Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Ο μύθος της ελληνικής Silicon Valley καταρρέει #vol1. Οι εργαζόμενοι της BEAT.


Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της BEAT!

Ως ΑΡ.ΑΓ.Ε.-ΕΑΑΚ καταγγέλουμε την εργοδοσία της BEAT (πρώην TAXI BEAT), η οποία εν μέσω πανδημίας και μετά από 3 βδομάδες καραντίνας απέλυσε 15 εργαζόμενους στην Ελλάδα και ανακοίνωσε “εκ περιτροπής” εργασίας για “non-critical” ρόλους, όπως και “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών για όλους.

Εν μέσω πανδημίας, αλλά και της απαρχής μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπάρχει μια πολύ συντονισμένη προσπάθειας φορτώματος του βάρους της κρίσης, ήδη από τώρα, στα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Ότι και να λέει η κυβέρνηση ΝΔ, η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια επιρρίπτει την ατομική ευθύνη σε όλους-ες, εκτός από όσους-ες έχουν αξίωμα, στολή ή πάρα πολλά λεφτά. Από την τελευταία κατηγορία φυσικά δε λείπει και ο CEO της BEAT, ο οποίος αξιοποιώντας διατάξεις ΟΛΩΝ των προηγούμενων κυβερνήσεων, πετάει 15 ανθρώπους στο δρόμο για να τη βγάλουν με 800 ευρώ μέχρι το τέλος της πανδημίας και μειώνει τους μισθούς, ελαστικοποιεί την εργασία των υπολοίπων, την ώρα που δεν είναι απίθανο σενάριο το ξέσπασμα κοινωνικής κρίσης με το τέλος της υγειονομικής.

Την ίδια ώρα, ο μύθος της "ελληνικής Silicon Valley" καταρρέει, με πολλές εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών να λειτουργούν με όρους γαλέρας, σπάζοντας και για τους τελευταίους δύσπιστους τη βιτρίνα "καινοτομίας και ευημερίας" που οι ίδιες μαζί με το ελληνικό κράτος διαφήμιζαν στην προσπάθεια μετατροπής του brain drain σε brain gain. Όσο η έρευνα και η καινοτομία υπάγονται στο κεφάλαιο και τις ορέξεις του, όσο υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα και ατομική ιδιοκτησία στη γνώση, τόσο το κομμάτι των μισθωτών "διαννοούμενων" της εργατικής τάξης (που βγαίνει και από τη σχολή μας) θα εργάζεται με όρους ελαστασφάλειας project το project, τόσο θα συνεχίζει η μεγάλη μάζα του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες σύγχρονης φτώχειας παρά τις τρομερές δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή.

Γελάει ο κόσμος με τις δηλώσεις Βρούτση στην αρχή της καραντίνας: “επιχειρήσεις, σας παρακαλούμε να μην απολύσετε κανέναν, θα σας δώσουμε λεφτά”! Τελικά που πάνε τα λεφτά; Πάνε σε μάσκες, αντισηπτικά, ΜΕΘ, προσλήψεις γιατρών ή μήπως στο φαγοπότι των επιχειρήσεων το οποίο προφανώς και δεν μπήκε σε καραντίνα; Η πραγματικότητα δείχνει το δεύτερο, γι αυτό και δεν τσιμπάμε στα ψέματα των διάφορων κονδυλοφόρων της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης!

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη, λοιπόν, το ότι αντί να δώσουν λεφτά για την υγεία, προσλαμβάνουν περισσότερα ΜΑΤ, αγοράζουν περισσότερα περιπολικά, απαγορεύουν την κυκλοφορία ενώ ο κόσμος ούτως ή άλλως δεν κυκλοφορούσε. Η κυβέρνηση “βγάζει δόντια” στο λαό, ιδιαίτερα στην πανελλαδική μέρα δράσης της ΟΕΝΓΕ και την πανελλαδική μέρα δράσης των εργαζομένων, τρομοκρατεί με αδικαιολόγητα πρόστιμα, κλεισίματα δημοσίων χώρων, την ίδια ώρα που αφήνει μία 40χρονη στην Καστοριά να πεθάνει σπίτι της και στέκεται σούζα στις επιχειρήσεις.

Πριν μερικές μέρες, οι εργαζόμενοι της BEAT άφησαν τα πληκτρολόγια για μερικές ώρες, κάνοντας στάση εργασίας. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους γιατί τα εργατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Κανένας μόνος, καμία μόνη στην κρίση! Θα λογαριαστούμε τώρα!

Απαιτούμε:
  1. Καλούμε την εργοδοσία να αναστείλει όλα τα σχέδιά της και να επαναπροσλάβει όλους τους εργαζόμενους που απέλυσε. Ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν εν μέσω πανδημίας
  2. Καμία νέα απόλυση
  3. Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ των υπαλλήλων
  4. Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας
  5. Άρση όλων των τροποποιητικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας