Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Στην εποχή του covid-19


Στην εποχή του covid-19

Με τον καιρό, ο covid-19 έκανε την εμφάνιση του σε όλον τον κόσμο και όπως ήταν αναμενόμενο και στην χώρα μας. Απευθείας, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν “αόρατο εχθρό”, και ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες να συσπειρωθούμε εναντίον του, υποτάσσοντας τις ατομικές μας επιθυμίες (και ανάγκες) στο συλλογικό καλό.

Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε
αυτόν τον πόλεμο τα δύο στρατόπεδα δεν είναι “οι Έλληνες πολίτες” και “ο κορονοϊός”. Από την μία έχουμε τους εργαζόμενους, τις μετανάστ(ρι)ες και την μαχόμενη νεολαία, και από την άλλη το Ελληνικό κράτος, την Ελληνική αστική τάξη, το κεφάλαιο και τον καπιταλισμό γενικότερα. Οι δύο πλευρές δεν έχουν ενιαία συμφέροντα και, όπως έχει δείξει η ιστορία, η εθνική ενότητα που επικαλείται ο Μητσοτάκης δεν αποτέλεσε ποτέ λύση για την χρηματοπιστωτική κρίση και για τις ταξικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Το Ελληνικό κράτος προσπαθεί από το 2008 να διαχειριστεί την κρίση με αλλεπάλληλα μνημόνια, τα οποία βλέπουμε που μας οδήγησαν σήμερα. Ο κατώτατος μισθός κινείται σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται, τα πάντα ξεπουλιούνται στον ιδιωτικό τομέα και τώρα φαίνεται πρακτικά η απόρροια της παραπάνω κατάστασης. Αυτή την φορά, το κράτος αποποιείται των ευθυνών του, πετώντας το μπαλάκι, για την αδυναμία της αντιμετώπισης της επιδημίας, στον λαό και την ανευθυνότητά του, κλείνοντας τα μάτια στις τεράστιες ελλείψεις του δημοσίου. Χρησιμοποιώντας λοιπόν, κατ' αυτόν τον τρόπο, για άλλη μια φορά το κλασικό τρικ της εθνικής ενότητας, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα “ενιαίο στρατόπεδο Ελλήνων ενάντια στον κορονοϊό”, έτσι ώστε ο λαός να νομίζει ότι φταίει ο ίδιος, και όχι το κράτος, για όποιο πρόβλημα υγείας του προκύψει, και για να μην αντιληφθεί την κρίση την οποία βιώνουμε.

Πρόκειται για μια υγειονομική κρίση, η οποία όμως έρχεται παράλληλα με την κρίση του καπιταλισμού, που εν έτει 2020 δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία παγκόσμια επιδημία, με αυξανόμενα κρούσματα και θανάτους, αλλά έχει σαν αποτέλεσμα την καθίζηση των Α.Ε.Π. των χωρών έως και 24% σε βάθος εξαμήνου όπως προβλέπει η Deutches Bank για την Γερμανία (1). Με την παραπάνω κατάσταση να «θερίζει» την γείτονα Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε τον περιορισμό της κυκλοφορίας και μία σειρά άλλων μέτρων, με πλήρη ταξική μεροληψία, ώστε να περιορίσει την μετάδοση του ιού. Αποκαλύπτοντας πλήρως την δημοσιονομική και υγειονομική κρίση που τόσα χρόνια προσπαθεί το κράτος να διαχειριστεί, αλλά και την αστική πολιτικής της που τάσσεται υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου δυσχεραίνοντας περαιτέρω την καθημερινή ζωή των εργαζομένων.

