Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Τι γίνεται με την πτυχιακή εξεταστική;

Τι γίνεται με την πτυχιακή στο 9ο εξάμηνο;

Με την εξεταστική να πλησιάζει σιγά-σιγά, είναι ώρα να ανοίγουν σιγά-σιγά οι δηλώσεις για την πτυχιακή εξεταστική, ένα δικαίωμα κατεκτημένο από το φοιτητικό σύλλογό μας, το οποίο είμαστε ίσως και η μόνη σχολή πανελλαδικά που το έχει στο 9ο και όχι στο 10ο εξάμηνο και χωρίς το οποίο θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η καθημερινότητα αλλά και η ολοκλήρωση της σχολής.

Τι είναι η πτυχιακή εξεταστική;

Σε κάθε εξεταστική, κανονικά μπορείς να δώσεις μαθήματα αντίστοιχου εξαμήνου (στη χειμερινή μόνο μαθήματα χειμερινού εξαμήνου, στην εαρινή μόνο εαρινού και το Σεπτέμβρη μόνο ότι έχεις δηλώσει μέσα στη χρονιά). Από το 9ο εξάμηνο των σπουδών μας και μετά, με την πτυχιακή εξεταστική, μπορούμε πλέον να δηλώνουμε μαθήματα όλων των εξαμήνων, εαρινών ή χειμερινών, χωρίς να έχει σημασία το αν είναι εξεταστική χειμερινού ή εαρινού. Δηλαδή, μπορεί για παράδειγμα κανείς να δώσει Λογισμό 2 το Φλεβάρη. Οπότε στην αρχή του εξαμήνου γίνεται η κανονική δήλωση μαθημάτων που κάνουμε ούτως ή άλλως και μέσα στο εξάμηνο ανοίγει η δεύτερη δήλωση, αυτή της πτυχιακής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πτυχιακή εξεταστική αυξάνει και το όριο δήλωσης μαθημάτων για τα παιδιά από 9ο εξάμηνο και πάνω, δεδομένου ότι κάνουμε 2 δηλώσεις μαθημάτων, άρα μπορούμε να δηλώσουμε ακόμα και 20 μαθήματα.

Γιατί είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεκτημένα του συλλόγου για τη σχολή;

Σε γενικές γραμμές, δε θα έπρεπε να είναι φετίχ η διεκδίκηση να δίνουμε μαθήματα χειμερινού-εαρινού μαζί ή να μπορούμε να δηλώνουμε 20 μαθήματα ανά εξεταστική. Άλλωστε δεν είμαστε με κανενός είδους εξεταστικό κάτεργο των 20 μαθημάτων σε ένα μήνα και θέλουμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, με μικρούς και μεγάλους αγώνες που έχουν σηκωθεί τόσο καιρό στο σύλλογο και με νίκες. Παρ’ όλα αυτά, η βασική λογική πίσω από την πτυχιακή είναι το ότι σε συνθήκες κρίσης, η πλειοψηφία μας πρέπει να μπορεί να τελειώσει γρήγορα τη σχολή γιατί δεν έχουμε να πληρώνουμε το νοίκι ελλείψει δωματίων στις εστίες, το φαϊ με ουρές του χιλιομέτρου στη λέσχη, το ρεύμα, το πετρέλαιο και το αέριο με τις αυξήσεις στα τιμολόγια και το κύμα ακρίβειας που ήρθε, τη φοροληστεία στις οικογένειές μας από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαιρέτως. Πρέπει να δουλέψουμε γιατί οι γονείς μας βγαίνουν στη σύνταξη και με τα νέα ασφαλιστικά η σύνταξή τους δε φτάνει για να μας πληρώνουν τη “δημόσια-δωρεάν παιδεία”, γιατί η φοιτητοδουλειά που βρήκαμε γίνεται με όρους εργασιακού κάτεργου για ψίχουλα που δε βγάζουν καν το νοίκι. Όλα αυτά είναι το καθένα μια ολόκληρη ιστορία ταξικών φραγμών και πολιτικών αναδιαρθρώσεων από μόνο του [1], παρ’ όλα αυτά εδώ θα μείνουμε στο ότι αποτελούν μεταξύ άλλων και πολύ σοβαρούς λόγους για να μην μπαίνουν στο πτυχίο μας εμπόδια όπως το όριο δηλώσεων και η διάκριση των μαθημάτων σε χειμερινού-εαρινού, από ένα σημείο και μετά.

