Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Το τοπίο μυρίζει μπαρούτι...(κείμενο του ΑΡ.ΑΓ.Ε. Ε.Α.Α.Κ. για τον πόλεμο)

Ενώ συνεχίζεται το τσάκισμα κάθε κοινωνικού δικαιώματος με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης (παιδεία, υγεία κλπ), η επίθεση στα εργασιακά και τα επαγγελματικά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας (με την περαιτέρω προλεταριοποίηση στρωμάτων της κοινωνίας, αλλαγές στο ΤΕΕ που αφορούν τους μηχανικούς, μισθοί των 400 ευρώ, κατάργηση της απεργίας), συνεχίζεται η επίθεση και στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες (Ηριάννα-Περικλής), έρχεται να προστεθεί σε όλη αυτήν την κατάσταση και η συνολική στρατιωτικοποίηση του λαού, με την κλιμάκωση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.

Τι συμβαίνει τελικά στο Αιγαίο;

Η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με το ελληνικό κράτος όχι μόνο να συμμετέχει σε μια σειρά πολεμικές αναμετρήσεις, αλλά να απειλεί με Διακρατική σύγκρουση. Οι πολεμικές προετοιμασίες εντείνονται καθώς σχεδιάζουν να μας στείλουν "κρέας στα κανόνια" του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τον έλεγχο θαλάσσιων εμπορικών-ενεργειακών ροών στρατηγικής σημασίας. Τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Μεγαλοϊδεατισμός και ο Επεκτατισμός Ελληνικού-Τουρκικού κράτους, φέρνουν τον Πόλεμο.

Ο ελληνικός καπιταλισμός έχει συμφέρον από τη διατήρηση και προέκταση της υπάρχουσας ισορροπίας ισχύος στο Αιγαίο απέναντι στον τουρκικό καπιταλισμό, και επιδιώκει διαρκώς να νομιμοποιεί και να σταθεροποιεί επιθετικά αυτή τη θέση ισχύος, μέσω του ευρωπαϊκού και δυτικού άξονα. Ο τουρκικός καπιταλισμός, όντας “ριγμένος”, αντεπιτίθεται. Συνεπώς, η ελληνική επιθετικότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, δεν εκφράζεται μόνο στα επεκτατικά πολιτικά και οικονομικά “ζωτικά συμφέροντα” του ελληνικού κεφαλαίου στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που προωθούνται με τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, αλλά έχει και το χαρακτήρα μιας “θεσμοποιημένης επιθετικότητας”, αναγνωρισμένης τις τελευταίες δεκαετίες από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η νεολαία και οι φοιτητές, δε θα γίνουμε κρέας στα κανόνια του πολέμου τους. Δε θα πολεμήσουμε για τα συμφέροντά τους και δε θα πεθάνουμε για αυτά. Πρέπει σε κάθε κοινωνικό χώρο να αντιπροτάξουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια και την διεθνιστική πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο που λαμβάνει χώρα και στις δύο χώρες, τον κοινωνικό. Πλάι με τους εργαζόμενους θα παλέψουμε για την ανατροπή του δυσοίωνου μέλλοντος που μας ετοιμάζουν σε φτώχεια-ανεργία-επισφάλεια-πολέμους.

Ο βομβαρδισμός στη Συρία.

Στις 15 Απριλίου, περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο το κύριο κέντρο έρευνας και δύο κέντρα παραγωγής του παράνομου χημικού προγράμματος του συριακού καθεστώτος. Με πρόσχημα την χρήση χημικών όπλων από το αυταρχικό καθεστώς του Άσαντ (μια άθλια μεθόδευση που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα κατά του λαού του Ιράκ, της Λιβύης, αλλά και πέρσυ κατά του λαού της Συρίας), η Δυτική ιμπεριαλιστική συμμαχία ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-Γαλλίας, με την πλήρη στήριξη των ΕΕ-ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή, χτύπησαν ξανά. 

Μέσω των βομβών και των πυραύλων -που συνήθως στοχοποιούν και σκοτώνουν αμάχους- καθορίζονται οι όροι της μοιρασιάς και κυριαρχίας: ζώνες επιρροής, πηγές και δρόμοι ενέργειας αλλά και έλεγχος θαλάσσιων εμπορικών-ενεργειακών ροών, συμβόλαια ανοικοδόμησης των καταστροφών που προκαλούν οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις τους, αγορές και συμβόλαια για τις πολεμικές βιομηχανίες τους, η υπεραξία που παράγεται από το βάθεμα της εκμετάλλευσης-καταπίεσης των εργαζομένων. Ως φοιτητές και κομμάτι αυτής της κοινωνίας, εμείς απαντάμε να φύγουν τώρα οι βάσεις του θανάτου από την Ελλάδα, που συμβάλλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-Γαλλίας και συνολικά του ΝΑΤΟ.

