Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Η πτυχιακή εξεταστική θα γίνει, με κάθε κόστος.

Δε θα καταργήσετε την πτυχιακή εξεταστική! Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση!

Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων, σε πλήρη σύμπλευση με τις αποφάσεις της Πρυτανείας ΑΠΘ και του Υπουργείου Παιδείας, επέλεξαν να κόψουν την πτυχιακή εξεταστική για όλους-ες, με αποτέλεσμα πτυχιακή να μπορούν να δώσουν όσοι-ες χρωστάνε λιγότερα από 6 μαθήματα στους Ηλ-Μηχ και λιγότερα από 4 στους Μηχανολόγους!

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι η απόφαση για διενέργεια ηλεκτρονικών εξεταστικών, λόγω της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης να μην διεξάγει μαζικά τεστ, να μην λάβει όλα τα υγειονομικά αλλά και χωροταξικά μέτρα προστασίας ώστε να γίνει κανονικά η εξεταστική. Αποτέλεσμα; Κατά πάσα πιθανότητα οι σέρβερ στους οποίους θα γίνει η εξεταστική δεν μπορούν να σηκώσουν το πλήθος των ανθρώπων που θα δώσουν πτυχιακή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επαναφορά της πτυχιακής για όλους και όλες και στα 2 τμήματα!
Η πανδημία ήρθε ως ένα φυσικό φαινόμενο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, αν και ο τρόπος εξάπλωσής της έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής στον σύγχρονο καπιταλισμό (βλ. προηγούμενα κείμενα ΑΡΑΓΕ-ΕΑΑΚ). Πέρα από αυτό όμως, η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη που χάνεται η πτυχιακή, διότι:

-Δεν κλείσαμε εμείς εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ του χρόνου που κερδήθηκε, ενώ η ΟΕΝΓΕ ξελαρρυγιαζόταν για τα μαζικά τεστ και τα μέτρα προστασίας, τα οποία θα επέτρεπαν πολύ λιγότερες εμπλοκές στην κοινωνική ζωή.
-Δεν δώσαμε εμείς εκατομμύρια από τα χρήματα του κράτους στις επιχειρήσεις, αντί για μέτρα προστασίας ή έστω μια οποιαδήποτε ελάχιστη μέριμνα για να γίνει η εξεταστική.

-Δεν αποφασίσαμε εμείς ότι δε θα γίνει σεζόν, ούτε κρατήσαμε εμείς τα φοιτητικά νοίκια με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβρη χιλιάδες φοιτητές να είναι στον αέρα, όχι απλά σε σχέση με το αν θα σπουδάσουν αλλά σε σχέση με το κατά πόσο θα βγάλουν το χειμώνα.

Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση! Μια χαρά μπορεί να γίνει η πτυχιακή εξεταστική:
-Είτε με χρονική διεύρυνση της εξεταστικής και εξέταση σε μικρότερα γκρουπ ώστε να μην πέφτουν οι σέρβερ.

-Είτε με το να γίνει δια ζώσης η πτυχιακή εξεταστική, με αξιοποίηση όλων των αιθουσών των τμημάτων, αλλά και του κυλικείου και του φουαγιέ, με λίγα άτομα ανά τμήμα, απολύμανση μετά από κάθε μάθημα, ατομική καθαριότητα, μέτρα προστασίας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ηλεκτρονική εξεταστική είναι ακαδημαϊκά απαράδεκτη και όσα κροκοδείλια δάκρυα και να ρίχνουν τα τμήματα και οι πρυτανείες, δεν αλλάζει το υποκριτικό της υπόθεσης: τη μία κλίνουν στην ακαδημαϊκότητα σε όλες τις πτώσεις και την άλλη τα ξεπουλάνε όλα γιατί η δια ζώσης εξεταστική "δε βολεύει". 

Επίσης, τι έχει να μας πει τώρα η κυβέρνηση που ορκίζεται στην αριστεία, αλλά βάζει ηλεκτρική εξεταστική γιατί προτιμάει να δώσει χρήματα στους ίδιους που κρατούσαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους ενώ πέθαινε κόσμος (βλ. Σίνδος);

Υπάρχουν όλες οι τεχνικές και επιστημονικές δυνατότητες για να γίνει η πτυχιακή εξεταστική, με πολλούς τρόπους. Δε μας νοιάζουν ειλικρινά οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε σχέση με τα χρήματα, ούτως ή άλλως αυτά δεν πάνε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ επίσης η κυβέρνηση φταίει για όσα συμβαίνουν γιατί 2 μήνες κρύβεται από τον κορονοϊό αντί να τον αντιμετωπίσει.