Ας φανταστούμε το ενδεχόμενο ένα παιδί να θέλει 25 για πτυχίο και να πρέπει να περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο το λιγότερο για να πάρει πτυχίο, με μοναδική δικλείδα ασφαλείας αν κοπεί σε οποιοδήποτε από αυτά, τον Σεπτέμβρη. Με την πτυχιακή έχει δικαίωμα να εξεταστεί σε όλα τα μαθήματα τον Φλεβάρη, τον Ιούνη και το Σεπτέμβρη αν δεν τα καταφέρει μέσα σε 2 εξεταστικές. Το παραπάνω παράδειγμα όχι απλά δεν είναι σπάνιο, είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένο. Αυτό οφείλεται κυρίως σε παράλογα εμπόδια του Προγράμματος Σπουδών που εντατικοποιούν χωρίς λόγο τις σπουδές, όπως για παράδειγμα τα προαπαιτούμενα για τομέα [1], εξαιτίας των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό της σχολή δεν παίρνει τομέα στην ώρα του και χάνει χρόνο για μια χούφτα ects που μπορεί να μην έχουν καν σχέση με τον τομέα που θα επιλέξει. Πολλά παιδιά παίρνουν τομέα ακόμα και στο 5ο, 6ο, 7ο έτος και επειδή αποκτούν τριβή με τα μαθήματα του τομέα, τελειώνουν τη σχολή μέσα σε 2 χρόνια αξιοποιώντας και την πτυχιακή εξεταστική. Αυτό το φαινόμενο μας δείχνει 2 πράγματα: πρώτον, τα προαπαιτούμενα για τομέα δεν έχουν τον παραμικρό λόγο ύπαρξης και δεύτερον, ο κάθε άνθρωπος μαθαίνει τα πράγματα με διαφορετική σειρά, διαφορετικά κίνητρα, διαφορετικούς ρυθμούς σπουδών.

Τέλος, πολύ σημαντικός λόγος ύπαρξης της πτυχιακής εξεταστικής στο 9ο εξάμηνο είναι οι εργαζόμενοι φοιτητές και τα παιδιά που είναι στρατό (τα οποία στηρίζουμε παρ’ ότι με βάση το καταστατικό δεν ψηφίζουν στις φοιτητικές εκλογές), πιθανότατα γιατί τους κόπηκε η αναβολή. Το να μπορούν να δώσουν το μάθημα που κάηκε λόγω ανελαστικών υποχρεώσεων στην επόμενη εξεταστική και όχι απλά το Σεπτέμβρη έχει μια δεδομένη σημασία.

Και γιατί είχαν πάει να μας την κόψουν τον Μάιο του 2020;

