Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Το success story συνεχίζεται: Αναστέλλει τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Σημείωση της Σύνταξης:

Λίγες μέρες μετά την απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Κρήτης να αναστείλλει τη λειτουργία του ιδρύματος μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη 2013 για τις διαθεσιμότητες (http://www.topontiki.gr/article/57851/Anastoli-leitourgias-tou-TEI-Kritis-gia-tis-diathesimotites), έρχεται μια νέα απόφαση, αυτή τη φορά από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, για αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον ίδιο λόγο. Όταν το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας φτάνει στο σημείο να αναστείλλει τη λειτουργία του, το καμπανάκι που χτυπάει στ’ αυτιά μας θα ‘πρεπε να είναι εκκωφαντικό!  Την ίδια στιγμή στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει ένα απίστευτο αλαλούμ στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Το υπουργείο φαίνεται πως
τα έχει βάλει με ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο όλων των βαθμίδων: δάσκαλοι που δεν ξέρουν δυο μέρες πριν τον αγιασμό πού θα βρίσκονται, καθηγητές που περιμένουν αποσπάσεις που δεν γίνονται, άλλοι που ακόμη αναρωτιούνται τι μαθήματα και πόσες ώρες τελικά θα διδάσκουν, αναπληρωτές που περιμένουν προσλήψεις που μάλλον δεν θα γίνουν, καθηγητές που βγήκαν σε διαθεσιμότητα (απόλυση) εν μία νυκτί μέσα στο καλοκαίρι, μεταταχθέντες που αγωνιούν για το τι θα τους ξημερώσει αύριο, άλλοι που ψάχνουν να βρουν ώρες να συμπληρώσουν ωράριο, μετακινήσεις που γίνονται χωρίς καμιά διαφάνεια.

Μέσα σ’ όλα αυτά, ένα νέο Λύκειο που ζητάει από 15χρονα να πάρουν αποφάσεις ζωής, μετατρέπει το σχολείο σε χειρότερο εξεταστικό κέντρο απ’ το προηγούμενο καθεστώς και αποκλείει παιδιά φτωχών οικογενειών από το δικαίωμα στη μόρφωση (μια και θα είναι δυσβάσταχτο ως και απαγορευτικό πλέον για τους ‘πολλούς’ το κόστος των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων που θα κληθούν να πληρώνουν για τις συνεχιζόμενες και στις τρεις τάξεις πανελλήνιες εξετάσεις) ενώ μια ακόμη πιο υποβαθμισμένη από πριν τεχνική εκπαίδευση ρίχνει ξεροκόμματα γνώσεων στους ‘παρίες’ της κοινωνίας. Και για να συμπληρωθεί η εικόνα, γονείς που βρίσκονται σε απόγνωση για το πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους, πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι ίδιοι αλλά και πώς θα τους δώσουν μια ελπίδα για το αύριο. Ένα αύριο που φαντάζει ζοφερό για τους νεαρούς μαθητές, αφού η ανεργία και η αδυναμία να ορίσει κανείς τη δική του ζωή που μαστίζει τη νεολαία απαξιώνουν  ολοένα και πιο πολύ την ανάγκη για μόρφωση και σπουδές μέσα στη συνείδηση των νέων αυτών ανθρώπων.

Απαξιωμένη παιδεία οδηγεί σε απαξιωμένη κοινωνία μέσα στην οποία απαξιώνεται η ίδια η έννοια του Ανθρώπου. Τα αποτελέσματα ορατά για όλους στην καθημερινότητά μας. Και το success story των αριθμών και της “εικόνας της χώρας που βελτιώνεται” καλά κρατεί…

Και να η στιγμή που η κοινωνία καλείται να πάρει θέση υπέρ μιας ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ή να σταθεί αντιμέτωπη με όλους αυτούς που είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους να τη διεκδικήσουν. Κάθε αγώνας που γίνεται για την παιδεία δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι συντεχνιακός, ούτε και αφορά μόνο κομμάτι των πολιτών. Είναι η επένδυση ενός λαού στο μέλλον του. Αφορά τους πάντες και ως αγώνας όλων μας πρέπει να αντιμετωπιστεί: αγώνας για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία της σκέψης, τη μόρφωση, τη δημοκρατία.
Αγώνας του Λαού για τον ίδιο το Λαό.

