Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Απόφαση Σ.Φ. Ηλ-Μηχ από τη Γενική Συνέλευση στις 6-10-20.

    Απόφαση Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων ΑΠΘ από τη Γενική Συνέλευση στις 6-10-20  

Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση, ως αποτέλεσμα της καιροσκοπικής διαχείρισης των κυβερνήσεων και των ήδη υποστελεχωμένων – υποχρηματοδοτούμενων από πολιτικές χρόνων, συστημάτων υγείας.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, με το Ε.Σ.Υ. να καλείται να προασπίσει την υγεία του λαού, όντας ωστόσο αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο μετά από χρόνια περικοπών, λιτότητας και μνημονίων. Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, μεταθέτοντας την ευθύνη στον λαό και τη νεολαία, ενώ η ίδια δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, όπως η δημιουργία ΜΕΘ-ΜΑΦ και την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού κλπ. Αντίθετα, αξιοποιεί την συγκυρία για την περαιτέρω προώθηση αντεργατικών μέτρων και την αυταρχική θωράκιση του κράτους.

Η κυβέρνηση, μετά τη καραντίνα, με κύριο γνώμονά της την διάσωση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, έβαλε σε κίνδυνο την υγεία του λαού, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς τεστ και επανεκκινώντας τον τουριστικό κλάδο άνευ όρων.

Το δεύτερο κύμα δεν ήρθε εξ ουρανού, αλλά αντίθετα όπως τόνιζε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, ήταν αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της Κυβέρνησης για στήριξη της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την επιλογή ήταν το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι αυτών των κλάδων είτε αναγκάζονταν σε εκ περιτροπής απολύσεις, είτε -σε περίπτωση που βρίσκονταν θετικοί στον κορωνοϊό- καλούνταν να καλύπτουν με απλήρωτες υπερωρίες τις μέρες που έμεναν σε καραντίνα.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, προφανώς το κράτος επιλέγει αντί να δώσει λεφτά στην υγεία και την παιδεία, να χρηματοδοτήσει περαιτέρω τα ΜΜΕ, την αστυνομία και τον στρατό, και να κάνει έτσι ξεκάθαρες τις προτεραιότητες του. Με βάση τις δηλώσεις του Μητσοτάκη στην ΔΕΘ αλλά και γενικά μέσα στον Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών (με πιο “διάσημα” τα γαλλικά αεροπλάνα Rafale) και πρόσληψη 15.000 στρατιωτικών. Το ποσό που προβλέπεται να δοθεί σε εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τα χρήματα που δόθηκαν μαζί σε παιδεία και υγεία το 2020 (πηγή www.minfin.gr). Όλα αυτά ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε πολύ βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες (υποδομές, καθηγητές και άλλα τόσα) και ελλείψεις σε υγεία. Η κυβέρνηση επιλέγει να «επενδύσει» στο στρατό και τον πόλεμο και κάνει ξεκάθαρη την προτεραιότητα του ελληνικού στρατού και του εθνικού συμφέροντος σε σχέση με τις ζωές μας.

Να ανοίξουν τώρα οι σχολές!

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ανοίξει τα σχολεία με επικίνδυνους όρους για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ενώ δε μεριμνά ουσιαστικά για το άνοιγμα των σχολών παρ’ ότι θεωρητικά πανηγυρίζει γι αυτό.

Δεν τους καίγεται καρφί για το αν θα ανοίξουν οι σχολές με τα κατάλληλα μέτρα για να κάνουμε δια ζώσης μάθημα, εργαστήριο, την ώρα που οι σχολές δεν έκλεισαν ποτέ για την έρευνα του ΝΑΤΟ και των επιχειρήσεων στα εργαστήρια στα οποία κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε μάθημα.

Είναι ψέματα ότι “δεν έχουμε λεφτά”, “είναι δύσκολο” και οι άλλες φαιδρές δικαιολογίες. Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει εκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις, τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τα ΜΜΕ για να καλύψουν τη μη αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να δοθούν για:

-Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας, διοικητικό προσωπικό, όπως διεκδικεί και η ΟΕΝΓΕ.

