Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κατω τα χέρια απο τον 1431!


Ξημερώματα 5 Νοεμβρίου 2014: με εντολή της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. κατεβαίνει η κεραία του ραδιοπομπού του ελεύθερου κοινωνικού ραδιοφώνου 1431am. Ο εξοπλισμός κατασχέθηκε από τις αρχές του πανεπιστημίου μετά από την παραβίαση με λοστό της κατασκευής όπου βρισκόταν ο πομπός καθώς και το κόψιμο των καλωδίων παροχής ρεύματος. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από ειδοποίηση που έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ότι λειτουργούσε “παράνομος ραδιοπομπός” στην ταράτσα του κτιρίου παραπληγικών δίπλα στο ΑΧΕΠΑ, ο οποίος υποστήριξαν πως έκανε παρεμβολές στο σήμα ραδιοσταθμών FM της πόλης.
Στην ανακοίνωση της Πρυτανείας αναφέρεται πως “Η Διοίκηση του ΑΠΘ (σημερινή και προηγούμενη) δεν είχε ποτέ ενημερωθεί ή δώσει άδεια για μια τέτοια εγκατάσταση, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε.”


 Tο ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431 AM εκπέμπει επί 14 χρόνια στα ΑΜ και στο διαδίκτυο, ενώ πριν 2μισι χρόνια ανακατέλαβε και συχνότητες στα FM. Είναι πραγματικά παράξενο πώς τόσα χρόνια το ΑΠΘ αγνοούσε την ύπαρξη του ραδιοφώνου και πώς ξαφνικά κατά τα λεγόμενα της ΕΕΤΤ οι “νόμιμοι” ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης ενοχλήθηκαν από παρεμβολές του σταθμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του 1431 ΑΜ, αυτές οι πρακτικές καταστολής είναι “προσπάθειά τους να φιμώσουν κάθε ελεύθερη και αντικαθεστωτική φωνή στους χώρους των πανεπιστημίων.” Όπως άλλωστε έκαναν για δεύτερη φορά στο 105 fm της Μυτιλήνης στις 20 Οκτώβρη, καθώς και στις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 98fm στην Αθήνα, στο Ράδιο Κατάληψη 93.7 fm στην Πάτρα, στο Radio Revolt στη Θεσσαλονίκη και στο Indymedia Athens.
Είναι εξαιρετικά αστεία τα όσα δηλώνει η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. στην ανακοίνωσή της για το κλείσιμο του 1431: “Το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών παραμένει αδιαπραγμάτευτη αξία του ελληνικού πανεπιστημίου.” Το ελληνικό πανεπιστήμιο... ασχολίαστη η γενίκευση του Α.Π.Θ., που δεν περιόρισε τη φανταστική ύπαρξη της αδιαπραγμάτευτης αξίας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα δικά του πλαίσια. Και τώρα συνδυάστε το προηγούμενο με αυτό: “Η Πρυτανεία ήταν αναγκασμένη να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, καθώς ο εξοπλισμός λειτουργούσε σε χώρο ευθύνης του ΑΠΘ και η συνέχιση της λειτουργίας του συνεπάγεται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος της Διοίκησης του Ιδρύματος.” Τέτοια υπεράσπιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών πραγματικά δεν έχουμε ξαναδεί! Το πανεπιστήμιο των ελεύθερων ιδεών που ιδανικά θα παραχωρούσε πλατφόρμες έκφρασης των ιδεών αυτών, προτιμά να τις κλείνει για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του ανελεύθερου συστήματος.
Οι αρχές του πανεπιστημίου εξακολουθούν να κρατούν όμηρο τον εξοπλισμό του ραδιοφωνικού σταθμού με την πρόφαση πως δεν έχει δικαίωμα να τον παραδώσει όσο υπάρχει εκκρεμής διαδικασία για τη λειτουργία του ραδιοφώνου. Τη Δευτέρα (10/11/2014) έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο γραφείο των αρμόδιων Αναπληρωτών Πρύτανη με αίτημα να επιστραφεί ο εξοπλισμός, χωρίς φυσικά να γίνει δεκτό.