(Το σχόλιο φίλης για τη φωτογραφία που ακολουθεί είναι ενδεικτικό μόνο των λόγων που οδηγούν τον κλάδο των εκπαιδευτικών να εκφράσει ένα ηχηρό “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ” στην κοροϊδία του συνεχιζόμενου success story των media.)



“Η πρώτη μέρα στο σχολείο, φωτό απ’ την ισπανική Ελ Παίς.
Παρακαλώ δείτε την αίθουσα και συγκρίνατε την με το οποιοδήποτε ελληνικό σχολείο.
Μετρώ 17 μαθητές, αριθμός για τον οποίον διαμαρτύρονται οι ισπανοί δάσκαλοι μιας και το προηγούμενο όριο ήταν αυστηρά 15, στην Ελλάδα 27.”


**************

Αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών για τις διαθεσιμότητες

Την αναστολή λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, ως απάντηση στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να θέσει σε διαθεσιμότητα διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύγκλητος, πρόκειται για ενέργεια που «παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο θεμελιώνει  καταφανώς το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων» και «εμποδίζει πλέον την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι «ακόμα και με βάση τα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο, στο Ε.Κ.Π.Α. όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, αλλά αντίθετα κατεγράφησαν σημαντικές ελλείψεις».

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εκτιμά ότι η προωθούμενη μείωση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων «θα οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών/τριών, καθώς και του ερευνητικού έργου, με βάση το οποίο το Πανεπιστήμιο αξιολογείται διεθνώς.  Αποτέλεσμα θα είναι η οριστική αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου».

Η αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος για να αποφασιστεί η περεταίρω στάση του Ιδρύματος.
Η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ έχει ως εξής:

Σήμερα,  Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013, συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)  και εξέτασε εκ νέου την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να τεθεί σε διαθεσιμότητα διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο θεμελιώνει  καταφανώς το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, και εμποδίζει πλέον την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος.

Κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου προέκυψε επιπλέον ότι, ακόμα και με βάση τα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο,  στο Ε.Κ.Π.Α. όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, αλλά αντίθετα κατεγράφησαν σημαντικές ελλείψεις.

Παρά ταύτα, το Υπουργείο επιμένει να απομακρυνθούν διοικητικοί υπάλληλοι, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών/τριών, καθώς και του ερευνητικού έργου, με βάση το οποίο το Πανεπιστήμιο αξιολογείται διεθνώς.  Αποτέλεσμα θα είναι η οριστική αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Για τους λόγους αυτούς, η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. αποφάσισε την προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του μέχρι τη Δευτέρα 16-9-2013. Η περαιτέρω στάση του Ε.Κ.Π.Α. θα εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Αθήνα 9-9-2013
Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α.

***********

Απεργία διαρκείας από σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

από Απεργοί 0:47, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013
Απεργία διαρκείας από σήμερα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Από σήμερα, Τρίτη, 10/9, ξεκινάει η απεργία διαρκείας στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ενάντια στις μαζικές “διαθεσιμότητες”-απολύσεις εργαζομένων στην Τριτοβάθμια και το δημόσιο γενικότερα. Μετά από τις 2 48ωρες απεργίες (10-11/9 και 12-13/9), ακολουθεί 5νθήμερη (16-20/9).

Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Αθηνών:

Δελτίο Τύπου

Μετά από δύο τετράωρες στάσεις εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων (Παρασκευή, 6/9 και Δευτέρα, 9/9) και τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών και μελών ΔΕΠ στη συνεδρίαση της Συγκλήτου,  το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέστειλε τη λειτουργία του μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
Οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν από αύριο με 48ωρες απεργίες, περιφρούρηση της απεργίας στης πύλες της Πανεπιστημιούπολης και σε όλα τα κτήρια του κέντρου.
Την Τρίτη, 10/9, στις 11π.μ., οι απεργοί του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Παντείου, του ΤΕΙ Πειραιά και άλλων ΑΕΙ-ΤΕΙ της Αθήνας οργανώνουμε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο ΥΔΜΗΔ.
Μετά τη λήξη της πορείας, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση απεργών ΑΕΙ-ΤΕΙ Αθήνας στο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο ΜΑΧ).

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

http://apergoiekpa.wordpress.com
apergoi.ekpa@gmail.com