Το πανεπιστήμιο βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα υποχρηματοδότησης, συγκεκριμένα τα τελευταία 10 χρόνια έχει το 90% των χρημάτων που παίρνουν από το κράτος. Αυτό οφείλεται κατά βάση σε πολιτικές κυβερνήσεων που προωθούσαν την “αυτονομία” των ιδρυμάτων, δηλαδή το να μην παίρνουν καθόλου χρήματα από το κράτος και να αναζητάνε κονδύλια από το ΕΣΠΑ, χορηγίες, κληροδοτήματα και επενδύσεις από εταιρίες και συνεργασίες με αυτές στην έρευνα, στη λέσχη και σε άλλες πτυχές του πανεπιστημίου [2]. Μέσα στις πολλές συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι το να μην έχουμε αρκετούς καθηγητές, αίθουσες, κόλλες για να δώσουμε (όταν δίνουμε δια ζώσης), μέτρα προστασίας για να στεγαστεί πολύς κόσμος σε αίθουσες, μιας και είναι αρκετά βαρετό επενδυτικό πεδίο για τους διάφορους εντερπρενέρς που έρχονται να τσιμπήσουν “φιλετάκια” από το πανεπιστήμιο. Παράλληλα, σημαίνει ότι τη διόρθωση των γραπτών την κάνουν είτε οι καθηγητές μόνοι τους (πράγμα που σημαίνει ότι σε μαζικά μαθήματα τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν αργά), είτε απλήρωτοι διδακτορικοί. Εδώ τίθεται το εξής ζήτημα: είτε θα φορτωθούν αυτά τα προβλήματα στις πλάτες μας, είτε θα διεκδικήσουμε και θα κερδίσουμε από το Υπουργείο περισσότερα λεφτά για την παιδεία, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Τον Μάιο του 2020, στην πρώτη φάση της πανδημίας και με το φόβο να βασιλεύει, το τμήμα αποφάσισε να κόψει την πτυχιακή εξεταστική στο 9ο εξάμηνο ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή, για να πάρει την απόφαση αυτή πίσω μετά από κινητοποίηση του συλλόγου στη συνέλευση τμήματος και μεγάλη κατακραυγή.

Δεδομένης αυτής της νίκης, αλλά και του μεγαλειώδους φοιτητικού κινήματος που μεσολάβησε στο εαρινό εξάμηνο του 2021, είναι αλήθεια ότι το τμήμα κάνει κάποιες προσπάθειες να μην ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο, παρ’ ότι αυτό είναι δύσκολο καθώς ως διοικητικό όργανο έχει αντικειμενικά διαχειριστικό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα καθηγητές που όχι απλά εξακολουθούν να στηρίζουν τον πρώτο δρόμο, αλλά μάλιστα απειθαρχούν στις ίδιες τις αποφάσεις του τμήματος και του συλλόγου αποκλείοντας φοιτητές-τριες από την πτυχιακή (βλ. Δημουλιάς [3]).

Γιατί δεν είναι αρκετή η πτυχιακή εξεταστική;

Όπως είδαμε παραπάνω, υπάρχουν πολλά παράλογα εμπόδια στις σπουδές μας που δεν έχουν άμεση σχέση με το πόσο καλά έχουμε μάθει το βασικό πυρήνα του αντικειμένου (που εντωμεταξύ πετσοκόβεται ελαφρώς ούτως ή άλλως…) [4]. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε αρκετές νίκες στο σύλλογο που μας δείχνουν το δρόμο και πρέπει να συνεχίσουμε. Για να σπάσουμε αυτά τα εμπόδια συλλογικά, πλάι στην πτυχιακή εξεταστική είναι σημαντικό να κερδίσουμε:

-Κατάργηση των προαπαιτουμένων για τομέα.

-Κατάργηση ορίου δήλωσης μαθημάτων.

-Φρένο στην καθηγητική αυθαιρεσία, τα μαζικά κοψίματα, τους αποκλεισμούς από την εξεταστική, τις παράλογες υποχρεωτικές απαιτήσεις μέσα στο εξάμηνο.

-Κόλλες, αίθουσες, διδακτορικούς που θα πληρώνονται, μέτρα προστασίας για να μπορούμε να δώσουμε.

-Δωρεάν τύπωμα σημειώσεων για όλους-ες όπως κάναμε παλιά με καταλήψεις στο λογότυπο. Δωρεάν μετακινήσεις ή έστω αύξηση των εκπτώσεων. Ούτε ευρώ από την τσέπη μας για το Σχέδιο ή τα Homelab, όσο μεράκι κι αν μπαίνει σε αυτές τις προσπάθειες.

-Να τρώμε όλοι-ες στη λέσχη, να ανοίξουν τα άδεια δωμάτια στις εστίες και να χτιστούν και νέες, 300 ευρώ φοιτητικό επίδομα για όλους-ες και μέριμνα για τα παιδιά που ξενοίκιασαν ώστε να μπορούν να παρακολουθούν, όπως και για τους εργαζόμενους φοιτητές. Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Δημόσια-δωρεάν παιδεία για όλους-ες.