Η ιστοσελίδα του ελεύθερου κοινωνικού ραδιοφώνου 1431ΑΜ λειτουργεί, και εκπέμπει το πρόγραμμα σε επανάληψη στην ιστοσελίδα: http://www.1431am.org/

Κατω τα ξερά σας από τα μεσα αντιπληροφόρησης

Ολόκληρο το κείμενο του 1431ΑΜ:
 
ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ 1431ΑΜ
Τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου, μετά από καταγγελία της ΕΕΤΤ (Εθνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων) η τεχνική υπηρεσία του Α.Π.Θ. με εντολή της Πρυτανείας ξήλωσε τον εξοπλισμό των FM του ελεύθερου κοινωνικού ραδιοφώνου 1431am. Συγκεκριμένα, παραβιάστηκε με λοστό η κατασκευή στην οποία φυλασσόταν ο πομπός, κατέβηκε η κεραία και κόπηκαν τα καλώδια παροχής ρεύματος. Όλος ο εξοπλισμός κατασχέθηκε και βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών του πανεπιστημίου οι οποίες αρνούνται να τον επιστρέψουν.
Τέτοιες πρακτικές δεν μας εκπλήσσουν καθώς πολλές φορές στο παρελθόν οι πρυτανικές αρχές έχουν συνεργαστεί με την ΕΕΤΤ και άλλους οργανισμούς ελέγχου και καταστολής, στην προσπάθεια τους να φιμώσουν κάθε ελεύθερη και αντικαθεστωτική φωνή στους χώρους των πανεπιστημίων. Πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η καταστολή του 105fm στη Μυτιλήνη, των ραδιοζωνών ανατρεπτικής έκφρασης-98fm και του Indymedia στην Αθήνα, του Ράδιο Κατάληψη στην Πάτρα και του Radio Revolt στην Θεσσαλονίκη.
Ας ρίξουμε ομως πρώτα μια ματιά στο ποια είναι η ΕΕΤΤ και τι ρόλο διαδραματίζει στο χώρο των επικοινωνίων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, πρόκειται για τον εθνικό ρυθμιστή και επόπτη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων επικοινωνιών και διαδικτύου. Τα ερτζιανά παραμένουν εδώ και είκοσι χρόνια σε μια κατάσταση ζούγκλας, η οποία συντηρείται επιμελώς από όλες τις κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα των media. Η ΕΕΤΤ παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς βγαίνει διαρκώς στο κυνήγι των ελεύθερων, ερασιτεχνικών και μη εμπορικών φωνών στο ραδιόφωνο, ενώ ταυτόχρονα δείχνει τεράστια ανοχή στις παραβάσεις των ισχυρών ραδιοφωνικών σταθμών, όπως των μυστήριων εμπορικών πομπών που καταλαμβάνουν χωρίς άδειες και προσωπικό τις συχνότητες των μεγάλων πόλεων. Στην πραγματικότητα, δρα ως εγγυητής της εμπορευματοποίησης του περιορισμένου φάσματος συχνοτήτων και του χώρου της ευρύτερης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, λειτουργώντας συμπληρωματικά στην κατασταλτική προσπάθεια του κράτους.
Σε αυτή την προσπάθεια, έρχεται να συμβάλλει με περισσή χαρά η νέα πρυτανεία του Α.Π.Θ. Πριν ακόμα εκλεγεί, είχε κάνει ξεκάθαρη την πρόθεση της να επιβάλλει ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, στο οποίο θα χωράνε μόνο φοιτητικές "πολιτιστικές" λέσχες που θα λειτουργούν πειθήνια σύμφωνα με τις επιταγές των αρχών και όχι αυτοοργανωμένες δομές και ριζοσπαστικά πολιτικά εγχειρήματα. Κινούμενη σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, η πρυτανεία έχει γκετοποιήσει χώρους του πανεπιστημίου φέρνοντας σε αυτούς την πιάτσα των ναρκωτικών, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί η στρατοπέδευση των νέων αλεξίσφαιρων σεκιουριτάδων και οι επαναλαμβανόμενες εισβολές της αστυνομίας μέσα στο χώρο.
Εμείς απ την πλευρά μας, βιώνοντας καθημερινά τη βίαιη υποτίμηση του επιπέδου ζωής μας, επιλέγουμε να δίνουμε μικρόφωνο σε αδιαμεσολάβητους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες (εργολαβίες Α.Π.Θ., ΒΙΟ.ΜΕ., Σκουριές) αγώνες μετανάστων που φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ολικούς αρνητές στράτευσης και όλους εκείνους και εκείνες που φιμώνονται από τον κυρίαρχο λόγο. Εκπέμπουμε εδώ και 14 χρόνια στα ΑΜ και στο διαδίκτυο, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια καταφέραμε να ανακαταλάβουμε συχνότητες FM και να εκπέμψουμε στο κέντρο της πόλης. Ως αυτοοργανωμένο εγχείρημα αντιπληροφόρησης προτάσουμε την αλληλεγγύη, την ισότητα, την ελευθερία του λόγου, την αντιεμπορευματική κουλτούρα βρισκόμενοι απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας απέναντι στο λόγο των καθεστωτικών ΜΜΕ.

