Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Κερδίσαμε ξανά πτυχιακή εξεταστική! Νίκη του Σ.Φ. Ηλ-Μηχ εν μέσω πανδημίας!


Ανακοίνωση ΑΡΑΓΕ-ΕΑΑΚ για την πτυχιακή εξεταστική.

Η πτυχιακή εξεταστική, δηλαδή η δυνατότητα να δίνουμε σε μια εξεταστική μαθήματα και εαρινού και χειμερινού εξαμήνου, είναι πάγια κατάκτηση αλλά και αίτημα του Σ.Φ. Ηλ-Μηχ, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Σήμερα, ενημερωθήκαμε ότι για ακόμα ένα εξάμηνο η πτυχιακή θα γίνει και οι δηλώσεις θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες μέρες (συγκεκριμένα αύριο-μεθαύριο), μετά από επίσκεψη μέλους μας στη σχολή και συνομιλίας με τη γραμματεία.

Βέβαια, η πτυχιακή είναι μόνο το πρώτο βήμα σε έναν σημαντικό αγώνα που έχουμε να δώσουμε προκειμένου να κυλήσει ομαλά το εξάμηνο όσο υπάρχει η πανδημία, διότι σε μια χώρα στην οποία η πορεία της οικονομίας (άρα και της τουριστικής σεζόν) είναι εντελώς αβέβαια, εξίσου αβέβαιο είναι και το πόσοι-ες από ‘μας θα μπορούν από οικονομική άποψη να σπουδάσουν από Σεπτέμβρη. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν είναι σίγουρο το αν θα διεξαχθεί κανονικά η εξεταστική και με τι όρους θα διεξαχθεί. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο το τι θα γίνει με τα εργαστήρια που χρειάζονται διά ζώσης παρακολούθηση, ενώ επίσης τα συγγράμματα δεν έχουν παραδοθεί ακόμα. Είναι πολύ σημαντικό πρώτα να αποφασίσουμε τι θέλουμε εμείς και μετά να το διεκδικήσουμε και στα πλαίσια της σχολής και με άλλους συλλόγους πανελλαδικά που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Σε κάθε μάθημα, σε κάθε κομμάτι της δραστηριότητας της σχολής να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων, έστω και εξ’ αποστάσεως, το οποίο να επικοινωνήσουμε εξώστρεφα και να παραδώσουμε σε τμήμα, κοσμητεία, πρυτανεία.

Σε πρώτη φάση, ως ΑΡ.ΑΓ.Ε.-ΕΑΑΚ διεκδικούμε:

-Τα τηλεμαθήματα να χρησιμοποιηθούν μόνο εν μέσω πανδημίας ως λύση ανάγκης, να μη χρησιμοποιηθούν και αφού τελειώσει η πανδημία, καθώς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δια ζώσης διδασκαλία. Αντίθετα, αν είναι να μείνει κάτι καλό, ας γίνει το εξής: (α) ανοιχτές σημειώσεις σε ΟΛΑ τα μαθήματα, (β) ανοιχτά παλιά θέματα και λύσεις σε ΟΛΑ τα μαθήματα [γιατί έχουν γίνει κάποια ευτράπελα πχ σε ΑΣΗΕ και ΔΣΗΕ], (γ) βιντεοσκόπηση των διαλέξεων.

-Καμία σκέψη για παρουσίες σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μάθημα.

-Να μην υπάρξουν έξτρα πρόοδοι και υποχρεωτικές εργασίες με πρόφαση τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

-Πρόσβαση όλων των φοιτητών στα ηλεκτρονικά μαθήματα! Έκτακτο κρατικό κονδύλι για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διδασκαλίας. Ειδικά στη σχολή μας χρειάζεται μεγάλη μέριμνα γιατί έχουμε πολλούς φοιτητές ανά έτος, άρα και μεγαλύτερη ανάγκη.

-Για την παράδοση συγγραμμάτων που έχει αποφασιστεί ταχυδρομικά, να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και σε καμία περίπτωση να μη γίνει πόρτα-πόρτα!

Αναμφίβολα, η πτυχιακή αποτελεί σημαντική νίκη και κατάκτηση του Σ.Φ. Ηλ-Μηχ, δεδομένου ότι η γενική τάση δείχνει ότι εν μέσω πανδημίας αμφισβητούνται πολλά φοιτητικά δικαιώματα, αλλά και κεκτημένα των πανεπιστημίων. Από την κουβέντα για διενέργεια των μαθημάτων ηλεκτρονικά όταν γίνονται καταλήψεις (μέσω των οποίων κερδίσαμε και την πτυχιακή) μέχρι την ακατανόητη προσπάθεια εκκένωσης των φοιτητικών εστιών, φαίνεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι δεδομένα τα κεκτημένα μας, ούτε και τα δικαιώματά μας. Παρ’ όλα αυτά, αποδεικνύεται και από τη διασφάλιση της πτυχιακής στη σχολή μας και από τη νίκη των εστιακών φοιτητών που εν τέλει συνεχίζουν να μένουν στις εστίες κανονικά, ότι έχουμε όπλα και μπορούμε να νικάμε.