Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ






























ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΑΓΕ - ΕΑΑΚ              41
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ   40
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΕΝ                                7
ΛΕΥΚΑ                                            26
 

Σχεδόν 2 χρόνια Μνημόνιο και 4 μήνες διορισμένης κυβέρνησης Παπαδήμου και η άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού συνεχίζεται. Ενωμένο πια το αστικό πολιτικό σύστημα με τα κόμματά του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ (και λοιπών επίδοξων διαχειριστών όπως ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Π. Καμμέμος κτλ) με τις ευλογίες και την επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι εδώ και μας πυροβολεί καθημερινά από το βήμα της βουλής και τα τηλεπαράθυρα για να μας πείσει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να μην χρεωκοπήσει η χώρα (ανεξάρτητα από το αν ο λαός ήδη χρεωκοπεί).Σταθμός για την επίθεση αυτή αποτέλεσε η υπερψήφιση του Μνημονίου 2 την 12η του Φλεβάρη, που ήρθε να διαλύσει κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Συγκεκριμένα, φέρνει την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, παρέχοντας πλήρη ελευθερία στο κεφάλαιο να ορίσει μισθούς εξαθλίωσης των 400€, όταν ήδη οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000, η ελαστική εργασία και οι απολύσεις είναι καθεστώς και οποιαδήποτε κοινωνική παροχή εκμηδενίζεται. Για την επιβολή όλων αυτών εκτός από την ιδεολογική τρομοκρατία και τους διλληματικούς εκβιασμούς χρησιμοποιούν την ωμή καταστολή των κοινωνικών αγώνων προχωρώντας στην περαιτέρω καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάνοντας λόγο ακόμα και για νομοθετικό περιορισμό των διαδηλώσεων ή ακόμα και την εμπλοκή του στρατού.

ΟΥΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΥΤΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΛΑΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΕΙΣ
Το οργανωμένο σχέδιο των από πάνω, η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που διαμορφώνει κλίμα συναίνεσης (κοινά τραπεζώματα με τον ΣΕΒ) και η ανεπάρκεια της επίσημης αριστεράς, που αλληθωρίζει από τα ανεβασμένα δημοσκοπικά ποσοστά της, να θέσει στόχο ανατροπής επέδρασαν ώστε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα ο λαός αμήχανος και ζαλισμένος μπροστά στη σφοδρότητα και την ταχύτητα όλων αυτών των μέτρων. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα φαινομενικής αναμονής ξέσπασαν εκατοντάδες εργατικοί αγώνες σε χώρους δουλειάς, δίνοντας σκληρή μάχη απέναντι στην εργοδοσία με αναβαθμισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά όπως η ηρωική απεργία στη Χαλυβουργία, στο ALTER,15ήμερη κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας κτλ. Αγώνες που προετοίμασαν το έδαφος για τη μαζική επανεμφάνιση του λαού, που πιάνοντας το νήμα των μεγάλων απεργιών και κινητοποιήσεων των τελευταίων 2 χρόνων, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στην κυβέρνηση και την πολιτική της στις 12 Φλεβάρη. Κινητοποίηση που σφραγίστηκε από την τεράστια μαζικότητα και μαχητικότητα του λαού πανελλαδικά που κόντρα στο οργανωμένο σχέδιο των δυνάμεων καταστολής και χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες, έβαλε στόχο να ρίξει την κυβέρνηση, σπάζοντας έτσι την βιτρίνα της κοινωνικής συναίνεσης που με λύσσα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι υπήρχε.

ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης επικαθορίζονται από την περαιτέρω περικοπή της χρηματοδότησης για την παιδεία με τον νέο προυπολογισμό (αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας), σε συνδυσμό με την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Τη συνέχιση και όξυνση αυτής της πολιτικής θα προσπαθήσουν να κρύψουν με την ανάληψη καθηκόντων του Υπουργείου Παιδείας από τον Μπαμπινιώτη πίσω από το «ακαδημαϊκό» κύρος του (άλλος τεχνοκράτης τύπου Παπαδήμος μας βρήκε.) Ήδη όμως, τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη φοιτητική μέριμνα, καθώς με την κατάργηση του ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) εστίες και λέσχη είτε οδηγούνται σε κλείσιμο είτε πέφτουν σε χέρια ιδιωτών. Ακόμη και το δικαίωμα των φοιτητών σε δωρεάν συγγράμματα περιορίζεται, καθώς πλέον δικαιούμαστε ένα βιβλίο ανά μάθημα, ανεξάρτητα αν αυτό καλύπτει την ύλη. Επίσης, συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, απολύσεις προσωπικού αλλά ακόμα και δίδικτρα είναι τα επόμενα μέτρα στην ατζέντα του Υπουργείο. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό που τα ΑΕΙ-ΤΕΙ καλούνται μόνα τους να αναζητήσουν πόρους από εξωτερικούς παράγοντες, προσαρμόζοντας φυσικά και τη λειτουργία τους στα νέα αυτά δεδομένα. Στην κατεύθυνση αυτή, έναν από τους κόμβους για την προώθηση της αναδιάρθρωσης αποτελούν και τα συμβούλια διοίκησης, η συγκρότηση των οποίων των οποίων πήγε να πραγματοποιηθεί στα περισσότερα ιδρύματα πανελλαδικά από τους πάντα πρόθυμους «Μάνθους και Γιαννακουδάκηδες». Φυσικά, τα σχέδια αυτά μείναν στα χαρτιά. Συγκεκριμένα, στο ΑΠΘ, η συντονισμένη δράση του μετώπου φοιτητικών συλλόγων, συλλόγου μελών ΔΕΠ και σωματείου διοικητικών υπαλλήλων διαμόρφωσε την κοινωνική πλειοψηφία που απέτρεψε τη μειοψηφία του Υπουργείου και των προθύμων του απ’το να συγκροτήσουν τα συμβούλια διοίκησης, βροντοφωνάζοντας ότι ο αγώνας για την ανατροπή του νέου Νόμου Πλαίσιο συνεχίζεται. Οι μαζικές όμως συγκετρώσεις του μετώπου αυτού στις 15 και 17 Φλεβάρη, σάστισαν τους τροικανούς των πανεπιστημίων και με προτροπή τους η εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε διώξεις, αποδεικνύοντας ότι η σιδερένια φτέρνα του συστήματος αποτελεί το τελευταίο μέσο καθυπόταξης της θιγόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.
. Η δημιουργία των οργάνων αυτών αποτελεί τον πρώτο κεντρικό κόμβο εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου, που ψηφίστηκε στις 24 Αυγούστου από το μαύρο μπλοκ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, που σήμερα διόλου τυχαία αποτελεί και τη συγκυβέρνηση του Παπαδήμου. Ο νόμος αυτός αλλά και συνολικά η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελούν στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης τις τελευταίες δεκαετίες (βλ. Bologna) αλλά και ιδιαίτερα σήμερα υπό το φόντο της οικονομικής κρίσης. Τα όργανα αυτά θα έχουν ως στόχους:

