Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡ.ΑΓ.Ε. ★ Ε.Α.Α.Κ. ΠΡΟΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡ.ΑΓ.Ε. ★ Ε.Α.Α.Κ. ΠΡΟΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.


“Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ”

Χθες Κυριακή 11/4 πραγματοποιήθηκε η πιο μαζική Γενική Συνέλευση των τελευταίων ετών στον σύλλογο μας, με συμμετοχή 115 ατόμων. Η χθεσινή διαδικασία πήρε αγωνιστική απόφαση, υπερψηφίζοντας το “ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ”, στο οποίο συμμετειχαμε και στηρίξαμε και εμείς σαν μέλη  του σχήματος. Επιπλέον, σε αντίθεση με την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, η χθεσινή πραγματοποιήθηκε με αρκετά υγιείς όρους, καθώς η διάρκεια της ήταν σε σχετικά φυσιολογικά πλαίσια και η κουβέντα επί το πλείστον προωθητική και υγιής.

Παρόλαυτα, η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ. απόφασισε να καταγγείλει την χθεσινή συνέλευση, αναφέροντας πως:

“Παρότι η σημερινή διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά σχεδόν μέχρι το τέλος, στο τέλος μας περίμεναν πολλές εκπλήξεις. Από τη μια η προσπάθεια ορισμένων να μπαχαλέψουν τη διαδικασία με τους γνωστούς σε αυτούς τρόπους : πολλαπλές ερωτήσεις για άσχετα θέματα, φωνές, γιουχαρίσματα και ψέματα σε σχέση με το πλαίσιο συντονισμού και τους συντάκτες του. Από την άλλη εντόπισε μέλος του ΣΦ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ένα άτομο εκτός του συλλόγου που επιχείρησε ύπουλα να ψηφίσει, γεγονός που δεν έγινε γνωστό εκείνη την ώρα στο σώμα, παρά μόνο σε ένα μέλος του προεδρείου κι εμείς το πληροφορηθήκαμε μετά το τέλος της διαδικασίας.

Οι διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων πρέπει να περιφρουρούνται από το κράτος, την ασφάλεια και όποιον άλλον προσπαθεί να τις διαβάλλει. Από εδώ και στο εξής η συμμέτοχή στην ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης να γίνεται με επίδειξη φοιτητικού πάσο ή εγγράφου που να αποδεικνύει ότι είναι φοιτητές των τμημάτων μας. “ (!)

Με την σειρά μας θα θέλαμε να καταγγείλουμε αυτήν την απαράδεκτη καταγγελία της ΠΚΣ, η οποία φανερώνει ασέβεια στις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου μας όταν το πλαίσιο που στηρίζει αυτή δεν υπερψηφίζεται. Θα θέλαμε επίσης να καταγγείλουμε ψευδείς δηλώσεις και κατηγορίες που αναφέρονται στο από πάνω απόσπασμα, καθώς και την χυδαία πρόταση της ΠΚΣ για ψηφοφορία με πάσο.

Κατ’ αρχάς ουδέποτε δεν υπήρξε προσπάθεια μπαχαλέματος της διαδικασίας από κανένα άτομο. Απλά, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, όταν θίγεται το “τζιζ” για την ΠΚΣ ζήτημα του αντιπολεμικού, τα μέλη της πρέπει να σηκώσουν άμυνες. Οι “πολλαπλές ερωτήσεις για άσχετα θέματα” αφορούσαν την μη-συμμετοχή του πλαισίου το οποίο στήριζε η ΠΚΣ στην αντιπολεμική-αντιμιλιταριστική πορεία του Σαββάτου 17/4, αλλά και με αφορμή αυτό τις θέσεις των μελών της ΠΚΣ στο ζήτημα του αντιπολεμικού. Σε αυτό το σημείο, η ΠΚΣ απέφευγε να απαντήσει στις ερωτήσεις του κόσμου δηλώνοντας πως “λέμε ψέματα”, ενώ όταν τους παρουσιάσαμε απτά στοιχεία για την στάση του ΚΚΕ στην Βουλή σχετικά με τα “12 ναυτικά μίλια”, άρχισαν να ωρύονται. Κάπως έτσι έγινε αντιληπτό και στον κόσμο της συνέλευσης το γιατί η ΠΚΣ δεν θέλει να καλέσει στην αντιπολεμική πορεία της 17/4. Εμείς από την άλλη, σαν σχήμα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με την υπερψήφιση του Ανοιχτού Πλαισίου ο σύλλογος μας θα συμμετάσχει στην πανελλαδικής εμβέλειας αυτή κινητοποίηση, και θα υψώσει την φωνή του γύρω το ότι δεν θα γίνουμε κρέας για οβίδες για τα συμφέροντα καμιάς κυβέρνησης και καμιάς πολυεθνικής και πως δεν θα δεχθούμε καμία αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Από κει και πέρα, φωνές και γιουχαρίσματα σίγουρα δεν υπήρξαν στην συνέλευση. Το πιο κοντινό σε αυτά ήταν οι φωνές των μελών της ΠΚΣ όταν γινόταν αναφορά στο αντιπολεμικό ζήτημα. Τώρα αν η ΠΚΣ εννοεί κάποια παλαμάκια από άτομα που συμμετείχαν στο ανοιχτό πλαίσιο όταν υπερψηφίστηκε, συμφωνούμε πως θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, παρόλαυτα είναι κάτι το οποίο σε προηγούμενες συνελεύσεις έχουν κάνει και τα μέλη της ΠΚΣ σε προηγούμενες συνελεύσεις, άρα σημειώσατε Χ τελικό.