Όταν κατέφθασαν τα πρώτα κρούσματα στην χώρα μας η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακολούθησαν όλα τα καταστήματα του επισιτισμού (λειτουργεί μόνο το delivery), διάφορες βιοτεχνίες, μικροεπιχειρήσεις κλπ και τέλος αποφάσισε τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η καμπάνια της «ατομικής ευθύνης» και του «μένουμε σπίτι» (κόστος 11 εκατομμύρια) (2) για να επισκιάσει την γύμνια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. «Να περιορίσουμε τις ατομικές μας ελευθερίες για το συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας» μας παρακάλεσε η κυβέρνηση την 25η Μαρτίου, όσο ένα F-16 έκανε βόλτες στον αέρα τονώνοντας το εθνικό φρόνημα (Κόστος πτήσης/ανά ώρα = 470 κλίνες ΜΕΘ) (3), την στιγμή που οι κλίνες ΜΕΘ αριθμούνται στις 537 ενώ οι απαιτήσεις αυτό το διάστημα σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσηλευτών και Ιατρών υπολογίζονται στις 2000 (4), και ενώ το κράτος συνειδητά δίνει 30 εκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρείες για τεστ και κλίνες (5). Συγχρόνως έχουμε την παραγωγή να συνεχίζεται κανονικά σε μεγάλες βιομηχανίες χωρίς τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τους εργαζομένους, και τους εργαζομένους των σούπερ-μάρκετ, των φαρμακείων και των νοσοκομείων να εξοντώνονται στην δουλειά.

Αντί για αύξηση των κλινών και την παροχή δωρεάν τεστ και επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, έρχεται η νέα Πράξη Νομικού Περιεχομένου, που διπλασιάζει την τιμή των ιδιωτικών κλινών στα 1.600 ευρώ (6). Το Ελληνικό κράτος μας μιλά για ατομική ευθύνη και απαγορεύει τις μετακινήσεις, διώχνει τους οικότροφους φοιτητές των εστιών, χαρακτηρίζοντας τις εστίες υγειονομική βόμβα, αλλά νομιμοποιεί όποτε την βολεύει τις υπεραστικές μετακινήσεις. Στην Κομοτηνή, συγκεκριμένα, κόπηκε η ύδρευση και το ρεύμα στις εστίες, χωρίς καμία προειδοποίηση αλλά οι φοιτητές με συνελεύσεις συνεχίζουν να διασφαλίζουν την παραμονή τους στις εστίες.

Πέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας η κυβέρνηση σταμάτησε και την λειτουργία όπως είπαμε διαφόρων επαγγελμάτων. Τι θα γίνει με τους μισθούς αυτών των εργαζομένων; Όπως αναμέναμε, για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση διευκολύνει την ζωή των εργοδοτών, καθώς τους απαλλάσσει από την αποπληρωμή των μισθών των εργαζομένων και την ασφαλιστική τους κάλυψη, από τις φορολογικές τους εισφορές, την καταβολή των ενοικίων κ.α. Όσον αφορά τους εργαζομένους , κρίνει αρκετά τα 800 ευρώ ως επίδομα για όσο διαρκέσει η καραντίνα (7), η οποία, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα διαρκέσει τουλάχιστον έως ένα μήνα, αφήνοντας έτσι στον αέρα τα ενοίκια και τα δάνεια τους, τους ανασφάλιστους και τους άνεργους που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με το ΠΝΠ η κυβέρνηση κηρύσσει την λειτουργία των επιχειρήσεων με «προσωπικό ασφαλείας». Δηλαδή μισό προσωπικό αλλά και μισοί μισθοί σε βάθος εξαμήνου (8). Ξεκάθαρα κερδισμένοι για ακόμα μια φορά οι εργοδότες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που πλέον μπορούν να μεταφέρουν τους εργαζομένους τους από μία κλειστή επιχείρηση του ομίλου σε άλλη ανοιχτή μειώνοντας το μισθολογικό κόστος τους.