-Δωρεάν μέτρα προστασίας (μάσκα, αντισηπτικά και άλλα).

-Να βρεθούν κατάλληλες αίθουσες εντός πανεπιστημίου (μεγάλα αμφιθέατρα με παράθυρα, αίθουσα τελετών, κτήρια της ΔΕΘ, σχολικές αίθουσες το απόγευμα).

-Τακτική απολύμανση όσο συχνά χρειάζεται.

-Σπάσιμο τμημάτων σε τμήματα των 50 ώστε να μπορούν να γίνουν όλα.

-Πρόσληψη καθηγητικού προσωπικού.

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του ελληνικού κεφαλαίου να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια τα αιτήματα αυτά έχει συνέπειες σε εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα:

-Παιδιά από μεγάλα έτη ξενοικιάζουν τα σπίτια τους και γυρνάνε στις πόλεις καταγωγής τους. Όταν με το καλό ανοίξουν οι σχολές και γυρίσουν όλοι να ξανανοικιάσουν, τα νοίκια θα ανέβουν “στο θεό” λόγω Airbnb και ελεύθερης αγοράς! Αντίστροφα, το πρώτο έτος νοικιάζει και δεν ξέρει αν θα παρακολουθήσει δια ζώσης ή όχι, δηλαδή αν νοίκιασε τζάμπα ή όχι! Την ίδια ώρα, το επίδομα ενοικίου είναι μόλις 1000 ευρώ (2,5 μήνες νοίκια στη Θεσσαλονίκη) και έχει και τα ακαδημαϊκά κριτήρια που προκύπτουν από τις πιο αποτυχημένες (ηλεκτρονικές) εξεταστικές των τελευταίων χρόνων! Είναι ξεκάθαρο ότι ή θα σπαταλήσουμε τζάμπα λεφτά σε νοίκια ή θα ξενοικιάσουμε και θα γυρίσουμε στις πόλεις μας μακριά από τις σχολές μας.

-Η τηλεκπαίδευση αφήνει μια ολόκληρη γενιά φοιτητών χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στη γνώση. Καταρχάς, ένα ποσοστό των φοιτητών δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, διότι είμαστε η χώρα με το πιο ακριβό ίντερνετ στην Ευρώπη. Επίσης, η τηλεκπαίδευση αφορά τη μεταφορά πληροφορίας και όχι τη μεταφορά γνώσης. Η μετάδοση γνώσης δεν απαιτεί μόνο το μάθημα, αλλά και την αλληλεπίδραση σε ένα κατάλληλο περιβάλλον όπως το πανεπιστημιακό και αυτό ακριβώς μας παίρνουν με το μη άνοιγμα των σχολών.

-Είναι αφορμή να υποστελεχωθεί το πανεπιστήμιο και να χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους. Η εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος όλων των λειτουργιών σε εργολαβίες που το μόνο που θέλουν είναι να αρμέξουν τον προϋπολογισμό του ΑΠΘ θα οδηγήσει σε απολύσεις, όπως ήδη προσπάθησαν να κάνουν στη λέσχη!

Με αυτή την έννοια στηρίζουμε τον αγώνα των μαθητών, οι οποίοι παλεύουν επίσης για αξιοπρεπές άνοιγμα των σχολείων από υγειονομική, παιδαγωγική και εργασιακή άποψη. Ο αγώνας τους δείχνει το δρόμο της ανυπακοής στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη δυνατότητα μετατροπής των εκπαιδευτικών αιτημάτων σε πανκοινωνικά με στόχο να γίνει η παιδεία ο σπασμένος κρίκος της αστικής πολιτικής! Καταγγέλλουμε και στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους μαθητές με επιθέσεις “αγανακτισμένων γονιών”, προσπάθεια μετατροπής των διευθυντών σε χωροφύλακες και καταδότες των καταληψιών ώστε να αποκλείονται από την τηλεκπαίδευση. Ο αγώνας για ανοιχτές σχολές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα για 15 μαθητές ανά τάξη, μαζικούς και μόνιμους διορισμός εκπαιδευτικών, μέτρα προστασίας για όλο το λαό, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία!