Ø Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και η διαμόρφωση του νέου πανεπιστημίου, που βάση των αναγκών του κεφαλαίου θα παράγει το νέο μοντέλο ευέλικτου, πειθήνιου και αναλώσιμου εργαζομένου [αντικατάσταση του πτυχίου από τον ατομικό φάκελο προσόντων, σπάσιμο του προγράμματος σπουδών σε δύο κύκλους (βλ. Bologna: bachelor, master), εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών]
Ø Επιχειρείται ένα άμεσο και βαθύ πλήγμα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, βαθαίνοντας τα επιχειρηματικά-ανταποδοτικά κριτήρια στη λειτουργία της Η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας, οδηγεί σε ακραία οικονομική κατάσταση τα ιδρύματα (φέτος ο προϋπολογισμός του ΑΠΘ μειώθηκε κατά 60%). Το συμβούλιο διοίκησης (όπως άλλωστε ήδη κάνει και η σύγκλητος σήμερα) θα στραφεί στην αξιοποίηση τόσο της περιουσίας του πανεπιστημίου όσο και στην αναζήτηση πόρων μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Η έρευνα, μια από τις βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, μετατρέπεται και αυτή σε πηγή χρηματοδότησης για το πανεπιστήμιο. Υπό το καθεστώς λοιπόν της οικονομικής ασφυξίας, αυτή θα δένεται ολοένα και περισσότερο με τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου.
Ø Εξαιρετικά σημαντικός και επικίνδυνος στόχος των συμβουλίων διοίκησης είναι η αυταρχική θωράκιση του πανεπιστημίου από τις φοιτητικές, και τις ευρύτερες διεκδικήσεις εργαζομένων του πανεπιστημίου κ.ο.κ. Όπως είχε αναγγείλει και ο Γιωργάκης, στο νέο αυταρχικό Πανεπιστήμιο δεν θα χωράει η δημοκρατία του Πανεπιστημίου της μεταπολίτευσης, δηλαδή η δημοκρατία των συνελεύσεων και οι μαζικές παραστάσεις σε τμήματα και συγκλήτους με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών μας. Δεν θα χωρούν οι αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι καταλήψεις και οι ριζοσπαστικές πρακτικές που ως τώρα υιοθετεί το φοιτητικό κίνημα, ακόμα ακόμα και η συνδικαλιστική δράση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ
Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι σε λίγες μέρες (19-21 Μάρτη) θα έρθουν(;) στη σχολή τα μέλη της επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης. Οι χώρες της Ε.Ε. και όλες οι κυβερνήσεις που συνυπέγραψαν τη συνθήκη της Bologna για τη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (Κ.ΕΧ.Α.Ε.) επιδιώκουν την ανάδειξη της Ε.Ε., όπως το είχαν διατυπώσει τότε στην πιο ανταγωνιστική «Κοινωνία και Οικονομία της Γνώσης». Για την επίτευξη αυτού του στόχου κόμβικό ρόλο παίζει η προώθηση μιας σειράς μέτρων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη λοιπόν για την επερχόμενη αξιολόγηση του τμήματος και τη δυνατότητα να βελτιωθούν τα πράγματα μέσω αυτής της οδού στο τμήμα. Η αξιολόγηση δεν είναι παρά ένα εργαλείο στα χέρια του αντιπάλου προκειμένου να προωθηθεί η πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ για την εκπαίδευση. Μιας πολιτικής που όπου εφαρμόστηκε έφερε δίδακτρα, παροξυσμό της εντατικοποίησης, πτυχία-πιστοποιητικά κατάρτισης,περικοπές στη φοιτητική μέριμνα, απολύσεις προσωπικού κ.α.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
Στη σχολή μας, μια από τις πιο άμεσες εφαρμογές του νόμου είναι η κατάργηση της πτυχιακή εξεταστικής. Το τμήμα Μηχανολόγων, μέσω του προέδρου του, αλλά με βάση και τα λεγόμενα διάφορων καθηγητών  (βλ. Γούλα) διαδίδουν με βεβαιότητα ότι η πτυχιακή εξεταστική αποτελεί παρελθόν. Η πτυχιακή εξεταστική, αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αίτημα του φοιτητικού συλλόγου και σημείο τριβής με το τμήμα. Έπειτα από διαρκή μάχη μέσα στο τμήμα, πριν από 2 χρόνια έγινε τελικά κατάκτηση του ίδιου του συλλόγου κι αποτέλεσε τεράστια διευκόλυνση για μια μεγάλη μερίδα φοιτητών μέσα στη σχολή. Η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται αναγκάζει ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα φοιτητών να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα, να εγκαταλείπει την πόλη ή ακόμα και τις σπουδές, ενώ η πίεση για τη λήψη του πτυχίου συνεχώς αυξάνεται. Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής είναι τεράστιο πλήγμα για την καθημερινότητα μας και πρέπει να αποτελεί casus belli.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο σύλλογός μας πρέπει να χαράξει ένα σχεδιασμό για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε μέσα στη σχολή και με αποφασιστικό τρόπο και σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και σωματεία να ξαναβαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής του νέου πανεπιστημίου. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός κινήματος νεολαίας. Ενός κινήματος και μια γενιάς που θα αρνηθεί το μέλλον που τις ετοιμάζουν. Που θα φωνάξει ότι δε θα ζήσει με 400 ευρώ και μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό να ανατρέψει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχουν επιβάλλει κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο. Να μην τους δώσουμε καμιά περίοδο χάριτος περιμένοντας την ανάπτυξη όπως μας καλούν να κάνουμε. Η ανάπτυξή τους θα έρθει να μοιράσει τη φτώχεια που δημιούργησε η κρίση τους. Τα ψεύτικα διλλήματα και στους εκβιασμούς που μας θέτουν οι Βενιζέλοι, οι Σαμαράδες και τα εξαπτέρυγά τους (υποταγή στα μέτρα ή χρεωκοπία, ευρώ ή άδεια ράφια, ΕΕ ή θα ζούμε στις σπηλίες) πρέπει να τα επιστρέψουμε στα μούτρα τους. Το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν αυτοί για τη γενιά μας, αλλά και συνολικά για την κοινωνία είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση. Αυτό που θέλουν καλλιεργήσουν στις συνειδήσεις του κόσμου είναι ο φόβος και η αδράνεια. Να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά, να οργανωθούμε και να παλέψουμε για την ικανοποίηση τους! Μόνο εμείς μπορούμε να τους ανατρέψουμε, με παλλαϊκή εξέγερση ενάντια στα μέτρα τους, τα κόμματα τους και την πολιτική τους!ν
ιη και σταθερή δουλειά. Δουλειά για όλους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·         Ανατροπή – καμία εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!
·         Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.
·         Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, ενιαίο γενικό, με ίσα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δουλειά για όλους!
·         Ανατροπή του μνημονίου, του προγράμματος σταθερότητας και των μέτρων που τα συνοδεύουν. Διαγραφή του χρέους. Αποδέσμευση από ΕΕ και ευρώ. Έξω το ΔΝΤ. Κάτω η μεταβατική κυβέρνηση, η πολιτική της, το μεσοπρόθεσμο και κάθε επίδοξος διαχειριστής.
·         Εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών παραγωγικών μονάδων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο.
·         Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, απαγόρευση των απολύσεων. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλιση, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
·         Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους
·         ΚΑΜΙΑ  ΔΙΩΞΗ ΕΙΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ, ΕΙΤΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!