Όσο για την πρυτανεία, απαιτούμε την παραίτηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, διότι πριν ακόμα βγάλει απόφαση αυτή η πρυτανεία, αυτός έβγαινε στα κανάλια χωρίς τη συγκατάθεση κανενός και προετοίμαζε το έδαφος για την ηλεκτρονική εξεταστική, εξαιτίας της οποία πιθανότατα καταργείται τώρα η πτυχιακή για όλους-ες.

Τέλος, καλούμε τους προέδρους των Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων να πάρουν θέση ενάντια σε αυτή τη σάπια κατάσταση και να προστατεύσουν την ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος προς όφελος των φοιτητών-τριων. Ειδάλλως, εάν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτά τα συμφέροντα, να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και τότε τους δίνουμε το λόγο μας ότι όχι απλά θα τους στηρίξουμε, αλλά θα αναλάβουμε εμείς και τότε η πτυχιακή θα γίνει, ο κόσμος να χαλάσει.

Υ.Γ.1 Εάν υπάρξει η παραμικρή υπόνοια για παραβίαση προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, θα γίνει χαμός σε όλη την Ελλάδα.

Υ.Γ. 2 Εάν στην ηλεκτρονική εξεταστική βγει το παραμικρό "σκόιλ ελικικού", θα γίνει ότι και στο Υ.Γ.1..

Υ.Γ.3 Εάν υπάρξει η παραμικρή υπόνοια για προβληματικές όσον αφορά την ηλεκτρονική εξεταστική, θα 'ρθούμε αυθόρμητα στη σχολή να εξεταστούμε. Δε μας ενδιαφέρει το αν αυτό θα γίνει επίσημα ή άτυπα, γράψτε ότι θέλετε στα επίσημα χαρτιά, αλλά θα γίνει γιατί το εξάμηνο δε θα χαθεί.

Υ.Γ. 4 Το πανεκπαιδευτικό κίνημα ετοιμάζεται για σύγκρουση με την κυβέρνηση, ήδη γίνονται πανεκπαιδευτικές πορείες σε πολλές πόλεις με χιλιάδες ανθρώπους. Καλούμε όλους τους-τις φοιτητές-τριες σε αντεπίθεση για να κερδίσουμε την εξεταστική, να μην κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε σχέση με τις ανάγκες μας και να απομακρύνουμε το μίασμα της Νίκης Κεραμέως, αλλά και της αστικής πολιτικής από τις ζωές μας.

Διεκδικούμε:

-Πτυχιακή εξεταστική για όσους-ες είναι 9ο εξάμηνο και πάνω, σε Ηλεκτρολόγους και σε Μηχανολόγους.

-Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για παιδεία και υγεία, ούτε ένα ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, το χρέος, τις πολεμικές δαπάνες, την εκκλησία.

-Μείωση των φοιτητικών ενοικίων με ευθύνη του κράτους.

-Φοιτητικό επίδομα σε όσους-ες το έχουν ανάγκη.

-Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως.

-Μέτρα προστασία και μαζικά τεστ για κάθε φοιτητή-τρια. Ανυπακοή στους νόμους της αγοράς, παιδεία και υγεία με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές!

-Να εξαφανιστούν οι μορφές κατάρτισης τύπου "σκόιλ ελικικού" και "μέτζης του νεούκτη". Καμία μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης που θα φέρει ακριβώς αυτά. Απελευθερωτική παιδεία με βάση την κριτική παιδαγωγική και οργανική σύνδεση θεωρίας πράξης.

Προτείνουμε:

-Κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος. Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση-έκτρωμα!

-Κινητοποίηση στην πρυτανεία με φοιτητές-τριες όλου του ΑΠΘ.

-Συμμετοχή σε όλες τις πανεκπαιδευτικές πορείες, με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, για το ζήτημα της εξεταστικής, το νομοσχέδιο Κεραμέως και σε συμπαράσταση στους γιατρούς της ΟΕΝΓΕ που παλεύουν για την υγεία του λαού!

Πρέπει άμεσα να συζητήσουμε και να κανονίσουμε όλα αυτά. Με τόσα που γίνονται, δε δικαιούμαστε να το βάλουμε κάτω. Όταν θέλουν τη νεολαία με τα χέρια ψηλά και μας φορτώνουν και την ευθύνη και το πλήρωμα της κρίσης, εμείς πρέπει να κάνουμε χαμό, όπου βρισκόμαστε./.