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της λέσχης σίτισης. Έξω η εργολαβία, κανένας αποκλεισμός από τη λέσχη!

Εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας των εργαζομένων της λέσχης που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους μετά τη μη ανανέωση της σύμβασής τους από τον εργολάβο. Ο αγώνας αυτός έχει δείξει ήδη αποτελέσματα: από τους 35, έχουν μέχρι τώρα επαναπροσληφθεί όλοι εκτός από 8 που αναμένουν την απόφαση. Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκαν στο σωματείο του κλάδου τους, το ΣΕΤΕΠΕ και είχαν τη στήριξη φοιτητικών συλλόγων. Δίνουμε την ολόπλευρη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις τους, παλεύουμε μέχρι να επαναπροσληφθεί και ο τελευταίος! Δημιουργούμε μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας και κοινής δράσης μαζί τους, διότι ο αγώνας δεν τελειώνει με την επαναπρόσληψή τους.

Ο αγώνας των εργαζομένων είναι και δικός μας, διότι είναι εικόνα από το μέλλον μας: συμβάσεις 3μηνες, 4μηνες, 6μηνες, αβεβαιότητα για την επαναπρόσληψη μετά το πέρας της σύμβασης, μεροκάμματο της πείνας, εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση, εργοδοτική τρομοκρατία. Δείχνει τι σημαίνει η επισφάλεια στην εργασία, η αβεβαιότητα στη ζωή, αλλά και το πώς οι συλλογικοί αγώνες ενάντια σε αυτά μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Η επαναφορά του ελέγχου πάσο στη λέσχη έφερε αντιδράσεις από φοιτητές που είχαν ανάγκη να φάνε χωρίς να έχουν κάρτα σίτισης. Σε απάντηση των αντιδράσεων, η εργολαβία έκλεισε τα στόρια, εγκλωβίζοντας μέσα τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα τη λιποθυμία μίας εξ αυτών! Όλα αυτά, χωρίς καμία ενημέρωση προς την πρυτανεία και τη διευθύντρια της λέσχης, οι οποίοι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη στα τηλέφωνα μην έχοντας καν κλειδί ώστε να απεγκλωβίσουν τους εργαζόμενους! Το αποκορύφωμα ήταν η παραδοχή του αναπληρωτή προέδρου του ΔΣ της Λέσχης ΑΠΘ κ. Ζαρωτιάδη ότι ο έλεγχος στην είσοδο δεν οφείλεται στην απουσία φαγητού: αντίθετα, το φαγητό που περισσεύει πετιέται καθώς δεν μπορεί να δοθεί σε συσσίτια. Σε μια Ελλάδα με 15% ύφεση που σε λίγο ο κόσμος θα τρώει από τα σκουπίδια, η εργολαβία επιλέγει να πετάει το φαϊ προκειμένου να μη το δώσει σε φοιτητές ή και άλλους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η κατάσταση αυτή είναι άλλη μια απόδειξη του ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει τις σχολές, αντίθετα

Μετά από όλα αυτά, αλλά και πολλά άλλα που έχουν συμβεί από την αρχή του καθεστώτος της εργολαβίας, απαιτούμε να φύγουν όλες οι εργολαβίες από τη λέσχη, κανείς δε θα το παίζει επιχειρηματίας με τα λεφτά του λαού. Οι εργαζόμενοι να προσληφθούν στο πανεπιστήμιο με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθό. Κανένας έλεγχος πάσο, ούτε μια μερίδα στα σκουπίδια! Να ανοίξει η πάνω λέσχη, μέτρα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Εδώ και τώρα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία!