-Όχι στις διαγραφές φοιτητών-τριών!

Μικρές νίκες από ‘δω κι από ‘κει θα κερδίζουμε. Για να αλλάξει όμως ουσιωδώς η ζωή μας χρειαζόμαστε και όλες τις υπόλοιπες. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται σύγκρουση με τις πολιτικές που φέρνουν αυτά τα εμπόδια, έμμεσα ή άμεσα. Να παλέψουμε για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία στο ύψος των αναγκών μας, πραγματικά δημόσια-δωρεάν παιδεία, να φύγουν από τις σχολές μας οι εταιρίες και οι εργολάβοι που κερδίζουν στις πλάτες μας από τη φοιτητική μέριμνα με πρόφαση ότι το δημόσιο είχε υποβαθμιστεί, για δουλειά για όλους-ες πάνω στο αντικείμενό μας με δικαιώματα και όχι να τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα υπό το φόβο της ανεργίας, του 12ώρου ή του μισθού πείνας χωρίς ασφάλιση.

Πώς κερδίσαμε και υπερασπιστήκαμε την πτυχιακή εξεταστική;

Η διαδικασία αυτή έγινε μέσω του Σ.Φ. Ηλ-Μηχ, του φοιτητικού συλλόγου της σχολής μας. Μέλος του είναι κάθε φοιτητής-τρια του τμήματος από τη στιγμή της εγγραφής του/της στη σχολή. Οι κατακτήσεις και οι νίκες του πιστοποιούν ότι όχι απλά υπάρχει, αλλά αναγνωρίζεται από το σύνολο της κοινότητας της σχολής και όντως μπορεί με τους αγώνες του να βελτιώνει τις ζωές μας.

Βέβαια, το να πετυχαίνει ένας σύλλογος νίκες δε γίνεται αποκλειστικά λόγω της ύπαρξής του. Χρειάζεται μαζική συμμετοχή και όντως, από όλους τους αγώνες που τρέχτηκαν, από τον πιο μεγάλο (πχ το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2021) μέχρι τον πιο μικρό (πχ Σδοκ ή να μη γίνει μαζικό κόψιμο στο πεδίο 2, πρόγραμμα εξεταστικής 4 βδομάδων, να μπορούν όσοι-ες είναι 9ο εξάμηνο Ηλεκτρονικής να διαλέγουν επιλογής και από το 7ο), το βασικό χαρακτηριστικό ήταν αυτό. Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, ηλεκτρονικές συζητήσεις με μη αποφασιστικό χαρακτήρα που μπορεί να κατέληγαν στη συνδιαμόρφωση ψηφίσματος στο ΔΣ μέχρι και από 60 άτομα, μαζικές κινητοποιήσεις όποτε αυτό ήταν εφικτό. Με το πολύ σημαντικό community που έχει χτιστεί στη σχολή, το thmmy.gr, στο οποίο πάντα δημόσια μπορούν να φαίνονται οι αντιδράσεις. Όταν πήγαν να μας κόψουν την πτυχιακή κάναμε κινητοποίηση εν μέσω κλίματος φόβου στο τμήμα, αντιδράσαμε μαζικά και έτσι την κερδίσαμε ξανά.