Αλλαγές στους Φαντάρους

Πέρα από την πρόσφατη αναγγελία για εξοπλιστικά προγράμματα του στρατού, που υπολογίζονται συνολικά στα 6 Δις, που έρχονται ως απότοκο των ελληνοτουρκικών εξοπλισμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να αλλάξει περαιτέρω τα δεδομένα και στο στρατό. Πιο συγκεκριμένα, έρχεται να καθιερωθεί η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες (από 9 που είναι σήμερα), η υποχρεωτική θητεία στα 18, η εθελοντική στράτευση γυναικών και άλλα μέτρα που αφορούν προσλήψεις μισθοφόρων και διευθύτηση ανυπόταχτων. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο προσκήνιο. Όταν είχε έρθει στα πράγματα ο Bush, με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δηλαδή τους πολέμους που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η κατεύθυνση που προωθήθηκε σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ περιλάμβαναν παρόμοια μέτρα (όπως υποχρεωτική θητεία στα 18 και αύξηση της θητείας). 

Αυτό που επιδιώκεται, λοιπόν, είναι η περαιτέρω θωράκιση του κράτους μέσω αυτών των αλλαγών στο στρατό, με μια βίαιη επίθεση που στρέφεται ενάντια στα παιδιά των φτωχών-λαϊκών οικογενειών. Αυτό συμβαίνει με την επιβολή θητείας στα 18. Θέλουν τη φτωχή νεολαία στο στρατό για να τη γαλουχήσουν και να τη διαπαιδαγωγήσουν εθνικιστικά και μιλιταριστικά για να είναι υπάκουη είτε στον στρατό, είτε στο χώρο της εργασίας. Μόνο ένα μαζικό κίνημα μέσα και έξω από το στρατό, μπορεί να αποτρέψει αυτά τα μέτρα που αφορούν και εμάς ως φοιτητές, που αύριο-μεθαύριο θα κάνουμε τη θητεία μας.

Στρατός και Πανεπιστήμιο

Ενώ το πανεπιστήμιο γίνεται έρμαιο στις ανάγκες της αγοράς και η γνώση που προσφέρει είναι κατακερμασμένη, αποσπασματική, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της εργοδοσίας και των εταιριών, η έρευνα δε γίνεται για τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά γίνεται για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το πανεπιστήμιο κάνει έρευνα για το στρατό, αλλά και για το ΝΑΤΟ. Ακόμα και στις καταλήψεις των σχολών του 2006-2007, οι φοιτητές βρήκαν έγγραφα για έρευνες που αφορούσαν π.χ. γεωστρατηγικούς χάρτες (Τοπογράφοι), δείχνοντας ακριβώς τη σύνδεση μεταξύ ΝΑΤΟ-στρατού και πανεπιστημίου.

Πρόσφατα το ΑΠΘ σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με το στρατό που προβλέπει τη συνεργασία σε θέματα των επιστημών της Γεωδαισίας, της Τοπογραφίας, της Φωτογραμμετρίας, της Τηλεπισκόπησης, της Χαρτογραφίας των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Χωρικών Βάσεων Δεδομένων, καθώς και σε κοινά ερευνητικά, επιστημονικά και τεχνικά πεδία. Στην ίδια λογική, με τη σιωπηλή συμφωνία των πανεπιστημίων, έρχεται το ΝΑΤΟ να προσσφέρει πρακτική άσκηση για τους φοιτητές. Ενώ, λοιπόν, το ΝΑΤΟ έχει πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία τάφων, έρχεται να εισχωρήσει ακόμα περισσότερο στο πανεπιστήμιο για να το βοηθήσουμε στο αιματοκύλισμα των λαών.

Ως φοιτητές πρέπει τώρα να απαντήσουμε, ότι δε θέλουμε καμία έρευνα για ΝΑΤΟ-στρατό. Καμία σύνδεσή του με το πανεπιστήμιο. Δε θα συμβάλλουμε στο θάνατο ολόκληρων λαών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είμαστε η γενιά που ζει και θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, για την αποτροπή του πολέμου και για τη νίκη στον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγουν εναντίον μας και εναντίον του εργαζόμενου λαού. Να πεθάνουν αυτοί και τα συμφέροντά τους - να ζήσουμε εμείς!