Για την απαράδεκτη, ισοπεδωτική στοχοποίηση των φοιτητών σε Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους με αφορμή την εξεταστική.

Από την πρώτη ηλεκτρονική εξεταστική του Ιούνη, ο σύλλογός μας είχε σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και παράλογη απαίτηση στις εξετάσεις. Η εξεταστική του Σεπτέμβρη επιβεβαίωσε από κάθε άποψη τους φόβους μας και πρέπει τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και η Πρυτανεία, οι καθηγητές των 2 τμημάτων να λογοδοτήσουν για την απαράδεκτη κατάσταση.

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πολιτισμένος τρόπος εξασφάλισης του αδιάβλητου της ηλεκτρονικής εξεταστικής. Εδώ οι καθηγητές του τμήματος είχαν 3 επιλογές. Είτε να διαμαρτυρηθούν απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας όπως κάναμε κι εμείς και να ζητήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για δια ζώσης εξεταστικής, είτε να κάνουν ότι μπορούν στα δοσμένα πλαίσια χωρίς παράλογες απαιτήσεις, είτε να ρίξουν το βάρος πάνω μας και να μας στοχοποιήσουν.

Ενώ λοιπόν υπήρξαν αρκετοί καθηγητές που ακολούθησαν τη δεύτερη επιλογή, ο πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων έβγαλε ανακοίνωση στην οποία πρακτικά ονοματίζει όλους τους φοιτητές του τμήματος ως αντιγραφείς μέχρι αποδείξεως του εναντίου! Ρωτάμε: άραγε το κύρος του τμήματος το πλήττουν οι αντιγραφείς ή το γεγονός ότι ο τομέας ηλεκτρονικής στο 9ο εξάμηνο έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ότι το ΝΑΤΟ κάνει έρευνα στη σχολή μας, ότι οι υποδομές είναι σε άθλια κατάσταση;

Από την άλλη, ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Βασίλης Ρόθος ακολούθησε πιο προωθημένη τακτική. Επέλεξε να στοχοποιήσει επώνυμα και δημόσια 20 συμφοιτητές μας με την κατηγορία ότι έκλεψαν τα θέματα του μαθήματος των Διαφορικών Εξισώσεων, απειλώντας τους μέχρι και με πειθαρχικό. Φυσικά μέσα σε μία ώρα αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για δικό του λάθος και ανακάλεσε. Παρ’ όλα αυτά, ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει και συγκεκριμένο παρελθόν: δημόσια σεξιστικά σχόλια για φοιτήτριές του και για τους πρωτοετείς φοιτητές εν γένει, αγένεια στο μάθημα, σταθερή αργοπορία ή και πλήρης απουσία από τα μαθήματα χωρίς καν να ενημερώσει, αμέτρητες αυθαιρεσίες σε εξεταστικές και βαθμολογήσεις. Σε αυτή τη λογική, απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του κ. Ρόθου από τη σχολή και να αναλάβει το μάθημα ο κ. Καλογερίδης που ούτως ή άλλως κάνει όλη τη δουλειά. Να προσληφθεί νέος καθηγητής σε κάποιο άλλο μάθημα στο οποίο υπάρχει ανάγκη.

Και φυσικά, η στοχοποίηση ολόκληρου του φοιτητικού σώματος της Ελλάδας ως εν δυνάμει “αντιγραφείς” οδήγησε σε παράλογες επιλογές στην εξεταστική του Σεπτέμβρη και στη σχολή μας (για συγκεκριμένες περιπτώσεις βλ. τις αντίστοιχες αποφάσεις του συλλόγου που επισυνάπτονται). Εξετάσεις με 10 ερωτήσεις σε 10 λεπτά, παράλογες απαιτήσεις σε σχέση με τις κάμερες και την επιτήρηση, προβλήματα στο σύστημα προσθέτονται στην ούτως ή άλλως προβληματική μη δυνατότητα πρόσβασης όλων σε ίντερνετ και εξοπλισμό. Απαιτούμε επανεξέταση στα μαθήματα που έγιναν αδικίες και ενιαία στάση των καθηγητών του κάθε τμήματος όσον αφορά τη συμπεριφορά στην εξεταστική. Καμία στοχοποίηση φοιτητή.