Η κατάκτηση αυτή δεν ανήκει στο ΑΡ.ΑΓ.Ε., σε κανένα σχήμα και ανήκει σε όλους-ες μας. Παρ’ όλα αυτά, έχει σημασία πέρα από το σύλλογο να αναγνωρίζουμε και ποιες λογικές βοήθησαν στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, γιατί εκεί κρίνεται και η κάθε πολιτική αντίληψη εντός του συλλόγου, όχι στα εγκεφαλικά σχέδια και στις στείρα ιδεολογικές τοποθετήσεις. Ως ΑΡ.ΑΓ.Ε. δεν είμαστε με τις λογικές των κινητοποιήσεων από πεφωτισμένους εκλεγμένους των ΔΣ, ούτε με τις πελατειακές σχέσεις που προσπαθεί να χτίζει η ΔΑΠ στα ζητήματα σχολής. Στηρίζουμε την αυτοργάνωσή μας στο φοιτητικό μας σύλλογο και το community που έχει χτιστεί στη σχολή. Αυτή τη λογική που μας υπερβαίνει σαφώς καλούμε κάθε συνάδελφο-ισσα να ενισχύσει:

-Συμμετέχοντας στις Γενικές Συνελεύσεις και στις δράσεις του Συλλόγου. Επόμενη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 2/12 στις 4 στην Α5, όπου θα συζητήσουμε και για την πτυχιακή, αλλά και για τον νέο νόμο για την παιδεία, τα υγειονομικά μέτρα στη σχολή, τη λέσχη και άλλα.

-Συμμετέχοντας στα ανοιχτά (αγωνιστικά) πλαίσια. Στη Γενική Συνέλευση δε θέλουμε να έρχεται ο κόσμος και απλά να επιλέγει ανάμεσα σε προαποφασισμένα πλαίσια-μπετόν αρμέ. Ιδανικά θα θέλαμε κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να ψηφίσει το ανοιχτό αγωνιστικό πλαίσιο, να συμμετέχει όσο μπορεί και όσο θέλει στη συνδιαμόρφωσή του.

-Μαθαίνοντας για τις κατακτήσεις που έχει ο σύλλογος όπως η πτυχιακή εξεταστική, ακόμα κι αν είμαστε σε έτος που δεν μας “πιάνουν” ακόμα. Μόνο έτσι θα υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις αυτές και θα περνάνε από γενιά σε γενιά.

Με τη μαζική μας συμμετοχή στις διαδικασίες και κινητοποιήσεις του συλλόγου, θα καταφέρουμε όχι μόνο να κερδίσουμε την πτυχιακή εξεταστική για άλλη μια χρονιά, αλλά και να κερδίσουμε ακόμα περισσότερες νίκες που θα βελτιώνουν τη ζωή μας μέχρι να την αλλάξουμε ουσιωδώς.

Διεκδικούμε να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες δηλώσεων για την πτυχιακή εξεταστική του Φλεβάρη.

[1] Με στόχο να υπάρξει και μια ενημέρωση γύρω από την κριτική στο τωρινό πρόγραμμα σπουδών, παραθέτουμε ένα κείμενό μας για το πρόγραμμα σπουδών, τον καιρό που ψηφιζόταν, ώστε να είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή μας γύρω από αυτό, παρ’ ότι είναι αρκετά παλιό: http://arage-e-a-a-k.blogspot.com/2015/05/blog-post_26.html

[2] Για όσους-ες ενδιαφέρονται, παραθέτουμε μια μίνι έρευνά μας για τη ροή χρηματοδότησης από το κράτος στο πανεπιστήμιο και το πώς φιλτράρεται σε διάφορα επίπεδα μέχρι να φτάσουν κάποια ψίχουλα στις σχολές και στο πανεπιστήμιο: http://arage-e-a-a-k.blogspot.com/2018/11/blog-post.html

[3] Ενδεικτικά παραθέτουμε (όχι ως προσωπική στοχοποίηση αλλά ως συγκεκριμένο παράδειγμα) την καταγγελία μας στον Δημουλιά που πραξικοπηματικά είχε προσπαθήσει να δεχτεί στην (προφορική) πτυχιακή εξεταστική μόνο όσους-ες είχαν το πολύ 6 μαθήματα για πτυχίο: http://arage-e-a-a-k.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

[4] Ενδεικτικά, στο 9ο εξάμηνο Ηλεκτρονικής είχε κοπεί το μάθημα της Ασφάλειας που είναι ολόκληρο αντικείμενο από μόνο του που θέλουμε πολλοί-ες να ακολουθήσουμε: