Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ελ Ντοράντο για την κυβέρνηση οι συγχωνεύσεις πανεπιστημίων

«Χρυσοφόρα» αποκαλύπτεται η «Αθηνά» για την εσωτερική και εξωτερική τρόικα. Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, προβλέπεται «μείωση των λειτουργικών δαπανών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, από το 2013 έως και το 2015, 67,4 εκ. ευρώ λόγω συγχωνεύσεων».[...]
Το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους του υπουργείου Παιδείας[...]Η νέα μείωση των δαπανών κατά 14,2% θα έχει ώς αποτέλεσμα το 2016 να διατίθεται μόλις το 2,15% επί του ΑΕΠ για την εκπαίδευση. Ούτε «εξορθολογισμός», ούτε «αναβάθμιση» της δημόσιας Παιδείας, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά απλούστατα εξοικονόμηση πόρων και πλήρης αδιαφορία για τις διαλυτικές επιπτώσεις που θα έχουν στη δημόσια Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και στην κοινωνία συνολικότερα.

Επιπλέον προβλέπεται «μείωση των αναπληρωτών καθηγητών μέσω αύξησης των ωρών διδασκαλίας» για την εξοικονόμηση 103 εκ. ευρώ από το 2013 μέχρι και το 2014 και «μείωση εκτάκτου προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ», δηλ. 21,9 εκ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μέτρα που, αν υλοποιηθούν, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων αλλά και στην παρεχόμενη μόρφωση. Θα προκαλέσουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και συρρίκνωση των προγραμμάτων σπουδών. Θα έχουν επίσης τεράστιο κοινωνικό κόστος αφού θα οδηγήσουν στην ανεργία μια ολόκληρη γενιά νέων επιστημόνων που δεν θα βρίσκουν καμία θέση εργασίας στην εκπαίδευση και στην έρευνα.
[...]
πηγή : http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=751164