Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ανακοίνωση ΑΡΑΓΕ-ΕΑΑΚ: το αστείο με τους όρους σπουδών μας πρέπει να τελειώσει.


Έπεσε σοβάς σε αίθουσα των Μηχανολόγων ΑΠΘ!

Τη Δευτέρα 17/2/20, στο διάδρομο των Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, έπεσε κυριολεκτικά ένα κομμάτι από το ταβάνι, αφήνοντας μια ευμεγέθη τρύπα, την ώρα που είχε μάθημα το τρίτο έτος.

Το αστείο με τις συνθήκες σπουδών μας στη σχολή πρέπει να τελειώσει. Παγωμένες αίθουσες το χειμώνα, σαράντα βαθμοί το καλοκαίρι, δε χωράμε να καθίσουμε, σοβάδες πέφτουν (ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν χτυπήσει κανέναν στο κεφάλι), εργαστήρια κλείνουν (ή κλείνουν για εμάς και ανοίγουν στο στρατό και τις εταιρίες), δεν έχουμε καθηγητές, αποκλείουν κόσμο από τη λέσχη, φοιτητές πετάγονται εκτός εστιών ενώ το δικαιούνται.

Όλα αυτά -όπως και όλα γενικότερα- δεν είναι καθόλου τυχαία. Όταν η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία έχει πέσει στα τάρταρα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και η χρηματοδότηση στα τμήματα με το ζόρι φτάνει για τη συντήρηση κάποιων εργαστηρίων, αυτά θα συμβαίνουν, πολλές φορές με κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας ή της δυνατότητάς μας να κάνουμε μάθημα σαν άνθρωποι. Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια κλεμμένα από τα αποθεματικά των σχολών μας για την εξυπηρέτηση του χρέους και δισεκατομμύρια τα οποία αντί να δοθούν στην παιδεία, δίνονται σε πολεμικούς εξοπλισμούς, σε μίζες ή στην εκκλησία.

Κάποιοι από ‘μας κάνουμε χίλιες θυσίες για να σπουδάσουμε, να πάρουμε ένα πτυχίο και να βρούμε μια δουλειά στο αντικείμενό μας που να μας εξασφαλίζει στη ζωή μας. Κάποιοι λιώσαμε ώρες και ώρες πάνω από τα βιβλία στις πανελλήνιες ή στην τελευταία εξεταστική. Κάποιοι πιάσαμε δουλειά σε άθλιες συνθήκες, ανασφάλιστοι, με 3 ευρώ την ώρα ή και λιγότερα γιατί δεν μπορούν να μας σπουδάσουν οι οικογένειές μας, γιατί δε βρήκαμε δωμάτιο στην εστία, γιατί μας αποκλείουν απ’ τη λέσχη, γιατί πληρώνουμε τις σημειώσεις από τις τσέπες μας. Κι όλα αυτά για ένα πτυχίο που εξισώθηκε με τα ιδιωτικά κολλέγια! Όμως, η Υπουργός Παιδείας και τα στελέχη του ΟΟΣΑ λένε ότι όταν φτάνουμε στα ν+3 πρέπει να διαγραφόμαστε γιατί “χαλάμε την αξιολόγηση του πανεπιστημίου”. Την ίδια αξιολόγηση που τοποθετεί το ΑΠΘ στα 550 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ στο Πολυτεχνείο (που είναι και το στολίδι του ΑΠΘ) πέρσι πλημμύρισε στο υπόγειο, πρόπερσι έστρωσε το χιόνι μέσα στη σχολή, σήμερα πέφτουν σοβάδες.

Τι έχει να πει τώρα ο κ. Σεφερλής (πρόεδρος του τμήματος Μηχανολόγων); Φταίνε και γι αυτό οι φοιτητές; Μάλλον όχι, γι αυτό και δεν ήταν στο γραφείο του όταν πήγαμε να τον δούμε και να απαιτήσουμε άμεσα να φτιαχτεί η ζημιά και να ελεγχθεί το κτήριο. Τι προτείνει; Να συνεχίσουμε να κάνουμε μάθημα έτσι ή να ευχηθούμε να δώσει περισσότερα χρήματα το υπουργείο; Ή μήπως να πουλήσουμε κομμάτια της σχολής (όπως η έρευνα, όση δεν έχει ξεπουληθεί ακόμα) για να κάνουμε μάθημα αξιοπρεπώς σε μια σχολή που θα παράγει πολεμική έρευνα;

Τα ευχολόγια και η ανοχή στους εμπαιγμούς τελείωσαν.

Αύριο στις 14:00 μαζευόμαστε στο μάθημα του κ. Σεφερλή για να συζητήσουμε, ειλικρινά και μπροστά σε όλους τους φοιτητές αυτή τη φορά, τι έχει ακριβώς να προτείνει.

Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε για Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. Ηλ-Μηχ την επόμενη βδομάδα για όλα τα οξυμένα ζητήματα στη σχολή, αλλά και για το ζήτημα του νόμου που χωρίς καμία ντροπή πέρασε η κυβέρνηση μέσα στην εξεταστική, εξισώνοντας τα πτυχία μας με τα ιδιωτικά κολλέγια και βάζοντας τα θεμέλια για δίδακτρα στα προπτυχιακά!

Διεκδικούμε:

-Άμεση αποκατάσταση της ζημιάς χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικού παράγοντα.

-Ανθρώπινες συνθήκες και ρυθμούς σπουδών.

-Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, ποιοτική Παιδεία για όλους-ες. Καμία εφαρμογή της εξίσωσης δημοσίων-ιδιωτικών. Καμία διαγραφή φοιτητή. Καμία αξιολόγηση.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τα πολεμικά εργαστήρια.