Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Καλώς τα παιδιά...

Τη Δευτέρα 10/3 η ΔΑΠ κάλεσε το ΔΣ του συλλόγου να συνεδριάσει, καταθέτοντας 9 συνολικά ψηφίσματα-προτάσεις! Μερικά από αυτά ήταν η εισαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων στο τμήμα, η καλύτερη διασύνδεση των πτυχιακών και των πρακτικών με επιχειρήσεις, η αντικατάσταση των εργαστηρίων που δεν έχουν λεφτά και εγκαταστάσεις ώστε να λειτουργήσουν με ηλεκτρονικά εργαστήρια, η επίσκεψη σε βιομηχανικές μονάδες για καλύτερη επαφή με το εργασιακό περιβάλλον, η μονιμοποίηση της πτυχιακής και η καθιέρωση «βελτιωτικής» εξεταστικής μέσω του νέου οργανισμού-εσωτερικού κανονισμού του ΑΠΘ κλπ. Το πνεύμα των περισσότερων προτάσεων θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν « στις δυσκολίες που περνάνε οι φοιτητές σήμερα προτείνουμε κάποιες έξυπνες –πρωτότυπες ιδέες ». Ως ΑΡ.ΑΓ.Ε-ΕΑΑΚ καταψηφίσαμε και τα 9 ψηφίσματα, όχι γιατί μας αρέσει το πανεπιστήμιο έτσι όπως λειτουργεί, όχι γιατί αρνούμαστε τα πάντα, αλλά πολύ απλά γιατί γνωρίζουμε ότι ο ρόλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέσα στο σύλλογο Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και σε κάθε σχολή είναι ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντα της πληττόμενης πλειοψηφίας των φοιτητών και παίζουν συγκεκριμένο ρόλο στις τομές που επιχειρούνται συνολικά στην εκπαίδευση. ( Οι λόγοι που καταψηφίσαμε το κάθε ένα ξεχωριστά είναι διαθέσιμοι στον καθένα, και δε θα ασχοληθούμε εδώ με αυτό)
Δύο σχόλια που έχουμε να κάνουμε λοιπόν:



  1. Που βρίσκει το θάρρος να μας μιλήσει για τα προβλήματα των φοιτητών και τις αδυναμίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η κομματική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στα πανεπιστήμια; Είναι ή δεν είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσει στη διάλυση της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης μέσω της υποχρηματοδότησης, που έχουν φορτώσει το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών, που κάνουν τα πτυχία μας κουρελόχαρτα, που τόσα χρόνια έχουν άμεση συνδιαλλαγή και διαπλοκή με το καθηγητικό κατεστημένο, που θέλουν τον κάθε ιδιώτη να μπαινοβγαίνει στο πανεπιστήμιο και να βγάζει λεφτά από τις εργολαβίες και τα εργαστήρια, που με κάθε μέσο σαμποτάρουν την απάντηση του φοιτητικού κινήματος στην επίθεση που δέχεται, που έχουν στενές σχέσεις με μπράβους και φασίστες, που έχουν εξαπολύσει επίθεση τα τελευταία χρόνια ενάντια στον ελληνικό λαό, που στέλνουν την νεολαία στην ανεργία και τη μετανάστευση; Είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της ΔΑΠ ως εργαλείο της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σύνολο των ψηφισμάτων που κατέθεσε κινούνται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στην τελευταία της μορφή, τους εσωτερικούς κανονισμούς.
  2. Επέλεξε η ΔΑΠ να κατεβάσει τις 3 σελίδες με τα 9 ψηφίσματά της σε ΔΣ μία μόλις μέρα από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Στη θεματολογία της είναι και οι εσωτερικοί κανονισμοί και κάθε ζήτημα που αφορά τη σχολή. Έτσι εμείς τους προτείναμε να καταθέσουν τον πλούτο(sic!) των απόψεων τους για το τι χρειάζεται το τμήμα και η εκπαίδευση συνολικά, στη ΓΣ. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ απλώς κατέβασαν το κεφάλι. Αναρωτιόμαστε λοιπόν: έχουν τόσο τεκμηριωμένες και στιβαρές απόψεις για την παιδεία που τις παρουσιάζουν στο internet, στα σεμινάρια που διοργανώνουν, στα club που ψαρεύουν πρωτοετείς και ντρέπονται να τις εκθέσουν στις συνελεύσεις του συλλόγου; Και από εδώ για εμάς επιβεβαιώνεται ότι στόχος της ΔΑΠ είναι με κάθε μέσο να περάσει η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και σε καμία περίπτωση «οι δυσκολίες που περνάνε οι φοιτητές σήμερα» δεν την απασχολούν.


ΥΓ. Ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που καλεί ΔΣ η ΔΑΠ, ενώ οι απειλές για καταγγελίες έδιναν κι έπαιρναν. Πλέον έχουν να μιλήσουν για την «μάχη» που έδωσαν για το σύλλογο, προετοιμαζόμενοι βέβαια για τις φοιτητικές εκλογές. Ως ΑΡ.ΑΓ.Ε-ΕΑΑΚ καταγγέλλουμε το εκλογικό πανηγυράκι που προσπαθεί να στήσει η ΔΑΠ και δεν αμφιβάλλουμε πως η κατρακύλα και η πολιτική απομόνωση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια στο σύλλογο και στα πανεπιστήμια συνολικά θα συνεχιστεί.