Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΙΣ 6/4

Την Πέμπτη 6/4 είχε προγραμματιστεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ εκδήλωση, από την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το ΑΠΘ, η οποία αφορούσε την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014 – 2020). Στην εκδήλωση αυτή πέρα απ’ τον αντιπρύτανη Λαόπουλο παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ.Φωτάκης.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ‘’αξιολογείται’’ για τα αντιδραστικά μέτρα που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα και διαπραγματεύεται με τους δανειστές τα ακόμα χειρότερα που σκοπεύει να εφαρμόσει, οι κορώνες από πλευράς της, για την ανάπτυξη και την καινοτομία,δεν προσπαθούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια σε σχέση με τη βαθιά αναδιαρθρωτική πολιτική, που εφαρμόζει ενάντια στο λαό και τη νεολαία.
Σε μια συγκυρία, που η κυβέρνηση ξεπουλάει τις δημόσιες υποδομές, που επιτρέπει να βγαίνει στο σφυρί η λαϊκή περιουσία, που επιχειρεί να κάνει νόμο του κράτους την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τα κοινωφελή 8μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λύση βρίσκεται στην ‘’υγιή’’ επιχειρηματικότητα.
Σε μια περίοδο που σχεδιάζεται μια συνολική τομή στην εκπαίδευση, η οποία ξεκινά από την δευτεροβάθμια και περιλαμβάνει την παγίωση του θεσμού της Μαθητείας, την αλλαγή του τρόπου ένταξης στην τριτοβάθμια και την διάκριση του, μέχρι τώρα, ενιαίου απολυτηρίου σε δύο διαφορετικά και φτάνει μέχρι τις σημαντικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενώ λοιπόν η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση αμφισβητείται και η υποχρηματοδότηση εντείνεται, η κυβέρνηση υλοποιεί τις πολιτικές της ΕΕ για την εκπαίδευση, την πολιτική της "επιχειρηματικότητας" και του πώς το πανεπιστήμιο θα παίξει ρόλο "στη δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, για την έρευνα, για τις επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, για "καινοτομίες" και άλλα τέτοια εύηχα. Ταυτόχρονα, δρομολογείται η επίθεση στα πτυχία μας και η προσπάθεια διαμόρφωσης μια ολόκληρης γενιάς που θα ζεί με 400 ευρώ. Συνολικά, η κυβέρνηση βαθαίνει την επίθεση της στην νεολαία και αυτό το βλέπουμε χαρακτηριστικά:
- Όταν ο δημοσιονομικός κόφτης εφαρμόζεται στο πανεπιστήμιο περικόπτοντας τόσο την δωρεάν σίτιση και στέγαση, όσο και τα δωρεάν συγγράμματα, με αποτέλεσμα να επιφορτίζονται οι ίδιοι οι φοιτητές με το κόστος των σπουδών τους.
- Όταν τα επαγγελματικά δικαιώματα αφαιρούνται από το βασικό πτυχίο, μετατρέπονται σε πιστοποιητικά και πετιούνται σε άλλους κύκλους σπουδών, σπρώχνοντας μας σένα αέναο κυνήγι προσόντων, σ ένα περιβάλλον που η ανεργία έχει φτάσει το 60%.
- Όταν οι φοιτητές κάνουν απλήρωτες πρακτικές ασκήσεις, δηλαδή ενώ δουλεύουν κανονικά, πληρώνονται μόνο αν υπάρχουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
- Όταν ο ιδιωτικός παράγοντας συμμετέχει σε ολοένα και περισσότερους τομείς λειτουργίας του πανεπιστημίου και η έρευνα αντί να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες γίνεται ακόμη πιο άμεσα κατανώλισμο εμπόρευμα για την «ανάπτυξη» τους και τα πανεπιστήμια λειτουργούν με όρους «ανταγωνισμού» και «αγοράς»
Γίνεται ξεκάθαρο ότι εκδηλώσεις-φιέστες με κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο γ’ αυτό και επιλέξαμε ως ΕΑΑΚ να παρέμβουμε δυναμικά στη συγκεκριμένη. Η κυβέρνηση, το υπουργείο και η πρυτανεία του ΑΠΘ φέρουν σοβαρότατες ευθύνες για την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα η πρυτανεία, μέσω του αντιπρύτανη Λαόπουλου, δε δίστασε να μας απειλήσει, λέγοντας μας πως αν δεν αποχωρήσουμε θα φέρει την αστυνομία, όπως τόλμησε άλλωστε και ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ στις 4/4 βάζοντας τα ΜΑΤ στο άσυλο, απαγορεύοντας την είσοδο και χτυπώντας φοιτητές. Η παραπάνω δήλωση-απειλή του Λαόπουλου δε μας ξάφνιασε καθόλου καθώς πάει χέρι-χέρι με τις ‘’δημοκρατικές’’ μεθόδους των μπράβων και της κλειδωμένης πόρτας, ώστε να αποκλείονται οι φοιτητές από τις διαδικασίες της συγκλήτου, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται εις βάρος μας και ερήμην μας αποφάσεις, που καθορίζουν τόσο τους όρους και τις συνθήκες που θα σπουδάζουμε όσο και την εργασιακή μας προοπτική.
Όμως όσο καλά αν συνεργάζονται η πρυτανεία, το υπουργείο και η κυβέρνηση, όσο και αν προσπαθούν να πνίξουν κάθε κίνηση αντίστασης, δε θα τους χαριστούμε, δε θα τους το επιτρέψουμε. Μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις και τις μαζικές μας παραστάσεις δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τα αιτήματα και τις αποφάσεις μας, δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο με αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών, μια ζωή μ’ αξιοπρέπεια.
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑΣ.
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ.
  • ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.
  • ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ, ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. 


ΕΑΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