταστικής συλλέγοντας υπογραφές; Οι λόγοι που την οδηγούν σε αυτή τη στάση είναι ξεκάθαρα δημαγωγικοί. Τώρα που μυρίζει το πράμα εκλογές ας κάνω και εγώ δήθεν ότι κόπτομαι για τα τεράστια προβλήματα που φέρνει η πολιτική που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μαυρίζουν το μέλλον της νεολαίας. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Η ΔΑΠ προσπαθεί με αυτό το τρόπο να συγκαλύψει το χαρακτήρα του άλλου θέματος που τέθηκε προς συζήτηση στο τμήμα και υποστήριζε ξεκάθαρα την εφαρμογή του, δηλαδή του «Παραρτήματος Διπλώματος», παριστάνοντας τη συνεπή και υπεύθυνη δύναμη όπως πάντα.  Τέτοιες πρακτικές γνωρίζουμε καλά ποιοί χρησιμοποιούν. Οι γνωστοί γραφειοκράτες που κοσμούν με τις φάτσες τους τις προεκλογικές αφίσες της ΔΑΠ, μόνο που πλάι στα μούτρα αυτών θα έπρεπε να μπουν και τα μούτρα  διαφόρων ΔΑΠιτων από τη σχολή μας και όχι μόνο.

Με την πτυχιακή τελικά τι έγινε;;;;
Η συνέλευση τμήματος μηχανολόγων όπως είπαμε λοιπόν διακόπηκε χωρίς να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα για τους φοιτητές της πτυχιακής εξεταστικής. Οι προθέσεις του κ. Πρόεδρου Κυριάκη και για αυτό το ζήτημα ήδη γνωστές. Πρωτοπόρος σύμμαχος του υπουργείου όπως έχει αποδείξει (βλ. ζήτημα 2πλής εξεταστικής), αγνοώντας επιδεικτικά τα προβλήματα που ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής, έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των πτυχιακών εξεταστικών. Επικαλούμενος συνεχώς το νόμο κρίνει παράνομες τις πτυχιακές παρά το γεγονός ότι σε μια σωρεία άλλων τμημάτων διεξάγονται κανονικά (Χημικοί Μηχανικοί, Βιολογικό κ.τ.λ.) Η πτυχιακή εξεταστική αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αίτημα του φοιτητικού συλλόγου και σημείο τριβής με το τμήμα. Έπειτα από διαρκή μάχη μέσα στο τμήμα, πριν από 2 χρόνια έγινε τελικά κατάκτηση του ίδιου του συλλόγου η καθιέρωση των συγκεκριμένων εμβόλιμων εξεταστικών, γεγονός που αποτέλεσε τεράστια διευκόλυνση για μια μεγάλη μερίδα φοιτητών μέσα στη σχολή. Η συγκεκριμένη διεκδίκηση δεν είχε βασιστεί σε νομοθετικά πλαίσια που συνήθως επικαλούνται οι καθηγητές αλλά πάνω σε πραγματικές μας ανάγκες. Άλλωστε και τότε για τους καθηγητές παράνομο ήταν να δίνουν στην πτυχιακή εξεταστική όλοι οι φοιτητές άνω του 5ου έτους, και πριν 2 μήνες παράνομη θεωρούσαν τη διεξαγωγή της διπλής εξεταστικής. Παρ’ όλες τις παρανομίες όμως και τα 2 πραγματοποιήθηκαν. Έτσι θα γίνει και με την πτυχιακή!
Για το σύλλογο φοιτητών  πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δε μπορεί να κρίνει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας ως παράνομα. Όσες τεχνητές εντάσεις και να αφορμές δημιουργεί ο κ. Πρόεδρος Κυριάκης και οι άλλοι πρόθυμοι του υπουργείου, θα μας βρουν απέναντί τους. Όπως λοιπόν 2 χρόνια πριν δεν υποτάξαμε τις ανάγκες μας σε νόμους και δεν πειθαρχήσαμε σε εκβιασμούς κατακτώντας την πτυχιακή εξεταστική, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και τώρα για να τη διασφαλίσουμε. Τη μάχη αυτή δεν θα την κερδίσουμε ο καθένας ατομικά ή μέσω πεφωτισμένων εκπροσώπων, αλλά μέσα από τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του συλλόγου θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για την υπεράσπιση των αναγκών και των συμφερόντων μας με μαζικό και μαχητικό τρόπο. 

*Με αυτά τα λόγια του κ. Προέδρου, έληξε χτες η συνεδρίαση της συνέλευσης τμήματος Μηχανολόγων

ΑΡ.ΑΓ.Ε. _ Ε.Α.Α.Κ.