Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Απίστευτο περιστατικό στο ΠΑΜΑΚ: Η αξιολόγηση ως εργαλείο ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης

Ένα απίστευτο περιστατικό ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης στην Θεσσαλονίκη βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης, που γίνεται στους δημοσίους υπαλλήλους σύμφωνα με το Π.Δ. 318/92 από την Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, της υπαλλήλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αντωνίας Ψάλτου, αναφέρεται ότι οι συνδικαλιστικές υποχρεώσεις της, οδήγησαν στην μη επαρκή αξιοποίηση των προτερημάτων της υπαλλήλου από την Υπηρεσία.


Συγκεκριμένα η αξιολόγηση της διοίκησης μάλιστα η οποία αφορά το έτος 2010 αναφέρει μεταξύ άλλων: "...Δυστυχώς, όμως, για την υπηρεσία, τα προτερήματα της υπαλλήλου δεν αξιοποιήθηκαν αρκετά λόγω των συνδικαλιστικών της υποχρεώσεων...".

Η κ. Ψάλτου είναι μέλος του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ, ενώ κατά την περιόδο στην οποία αναφέρεται η αξιολόγηση διετέλεσε και γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΜΑΚ. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι στην εν λόγω θέση βρισκόταν και το 2012, κατά την διάρκεια των αγώνων του κλάδου κατά της διαθεσιμότητας.

Σε δήλωση της στο alterthess.gr η κ. Ψάλτου αναφέρει: “Η αρνητική αξιολόγηση, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση”. “Στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και τους αποτρέπει να κινητοποιηθούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Η απάντηση είναι ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι” προσθέτει.

Το alterthess.gr επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Φραγκίσκο Βορτελίνο ο οποίος υπογράμμισε πως “είναι απαράδεκτη όλη η διαδικασία που επιχειρούν πρυτάνεις και διοίκηση”.
“Έχει προσωπικά ελατήρια που στοχεύουν στην απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης” προσέθεσε.

ΟΔΠΤΕ: Να διαγραφούν οι φράσεις

Σε σχετική της καταγγελία προς την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η Ομοσπονδία καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, μέσω της εμφάνισης ως αρνητικό κριτήριο «αξιολόγησης» την θεσμική εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα.

“Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έχει διπλή στόχευση: Αφενός να παρεμποδίσει την εκλεγμένη συνάδελφο στην άσκηση των συνδικαλιστικών της καθηκόντων και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους υπόλοιπους συναδέλφους ότι «όποιος ασχολείται με την εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα είναι κακός υπάλληλος για την υπηρεσία»” προσθέτει.

Επιπλέον υπογραμμίζει πως η εν λόγω ενέργεια είναι παράνομη καθώς οι αρνητικές αξιολογήσεις που έχουν σαν έρεισμα την συνδικαλιστική ιδιότητα, είναι ευθέως αντίθετες με τον Νόμο 1264/82, σύμφωνα με τον οποίο, όχι μόνο κατοχυρώνονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και ορίζεται η υποχρέωση των Οργάνων του Κράτους, να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση αυτών των δικαιωμάτων.


Τέλος η Ομοσπονδία ζητά να διαγραφούν οι φράσεις που αναφέρονται στη συνδικαλιστική ιδιότητα της υπαλλήλου.