Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Κανείς δε θα μας βγάλει «εγκληματίες» επειδή έτσι γουστάρει!

Κανείς δε θα μας βγάλει «εγκληματίες» επειδή έτσι γουστάρει!
[κείμενο του ΑΡΑΓΕ ΕΑΑΚ σχετικά με την αυθαιρεσία καθηγητή στο εργαστήριο ηλεκτρονικής 1]
Πριν μερικές εβδομάδες (στις 7-12-2015), εκλάπησαν χρήματα από έναν καθηγητή του εργαστηρίου. Ο καθηγητής θεωρεί a priori υπεύθυνους τους φοιτητές συγκεκριμένης ομάδας, ενώ αυτοί επιμένουν ότι δεν ξέρουν ποιος το έχει κάνει. Τη μέρα της εξέτασής του εργαστηρίου (11-1-2016),ενώ η προκαθορισμένη ώρα έναρξης ήταν 10:30, ο καθηγητής αποφάσισε να τους κρατήσει 3 (!) ώρες κλειδωμένους (!), χωρίς να τους εξετάζει, λέγοντας ότι δεν συνεργάζεται με εγκληματίες ή με άτομα που υποθάλπτουν εγκληματίες. Επίσης, άφησε αιχμές εναντίον ενός συγκεκριμένου ατόμου,που έλειπε από την εξέταση. Τελικά η εξέταση ξεκίνησε λίγο πριν τις 1μιση το μεσημέρι, ενώ οι τελευταίοι έφυγαν γύρω στις 3μιση.


Καταδικάζουμε απερίφραστα την αυταρχική στάση του καθηγητή και προειδοποιούμε ότι δεν θα ξανανεχτούμε παρόμοιο περιστατικό. Είναι ανεπίτρεπτο φοιτητές να εκβιάζονται και να αντιμετωπίζουν τέτοιες αυταρχικές συμπεριφορές. Κανένας καθηγητής δεν έχει το δικαίωμα να κρατάει επι 5 ώρες τους φοιτητές υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν αντιλαμβανόμαστε την εκπαιδευτική διαδικασία ως τέτοια που ο καθηγητής ως αυθεντία συμπεριφέρεται στους φοιτητές σαν υποτελείς του. Και φυσικά είναι για μας κόκκινο πανί η στάση του καθηγητή που βλέπει τους φοιτητές του ως «εγκληματίες», ως υπεύθυνους για το περιστατικό και τιμωρεί τους πάντες παραδειγματικά.
Εμείς ως φοιτητές σε καμία περίπτωση δε θα σκύβουμε το κεφάλι στις διαθέσεις, τα «θέλω» και τις προσταγές κάθε καθηγητή που νομίζει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι. Έχουμε τον τρόπο και ξέρουμε ότι συλλογικά απαντάμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις των «αυθεντιών». Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, μέσα από το Σύλλογο φοιτητών διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Είτε αυτό αφορά ένα περιστατικό σαν αυτό ή ένα παρόμοιο ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς και καθηγητικής αυθαιρεσίας όπως είδαμε πριν ένα μήνα με την Χ. Καδή. Όμως βέβαια είναι ο φοιτητικός σύλλογος και οι συνελεύσεις μας μέσα από τον οποίο παίρνουμε τις ζωές και το πανεπιστήμιο στα χέρια μας, διεκδικούμε και χτίζουμε ένα αντίπαλο δέος. Ένα αντίπαλο δέος σε όσους θέλουν τους φοιτητές υποτακτικούς και το πανεπιστήμιο κατεστραμμένο. Ας βάλουμε τέλος στην αδράνεια. Ας σηκώσουμε πανιά κόντρα στον καιρό της υποταγής, της υποχρηματοδότησης, της διάλυσης και της επιχειρηματικοποίησης. Είμαστε εμείς που έχουμε το κίνητρο και τη δύναμη να παλέψουμε για ένα άλλο πανεπιστήμιο και όχι ο πρύτανης, ο κοσμήτορας, ο πρόεδρος του τμήματος ή οποιοδήποτε θεσμικό πρόσωπο.