ΟΣΟ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ

Ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431am
Μας ακούτε: 1431 (μεσαία)
www.1431am.org (ιντερνετικά)
Νοέμβριος 2014
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Α.Π.Θ.:
Ανακοίνωση για το «Ραδιόφωνο 1431», από ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΘ

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ έλαβε στο τέλος Οκτωβρίου 2014 έγγραφη ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ότι στην ταράτσα του ημιτελούς κτιρίου παραπληγικών (δίπλα στο ΑΧΕΠΑ) λειτουργούσε παράνομος ραδιοπομπός ο οποίος αναμετέδιδε στα FM την εκπομπή του «Ραδιοφώνου 1431» των μεσαίων κυμάτων. Η ΕΕΤΤ έκανε σχετικές μετρήσεις μετά από διαμαρτυρίες ραδιοσταθμών FM της πόλης ότι υπήρχαν παρεμβολές του ραδιοφωνικού τους σήματος από την εκπομπή αυτή. Με το ίδιο έγγραφο η ΕΕΤΤ καλούσε το ΑΠΘ να διακόψει την εν λόγω εκπομπή και να απομακρύνει εντός  5 ημερών τον σχετικό εξοπλισμό.
 Η Διοίκηση του ΑΠΘ (σημερινή και προηγούμενη) δεν είχε ποτέ ενημερωθεί ή δώσει άδεια για μια τέτοια εγκατάσταση, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε. Κατόπιν των ανωτέρω, η Πρυτανεία ήταν αναγκασμένη να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, καθώς ο εξοπλισμός λειτουργούσε σε χώρο ευθύνης του ΑΠΘ και η συνέχιση της λειτουργίας του συνεπάγεται διοικητικές και  ποινικές κυρώσεις σε βάρος της Διοίκησης του Ιδρύματος.
Την Δευτέρα 10/11/2014 ομάδα 25 περίπου φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών ατόμων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο των αρμοδίων Αναπληρωτών Πρύτανη ζητώντας να τους επιστραφεί ο εξοπλισμός, διότι με τη λειτουργία του ραδιοπομπού κάνουν κοινωνική παρέμβαση. Η Διοίκηση του ΑΠΘ δεν έχει δικαίωμα να παραδώσει τον εξοπλισμό, για τη λειτουργία του οποίου υπάρχει εκκρεμής διαδικασία. Η Πρυτανεία έχει ως στόχο και προσπαθεί να μη δημιουργούνται καμιάς μορφής εντάσεις στο χώρο του ΑΠΘ, ώστε να λειτουργεί ομαλά η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, που είναι η κύρια αποστολή του πανεπιστημίου. Το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών παραμένει αδιαπραγμάτευτη αξία του ελληνικού πανεπιστημίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποιοι μπορούν να διεξάγουν κοινωνικές παρεμβάσεις σε χώρους του πανεπιστημίου, αδιαφορώντας για την νομιμότητα, και να ζητούν από την εκάστοτε Πρυτανεία να αναλάβει τις προσωπικές ποινικές ευθύνες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των δικών τους παρεμβάσεων.   

Οι Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