Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης ΑΡΑΓΕ-ΕΑΑΚ Παρασκευή 27/2

Κάποια σύντομα λόγια – ίσως αυτονόητα για κάποιους – απαραίτητα παρ’ όλ’ αυτά να διευκρινιστούν. Υπερασπιζόμαστε και διοργανώνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης του σχήματός μας. Αυτή η, σταθερή εδώ και χρόνια, αντίληψή μας βασίζεται κυρίαρχα σε δύο άξονες.

Κατ’ αρχήν, στην οικονομική ανεξαρτησία που διέπει το σχήμα μας από καταβολής του. Ως ΑΡ.ΑΓ.Ε.-ΕΑΑΚ, ένα σχήμα της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, δεν έχουμε, ούτε είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, κανενός είδους οικονομική ή εμπορική σχέση με ιδιώτες, επιχειρήσεις, κρατικούς θεσμούς, κομματικούς φορείς. Θεωρούμε θεμέλιο λίθο της αυτοτέλειας στον πολιτικό λόγο που εκφράζουμε και στις κινηματικές δράσεις που προβαίνουμε, την οικονομική ανεξαρτησία απ’ όλα τα παραπάνω. Αυτή η επιλογή μας έχει πολύ άμεσες συνέπειες στην ποιότητα και την ποσότητα της καθημερινής μας παρέμβασης. Πολύ θα θέλαμε, για παράδειγμα, να εκδίδουμε τακτικά ένα περιοδικό του σχήματος, το οποίο και να διανέμουμε δωρεάν, ώστε να φτάνουν συνολικά οι αντιλήψεις μας στ’ αυτιά κάθε συμφοιτητή μας. Κάτι τέτοιο όμως είναι οικονομικά αδύνατο. Η τακτική διοργάνωση πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης είναι ένα μέσο που, αν και δεν επιλύει απόλυτα, καταφέρνει ν' αμβλύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραπάνω δυσκολία. Μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε περισσότερα και ποιοτικότερα μέσα για την πολιτική μας παρέμβαση, διατηρώντας στο ακέραιο την πολιτική μας αυτοτέλεια.Γενικεύοντας την παραπάνω συλλογιστική, συμπεραίνουμε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελεί στήριγμα για την ύπαρξη, οικονομικά αυτοτελών κινηματικών δομών (σχημάτων, συλλογικοτήτων κλπ) και πολιτισμικών ομάδων (θεατρικές, κινηματογραφικές κλπ). Γι’ αυτό εναντιωνόμαστε στην απονέκρωση του πανεπιστημίου που περνάει μέσα από την μετάλλαξη του σε ένα κέντρο μετάδοσης αυστηρά και μόνο ακαδημαϊκής γνώσης και την ενσωμάτωση από πλευράς φοιτητών του ρόλου τους ως παρακολουθητές σ' αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό στεκόμαστε ενάντια στα λουκέτα και τις περιφράξεις που επιδιώκουν να καθιερωθούν και να ευνοήσουν την παραπάνω κατεύθυνση. Γι αυτό στηρίζουμε τη διοργάνωση πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης για την χρηματοδότηση των κινηματικών δομών.


Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την αξιοποίηση του πανεπιστημίου ως μια εναλλακτική επιλογή διασκέδασης στις ήδη υπάρχουσες. Εναλλακτική με δύο έννοιες. Πρώτον, με την έννοια της ποιοτικής διαφοροποίησης. Δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κανενός είδους ανάλυση διαχωρίζοντας τη διασκέδαση σε ποιοτική και μη ποιοτική. Δεν έχουμε κάποια ενιαία άποψη επι του ζητήματος, και μάλλον δεν μας εκφράζουν τέτοιου είδους διαχωρισμοί. Θα πούμε απλά ότι σε συνέχεια του συλλογισμού της προηγούμενης παραγράφου πέρι δραστηριοποίησης κινηματικών δομών εντός του πανεπιστημίου, είναι αντικειμενικό ότι αυτή η δραστηριοποίηση παράγει, συντηρεί, ανατροφοδοτεί κι εξελίσσει μια αντίστοιχη κινηματική κουλτούρα.  Η οποία βρίσκεται – η μάλλον οφείλει να βρίσκεται - σε συνάφεια με την συνολική κοσμοθεωρία και ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα που αυτές οι δομές πρεσβεύουν. Αυτόν τον ισχυρισμό τον υπερασπιζόμαστε με μεγάλη δόση κριτικής κι αυτοκριτικής διάθεσης. Η έτερη πτυχή της “εναλλακτικής επιλογής” έχει να κάνει με τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης σε μια εποχή βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης, με τις τεράστιες συνέπειες που την ακολουθούν. Κι ως προς αυτό το σκέλος, επιλέγουμε να οικειοποιούμαστε δημόσιους χώρους, να δίνουμε κάποια από τα χρήματα που μας περισσεύουν – αν μας περισσεύουν - για τη διασκέδαση μας, σε κινηματικούς σκοπούς, παρακάμπτοντας κράτος και ιδιωτικά μαγαζιά. Ή στη χειρότερη περίπτωση, παρακάμπτοντας τη μοναξιά και την απομόνωση του σπιτιού.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και κυριότερα απ' όλα για να περάσουμε καλά, σας καλούμε να στηρίξετε συνειδητά το πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης που διοργανώνουμε, όπως και συνολικότερα τις δομές αγώνα.