Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Για τα καλόπαιδα της ΔΑΠ ΝΔΦΚ



Ζούμε αναμφίβολα σε μια εποχή έντονων αντιφάσεων, μια εποχή μάλιστα που βιώνουμε την κοινωνική καταστροφή και ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα. Καθημερινά ζούμε αντιφατικές καταστάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός σχολής ( ολοένα και μεγαλύτερη πίεση να τελειώσουμε τη σχολή-ολοένα και λιγότερες πιθανότητες να ξεφύγουμε από την ανεργία μόλις πάρουμε το πτυχίο μας, συνεχώς καινούρια μέτρα και περικοπές- ασταμάτητη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας και πολλά άλλα). Στο ίδιο πλαίσιο καθημερινά δεχόμαστε πλήθος αντιφατικών πληροφοριών από τα ΜΜΕ, όπου με τον πιο χυδαίο τρόπο αυτοί που εγκαθίδρυσαν και ανέπτυξαν το λεγόμενο «πελατειακό σύστημα» και οδήγησαν στην αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ανεξ. Έλληνες-Χρυσή Αυγή), αυτοί που το αναπαρήγαγαν και το νομιμοποιούσαν τόσα χρόνια ( Πρετεντέρης-Πορτοσάλτε-Μπόγδανος κλπ.) είναι οι πρώτοι που βγαίνουν να αντιπαλέψουν τη διαφθορά, τη διαπλοκή, να αναζητήσουν τα «λαμόγια», να μας πουν ότι «μαζί τα φάγαμε» κλπ. Βιώνουμε, δηλαδή, μια διαδικασία διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και μια προσπάθεια εγγραφής στη συνείδησή μας των πιο ανορθολογικών συμπερασμάτων, με διαστάσεις οριακά κοινωνικού πειράματος.

Ας περάσουμε τώρα στα ενδότερα, στο πως δηλαδή μεταφέρεται αυτή η λογική μέσα στις σχολές. Σε όλο το προηγούμενο εξάμηνο θαυμάσαμε κοιτάζοντας την κεντρική αφίσα της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να περιέχει την παρακάτω αιτηματολογία
: ενάντια σε διαφθορά, ρουσφέτια, πολιτικό σύστημα, αναξιοκρατία, χρεοκοπία κλπ. Με την έναρξη του νέου εξαμήνου, βλέπουμε να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σύνθημα «Μεταρρυθμίσεις ΤΩΡΑ». Μάλιστα! Η ΔΑΠ μέσα στις σχολές αντιπροσωπεύει αυτή ακριβώς τη λογική, πως δηλαδή θα κάνει τους φοιτητές να πειστούν για το εξωπραγματικό, το παράλογο. Να πειστούν για την προσφορά της ΔΑΠ στις φοιτητικές κατακτήσεις ( «αγώνας» για να περάσουν όλες οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση), στον φοιτητικό πολιτισμό ( μπουζούκια και πάρτυ στην παραλία), τον ειρηνικό της χαρακτήρα (αμέτρητες τραμπούκικες επιθέσεις της ΟΝΝΕΔ σε αγωνιστές με αποκορύφωμα τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Καλαμπόκα, τις απαγωγές φοιτητών σε αίθουσες και βασανιστήρια από τη ΔΑΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις περσινές εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης κλπ. ) , την «αξιοκρατία» που τη διαπνέει ( διαπλοκή με καθηγητές, κομματικοί μηχανισμοί ανέλιξης), και τελικά τελικά για το ενδιαφέρον της για τα προβλήματα και την καθημερινότητα των φοιτητών ( επιδεικτική απουσία από τις συνελεύσεις, χυδαίο φακέλωμα φοιτητών-σημειώσεις-ποτάκια-σφηνάκια και άλλα (…) με αντάλλαγμα μια ψήφο στις εκλογές). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τελευταία ανακοίνωση της ΔΑΠ για την κατάκτηση πτυχιακής εξεταστικής τον Φλεβάρη και τον Ιούνη του 2013, μέσα από δημοκρατικό διάλογο με το υπουργείο(!), μιας προσωρινής παραχώρησης για την εκτόνωση της κατάστασης, μιας και το επόμενο διάστημα την αγωνία των φοιτητών για γρήγορη απόκτηση πτυχίου θα έρθει να τη διαδεχτεί ο φόβος των διαγραφών, για τις οποίες η ΔΑΠ δε λέει κουβέντα. Επίσης, σήμερα είναι αντιφατική η αντιμετώπιση του σχεδίου «Αθηνά» από τη μεριά της ΔΑΠ, η οποία ενώ στη συνολικότερη διάθεσή της για «Μεταρρυθμίσεις ΤΩΡΑ» τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής του, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να διατηρήσει τον εκλογικό της μηχανισμό «στηρίζει» τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για την μη εφαρμογή του.

Εμείς ως ΑΡΑΓΕ ΕΑΑΚ αρνούμαστε να δούμε τη ΔΑΠ ως κάτι διαφορετικό, από το πιο μαύρο κομμάτι της ιστορίας του φοιτητικού συνδικαλισμού, την παράταξη εκείνη που εκπροσωπεί εντός του πανεπιστημίου την μνημονιακή κυβέρνηση της κοινωνικής λεηλασίας. Την παράταξη που σήμερα εν μέσω της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της πιο αντιλαϊκής πολιτικής, προσπαθεί να στρέψει τη σπουδάζουσα νεολαία στον ατομικό δρόμο, τον ανταγωνισμό και τον αλληλοσπαραγμό μακριά από τις συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις, και να της καλλιεργήσει τον πιο σάπιο πολιτισμό. Ως τέτοια καλούμε όλους τους φοιτητές να την αντιμετωπίσουν και να πράξουν αναλόγως : να την απομονώσουν!