Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΡ.ΑΓ.Ε. πότε θα μαζευτούν τα σκουπίδια?










Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίση και δυόμισι χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, η συνταγή που εφαρμόζεται κάθε φορά πριν η Ελλάδα λάβει τη «σωτήρια δόση» είναι πλέον γνωστή.  Το νέο πακέτο μέτρων 11,5 δις πλασάρεται ως η απαραίτητη σανίδα σωτηρίας από τη χρεωκοπία και την έξοδο από το ευρώ με στόχο την τρομοκράτηση του λαού και την υποταγή της κοινωνίας.  Το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δις. που ετοιμάζονται να περάσουν περιλαμβάνει την εφεδρεία και την υποχρεωτική συνταξιοδότηση στους δημοσίους υπαλλήλους, την επί της ουσίας κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και την περαιτέρω μείωση του εφάπαξ.  Ταυτόχρονα, οι συντάξεις κουρεύονται για ακόμα μία φορά με παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και το όριο συνταξιοδότησης πλέον στα 67.  Τέλος, οι αποκρατικοποιήσεις-ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και περικοπές σε κοινωνική πρόνοια (υγεία, επιδόματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, παιδεία κλπ.) συμπληρώνουν το παζλ του νέου πακέτου μέτρων.

Μια όψη της εφαρμογής αυτής της πολιτικής είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ανώτατη εκπαίδευση. Οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων τα τελευταία 2 χρόνια έχουν περικοπεί ως και 50%, με το Α.Π.Θ. να μη μπορεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές και ανελαστικές δαπάνες του. Από τα 26 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού του, πάνω από το 60% πηγαίνει προς εργολάβους για φύλαξη, καθαριότητα και συντήρηση. Οι εργολαβικοί υπάλληλοι του Α.Π.Θ. παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες και το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Από τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη απεργούνε και μπλοκάρουν τη λειτουργία της πρυτανείας με κατάληψη του κτηρίου διοίκησης, αγωνιζόμενοι για τα δεδουλευμένα τους και για να δοθεί τέλος στην εργασιακή ομηρία τους.
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ – Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ
Η απουσία των εργολαβικών από τα πόστα τους κάνει φανερό το καθημερινό έργο τους και την προσφορά τους. Ο αγώνας τους δε στρέφεται εναντίον της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αγωνίζονται ακριβώς για να διεκδικήσουν ένα αξιοπρεπές πανεπιστήμιο. . Η απόφαση του σωματείου προβλέπει την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας, ενώ έχουν συγκροτηθεί και ομάδες περιφρούρησης ανα σχολή για τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτό είναι το όπλο τους, η αποχή από τα καθήκοντά τους, η απεργία! Επομένως είναι προφανές ότι τα σκουπίδια δε θα μαζευτούν από μόνα τους. Τα σκουπίδια μάλλον υποδηλώνουν την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται γενικότερα το πανεπιστήμιο... Όσο «αγνές» και να είναι οι προθέσεις κάποιων να καθαρίσουν τους χώρους στους οποίους καθημερινά κινούνται, εκ του αποτελέσματος υπονομεύουν τον δίκαιο αγώνα των εργολαβικών. Αυτή η λογική είναι εσφαλμένη και κοντόφθαλμη: πολύ καλύτερο εχέγγυο για την αυριανή μέρα αποτελεί η στήριξη του αγώνα, παρά η άγνοια, η αποξένωση και το «εθελοντικό καθάρισμα». Ήδη έχουν γίνει τέτοιες κινήσεις σε διάφορες σχολές, όπου επενέβησαν φοιτητές και εργολαβικοί για να εξηγήσουν τα αυτονόητα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαμηνύουμε προς το τμήμα Ηλεκτρολόγων συγκεκριμένα (ξέρεις εσύ, που έτρεχες τις καθαρίστριες πριν πας στους αξιολογητές), αλλά και προς όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, ότι κάθε κίνηση που παραπέμπει σε απεργοσπαστικό μηχανισμό, ουσιαστικά δε συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα συναντήσει την παρέμβαση των αγωνιζόμενων φοιτητών και εργολαβικών.