Οι μόνοι, βέβαια, που δεν επηρεάζονται από όλα αυτά είναι οι μπάτσοι, όπου σε άδειους δρόμους αυξάνονται, για να κάνουν βόλτες και να κόβουν πρόστιμα κάνοντας αισθητή την κρατική τρομοκρατία για την τήρηση του περιορισμού κυκλοφορίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτές τις βδομάδες το κράτος έκανε την επιλογή να δώσει λεφτά σε 35 νέα περιπολικά για την αστυνόμευση των γειτονιών της Πελοπόννήσου (9) και όχι για την δημόσια υγεία, ενώ επίσης όλο και πιο έντονα ακούγεται η μελλοντική εμφάνιση του στρατού στον δρόμο για την τήρηση της τάξης και της απαγόρευσης (πλέον) κυκλοφορίας, στοιχεία που εντείνουν την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, όπως βλέπουμε να γίνεται και στην Ουγγαρία, με τον νέο της στρατιωτικό νόμο (10). Ενώ γενικότερα το “σπίτι των λαών”, η Ευρώπη, φαίνεται να μην είναι τόσο φιλόξενο και ανοιχτό, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η αίτηση για ευρωομόλογο από πλευρά Ιταλίας απορρίφθηκε από την Γερμανία (11) και ότι στην Ιταλία έχουν σταλεί και βοηθάνε Αλβανοί, Κινέζοι και Κουβανέζοι γιατροί, ενώ Ελβετία και Γερμανία κλείσανε τα σύνορα. (12)

Οπότε, στις πρώτες βδομάδες καραντίνας τα αποτελέσματα είναι τα εξής: μετράμε ήδη 40.000 απολύσεις από την αρχή της επιδημίας στην χώρα μας (13), ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά. Ενώ συγχρόνως η κυβέρνηση φυσικά και δεν αναφέρεται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να #μείνουν_σπίτι, όπως είναι οι μετανάστ(ρι)ες, οι φυλακισμένοι, οι φαντάροι, οι άστεγοι, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε να μην σταματάνε οι καταγγελίες φαντάρων που στοιβάζονται σε στρατόπεδα, όπου οι ορκωμοσίες παίρνουν 15 μέρες παράταση, τα αντισηπτικά μετρούνται με την σταγόνα και γάντια και μάσκες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Οι μετανάστ(ρι)ες κρατούνται στοιβασμένοι/ες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, ενώ εννοείται πως ούτε εκεί δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, και ούτε εκεί υπάρχουν προφανώς αντισηπτικά, γάντια και μάσκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μόρια στην οποία μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε 147 ατόμα, ενώ επίσης οι νέες αφίξεις στο νησί κρατούνται στα πάρκινγκ πλοίου.

Μαζί με όλα αυτά, έχουμε το παιχνίδι στις Καστανιές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας να συνεχίζεται. Ένα παιχνίδι στο οποίο κανένα από τα δύο κράτη δεν ανοίγει τα σύνορα, συνεχίζοντας έτσι να δολοφονούν μετανάστ(ρι)ες στα σύνορα, ξανα-αποδεικνύοντας ότι αυτές οι ανθρώπινες ψυχές είναι πλήρως αδιάφορες και αναλώσιμες για τα πλάνα τους. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα δύο αυτά κράτη τα βρίσκουν μια χαρά στο ΝΑΤΟικο πρόγραμμα Sea Guardian, όπου ελληνικά υποβρύχια συμμετέχουν στην Τούρκικη αρμάδα στην ανατολική μεσόγειο. Αυτή λοιπόν η εθνική ενότητα, που μας θέλει Έλληνες ενωμένους να χειροκροτάμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές (ένω αν ήταν αλλιώς θα τους γιουχάραμε επειδή κλείνουν τον δρόμο με πορείες), αλλά και τις στρατιωτικές δυνάμεις στον Έβρο που δολοφονούν μετανάστ(ρι)ες, μας βρίσκει και θα μας βρίσκει πάντα αντίθετους. Η μόνη ενότητα που μας βρίσκει σύμφωνους είναι η διεθνιστική, μαζί με τους εργαζόμενους, τις μετανάστ(ρι)ες και όλους τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, ενάντια σε όλους αυτούς που αδιαφορούν για την υγεία μας, την εργασία μας και την ζωή μας γενικότερα.