Όσον αφορά τα “ψέματα περί του πλαισίου συντονισμού και των συντακτών του” εικάζουμε πως η ΠΚΣ εννοεί τις δηλώσεις μέλους μας στην τοποθέτηση του σχετικά με την συμμετοχή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (BLOCO). Οι δηλώσεις μας σχετικά με αυτό δεν είναι ψευδείς, αλλά γεγονότα και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτές. Όταν μια δύναμη δίνει χώρο (έστω και τον ελάχιστο) στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, στο πλαίσιο με το οποίο κατεβαίνουν (αναφερόμαστε στις 2 προηγούμενες συνελεύσεις, στην τελευταία χαιρετίζουμε την μετατόπιση), στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ενιαίου αντιδεξιού μετώπου στο όνομα της ενότητας, ώστε να πέσει ο νόμος, η θέση μας θα είναι συγκεκριμένη και αμετάβλητη: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χώρο πουθένα στα πανεπιστήμια μας και ειδικά στο φοιητικό κίνημα, και όποιος, ακόμα και από δικιά του αφέλεια, δίνει αυτόν τον χώρο θα πρέπει να δεχτεί και την αντίστοιχη κριτική. Εγκαλούμε λοιπόν τις δυνάμεις της ΠΚΣ να ακολουθήσουν και έμπρακτα την γραμμή τους σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, και να να μην δίνουν κανέναν χώρο στις δυνάμεις του BLOCO να μολύνουν τις διεργασίες του φοιτητικού κινήματος, όπως είναι ας πούμε η συμμετοχή σε συντονιστικά με καθηγητές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τον “εξωσχολικό ψηφοφόρο”, είναι χυδαίο να ρίχνονται χωρίς καμία βάση ευθύνες και κατηγορίες στα άτομα που συμμετείχαν στο Ανοιχτό Πλαίσιο για προσπάθεια διαβολής της διαδικασίας. Δεν έχουμε ούτε σαν άτομα που συμμετείχαν στο Ανοιχτό Πλαίσιο, ούτε σαν σχήμα, να απολογηθούμε σε κανέναν. Προφανώς και δεν γνωρίζαμε αυτό το  άτομο, και είναι πάρα πολυ σημαντικό το ότι όντως διαπιστώθηκε το ότι δεν είναι μέλος του τμήματος και δεν του δώθηκε η δυνατότητα κατάθεσης ψήφου. Παρόλαυτα, θα θέλαμε να δώσουμε στους συμφοιτητές μας από την ΠΚΣ την εξής “σπάνια” πληροφορία: στην ΓΣ του συλλόγου μας κουμάντει κάνει και πρέπει να κάνει μόνο το σώμα αυτό καθ’ αυτό της συνέλευσης. Θα έπρεπε, λοιπόν, εκείνη την στιγμή να ενημερωθεί ολόκληρο το σώμα από το προεδρείο για το τι συνέβη, έτσι ώστε να μπορέσει το ίδιο να κρίνει την κατάσταση και να δράσει ανάλογως, έτσι ώστε να αποφέυγονται, όπως δύναται, τέτοια περισταστικά εκφυλισμού των διαδικασιών. Η ΠΚΣ όμως έκρινε ως κατάλληλο να δωθούν ανυπόστατες κατηγορίες σε αγωνίστ(ρι)ες του συλλόγου κατόπιν εορτής μέσω ιντερνετικών καταγγελιών. Ας είναι.

Τέλος θα θέλαμε να προτείνουμε στην ΠΚΣ να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τέτοιες επικίνδυνες δηλώσεις, όπως η τελευταία σχετικά με “επίδειξη πάσο για να έχει κάποιος δυνατότητα ψήφου”. Την στιγμή που η δημόσια και δωρέαν παιδεία, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, δέχονται τρομερές επιθέσεις από κράτος και κεφάλαιο, και έχουμε την χαρά να ζούμε τέτοιες μαζικές συλλογικές διαδικασίες, δεν θα κάνουμε εμείς τους “ντετέκτιβ” (για να το θέσουμε κομψά) στις φοιτήτριες που απαρτίζουν τις διαδικασίες μας. Εκτός του ότι δεν έχει κανείς το αυθαίρετο δικαίωμα να ορίζει από μόνος του το πως θα διεξάγονται οι γενικές μας συνελεύσεις, σαν σχήμα δεν πρόκεται να επιτρέψουμε τέτοιο εκφυλισμό των διαδικασίων μας, όπως είναι ο έλεγχος των συμφοιτητριών μας από κάποιους εκλεγμένους “Ντεντέκτιβ Μονκ”. Ο μόνος που μπορεί εν τέλει να εγγυηθεί την ομαλή και υγιή διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου μας και την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, είναι το ίδιο το σώμα αυτής.

Γιατί όπως έχει πει και ένα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συμφοιτητών μας, “Λίγη ντροπή δεν βλάπτει”.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΑΡ.ΑΓ.Ε.  ★ Ε.Α.Α.Κ.