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σα να μην έφτανε η κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στο Α.Π.Θ., ανακοινώθηκαν και οι ημερομηνίες των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, με την ρύθμιση που ψηφίστηκε το κατακαλόκαιρο να δίνει νέες διευκολύνσεις για την εκλογή τους, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή όλου του νέου νόμου πλαίσιο και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Ακόμη, το εαρινό εξάμηνο κόβονται τα δωρεάν συγγράμματα, αφού δεν έχει εγκριθεί αντίστοιχο κονδύλι από το υπουργείο. Οι περσινές πιστώσεις του ΤΣΜΕΔΕ προς την Πολυτεχνική Σχολή, ύψους 10 εκ. ευρώ, κρατήθηκαν παράνομα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αργότερα κουρεύτηκαν με το περίφημο PSI, για το καλό μας. Από φέτος ζητείται και η επίδειξη πάσο καθώς και η κατάθεση φορολογικής δήλωσης για τη σίτιση στη φοιτητική λέσχη. Πόσο μακριά είμαστε άραγε από τον αποκλεισμό φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση; Η εφαρμογή όλων των παραπάνω έχει ως απαραίτητο συμπλήρωμα και την αυταρχική θωράκιση του κράτους, την καταστολή και την πειθάρχηση κάθε φωνής αντίστασης μέσα κι έξω από το πανεπιστήμιο. Μετά τη νομοθετική κατάργηση του ασύλου, η θρασύτατη εισβολή των μπάτσων (ΔΙΑΣ, ΜΑΤ και ασφαλίτες)  στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, ύστερα μάλιστα από κάλεσμα της διοίκησής του, για την τρομοκράτηση φοιτητών που πραγματοποιούσαν μικροφωνική αλληλεγγύης στην κατάληψη ΔΕΛΤΑ, ήταν άλλη μια επίδειξη ισχύος και εκφοβισμού.
ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΕΚΕΙ ΝΙΚΑΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ
Απέναντι στην καταστολή, δε πρέπει να τρομοκρατούμαστε και να υποστέλλουμε τις σημαίες των αγώνων μας. Οι περικοπές που φέρνει το νέο πακέτο μέτρων στους μισθούς των πανεπιστημιακών, τους οδήγησαν σε κινητοποιήσεις, σπάζοντας την ένοχη σιωπή τους. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να νιώσουμε αλληλέγγυοι με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ αλλά ούτε και με μεγάλο τμήμα της καθηγητικής ελίτ όπου θεσμικά και ιδεολογικά συμπορεύτηκε με τις πλέον άθλιες επιλογές της εξουσίας μέρος των οποίων σήμερα πληρώνει και η ίδια. Στεκόμαστε όμως αλληλέγγυοι και συμμέτοχοι, στον αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων του πανεπιστημίου. Βαδίζοντας στα χνάρια των περσινών κοινών μας αγώνων, που μπλοκάρισαν τις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης, το ίδιο πρέπει να πράξουμε και τώρα, απλώνοντας και ενώνοντας τις αντιστάσεις. Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση του δημοσίου πανεπιστημίου, πρέπει να ενωθούμε και με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας για να εμποδίσουμε τα νέα μέτρα και να ανατρέψουμε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και την πολιτική τους.

  • Την Παρασκευή 5 Οκτώβρη, όλοι στη συνεδρίαση της συγκλήτου του Α.Π.Θ., 9.30 πμ στην πρυτανεία. Πιέζουμε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργολαβικών.
  • Την Τρίτη 9 Οκτώβρη, όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων, στις 14:00 στην αίθουσα 5. Να σταθούμε στο πλευρό των εργολαβικών και να συμμετάσχουμε στην κατάληψη της πρυτανείας, κάνοντάς την κέντρο αγώνα. Να οργανώσουμε το μπλοκάρισμα των Συμβουλίων Διοίκησης. Να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και την κοινωνία.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