Αφού ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊου τα πράματα θα είναι πολύ διαφορετικά, εμείς όμως δεν περιμένουμε την λήξη της μάχης με τον ιό. Αναλαμβάνουμε την ατομική μας ευθύνη στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας από τα κάτω για μια αξιοπρεπή ζωή ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό, και όχι στα πλαίσια του ατομικού δρόμου και του καθεστωτικού εθελοντισμού που επιθυμεί το Ελληνικό κράτος. Μένουμε σπίτι αλλά μένουμε ενεργοί, δεν υποτασσόμαστε στο καθεστώς τρόμου των κυβερνητικών διαγγελμάτων τους. Απαιτούμε με κάθε τρόπο όσα μας έχουν στερήσει, στηρίζουμε τον αγώνα των μαχόμενων γιατρών, παλεύουμε για άυξηση κλινών ΜΕΘ, μόνιμη πρόσληψη προσωπικού υγείας, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, απεργούμε, καταγγέλουμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία (εργοδοτική και μη), υπερασπιζόμαστε συλλογικά τις ζωές μας για να ανατρέψουμε όσα συμβαίνουν ΤΩΡΑ και όχι όταν επέλθει η κανονικότητα που μας επιφυλάσσουν. Διότι τότε δεν θα υπάρχει τίποτα πλέον για να λογαριαστούμε.



(1): https://www.capital.gr/oikonomia/3438558/deutsche-bank-blepei-bathia-pagkosmia-ufesi-sto-a-examino-boutia-24-sto-aep-tis-eurozonis
(2): https://e-thessalia.gr/stin-etaireia-initiative-media-kai-sta-kanalia-ta-11-ekat-tis-kampanias-menoyme-spiti/
(3): https://www.kathimerini.gr/958940/article/epikairothta/ellada/panakriva-f-16-enantion-toyrkikwn-drones
(4): https://www.iefimerida.gr/ellada/poedin-mono-557-klines-se-meth-anti-gia-3500
(5): https://www.flash.gr/greece/1578912/koronoios-30-ekatommyria-eyrw-se-idiwtikes-etaireies-gia-test
(6): https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/ΠΝΠ_4_20032020_ΦΕΚ.pdf.pdf
(7): https://www.tovima.gr/2020/03/31/finance/epidoma-800-eyro-oi-dikaiouxoi-i-diadikasia/
(8): https://www.sofokleousin.gr/mazikes-kai-eleytheres-oi-apolyseis-apo-tis-20-maiou
(9): https://www.autogreeknews.gr/nea/polla-diafora/diafora-nea/35-nea-peripolika-gia-tin-elliniki-astynomia
(10): https://www.sigmalive.com/news/international/619310/ny-times-o-koronoios-os-efkairia-gia-perissotero-aftarxismo
(11): https://www.huffingtonpost.gr/entry/veto-apo-italia-ste-senodo-korefes-telesiyrafo-apo-konte_gr_5e7d0c96c5b6cb08a92a7311
(12): https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-koybanoi-giatroi-gia-boitheia-italia , https://www.tanea.gr/2020/03/28/world/i-alvania-stelnei-giatrous-kai-nosileytes-stin-italia/ , https://www.gazzetta.gr/plus/diethni/article/1461218/kinezoi-giatroi-stin-italia-min-kanete-idio-lathos-apomonoste-mazika-toys-astheneis-me-ipia , https://www.skai.gr/news/world/i-germania-kleinei-ta-synora-tis-me-gallia-aystria-elvetia-dania-kai-louksemvourgo
(13): https://www.tanea.gr/2020/03/20/economy/anastoli-symvaseon-mazikes-apolyseis-kai-ektinaksi-tis-anergias/