Άμεση απόσυρση του νέου οδηγού σπουδών των Μηχανολόγων!

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση αβεβαιότητας, δυσκολίας, επικείμενης φτώχειας και κρίσης, το τμήμα των Μηχανολόγων θυμήθηκε (εν μέσω καραντίνας) να περάσει νέο πρόγραμμα σπουδών. Είναι απίστευτο το θράσος τους να συζητήσουν και να ψηφίσουν ένα τόσο σημαντικό μέτρο που αφορά κάθε φοιτητή στη σχολή, χωρίς καν να γνωρίζουμε ότι γίνεται η ίδια η συζήτηση, πόσο μάλλον να μπορούμε να παρέμβουμε. Ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές που ακολουθεί η πρυτανεία, με ηλεκτρονικές συνεδριάσεις και ψηφοφορίες, μακριά από τους φοιτητές που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολών και του πανεπιστημίου, διότι ξέρουν ότι δε μπορούν να δικαιολογήσουν την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και των επιταγών ΕΘΑΑΕ και ΟΟΣΑ.

Η πρώτη βασική αλλαγή έχει να κάνει με το ότι αν οι φοιτητές δεν έχουν 90 ects δεν μπορούν να δηλώσουν τομέα στο 4ο έτος. Μέτρο που προμηνύει λογικές αλυσίδας όπου για να παρακολουθήσεις συγκεκριμένο μάθημα πρέπει να έχεις περάσει προαπαιτούμενα μαθήματα.

Η δεύτερη βασική αλλαγή έχει να κάνει με την πτυχιακή εξεταστική. Αυτή λέει ότι όσοι φοιτητές έχουν περάσει και το 10 εξάμηνο δεν μπορούν πλέον να δηλώνουν όλα τα μαθήματα αλλά μόνο 8 και επιπλέον μονάχα αν τους απομένουν 8 μαθήματα και κάτω θα έχουν την δυνατότητα στην επί πτυχίω εξεταστική.

Αυτά τα μέτρα είναι αντιακαδημαϊκά, αντιπαιδαγωγικά, προσθέτουν νέους ταξικούς φραγμούς στις σπουδές μας και καθυστερούν περαιτέρω την περάτωση αυτών. Αυξάνουν τον κόπο και τα έξοδα μας καθώς θα επιμηκυνθεί μέσω τέτοιων εμποδίων ο χρόνος φοίτησης μας. Αντί να επιβάλλεται πίεση στην κυβέρνηση για να χρηματοδοτούνται τα τμήματα μας, για να αυξηθεί το διδακτικό προσωπικό και να υπάρχουν λειτουργικά εργαστήρια, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο απτή και ουσιαστική επαφή και διάδραση με το γνωστικό μας αντικείμενο, για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περισσότερα εμπόδια στην ουσιαστική ολοκλήρωση των ήδη υποβαθμισμένων σπουδών μας.

Στον δρόμο θα τσακίσουμε την καταστολή! Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στην φυλακή! Αντιφασιστικοί, ταξικοί και διεθνιστικοί αγώνες νεολαίας, ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών ενάντια σε κυβέρνηση, αστικό κράτος, καταστολή και πόλεμο!

Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, η επίθεση της κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει να εντείνεται στις ελευθερίες, διατηρώντας και αυξάνοντας το πολύπλευρο επίπεδο καταστολής που είχε εδραιώσει ήδη ένα χρόνο τώρα, παίρνοντας περήφανα την σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το κράτος για άλλη μια φορά αντί να δώσει λεφτά για την παιδεία και την υγεία, το τελευταίο διάστημα επιλέγει ξανά να δώσει χρήματα για πολεμικούς εξοπλισμούς και στην αστυνομία. Κινήσεις που εξηγούνται πλήρως βέβαια, δεδομένου της κινητικότητας των αστυνομικών δυνάμεων και της άνευ προηγουμένου καταστολής τους σε νεολαία, εργαζόμενους, κόσμο του αγώνα και μετανάστες. Σπασίματα πορειών, συλλήψεις αγωνιστών, εκκενώσεις πολιτικών καταλήψεων και δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών είναι μόνο κάποια βασικά παραδείγματα από τις επιθετικές κινήσεις της κυβέρνησης ΝΔ στο εσωτερικό.

Είναι προφανές πως σε μια τέτοια περίοδο αναβρασμού, όπου ο κόσμος έχει αντιληφθεί την διπλή οικονομική/υγειονομική κρίση της περιόδου και ξεσηκώνεται, πως το κράτος θα αντεπιτεθεί και θα καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης, για να διατηρήσει μια υποτιθεμένη ησυχία, τάξη και ασφάλεια, και να συνεχίσει να περνάει ανενόχλητο τις αναδιαρθρώσεις του σε παιδεία και εργασία. Ενώ συγχρόνως για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να περιορίσει την οργή και την αγανάκτηση του λαού στρέφεται στην τόνωση του εθνικού φρονήματος του μέσω πολεμοχαρών και ξενοφοβικών δηλώσεων και πράξεων, όπως είναι οι πολεμοχαρείς κινήσεις και δηλώσεις του Ελληνικού κράτους στον αμφίδρομα προκλητικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, άλλα και οι δηλώσεις περί υποχρεωτικής 12μηνης στρατιωτικής θητείας στα 18, με σκοπό την ένταση της ενσωμάτωσης της νεολαίας σε έναν υποταγμένο, μιλιταριστικό και ξενοφοβικό εθνικό κορμό.

Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα πολεμήσουμε, δεν θα καταστείλουμε και δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη των πολυεθνικών και του κεφαλαίου στο Αιγαίο. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την νεολαία και τους εργαζομένους των γειτονικών χωρών και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο να πεθάνουμε για κάτι βράχια που στην καλύτερη να μένουν εκεί ψαρόπουλα, για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι πλούσιοι αυτού του κόσμου μέσω πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίων εκεί. Οι μετανάστ(ρι)ες είναι αδέρφια ταξικά και οι κολασμένοι αυτής της γης, οι οποίοι έχουν περάσει τα πάνδεινα για να έρθουν εδώ και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Θα παλέψουμε μαζί τους για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή, για σίτιση, στέγαση, χαρτιά, ΑΜΚΑ και δουλειά, δίπλα μας στις γειτονιές μας και για οριστικό κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών.

Συγκεκριμένα για τις επιθετικές κινήσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στον κόσμο του αγώνα, πριν μισό μήνα είδαμε το όργιο καταστολής του ελληνικού κράτους στους 51 συλληφθέντες για την αντιφασιστική τους δράση στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, 2 εκ των οποίων είναι και συμφοιτητές μας. Οι 51 αυτοί αντιφασίστες καθάριζαν τα φασιστικά σύμβολα και συνθήματα που είχαν αφήσει στην παραλία της Θεσσαλονίκης οι φασίστες του Κασιδιάρη σε πορεία τους, και λόγω αυτού η αστυνομία τους ξυλοκόπησε, τους συνέλαβε και τους είχες για μέρες στην ΓΑΔΘ και στα δικαστήρια χωρίς νερό και φαγητό. Το πιο τραγελαφικό της κατάστασης που αποκαλύπτει τις αληθινές προθέσεις του κράτους και της κυβέρνησης είναι η κατηγορία των συλληφθέντων περί βεβήλωσης αρχαίων μνημείων, καθώς απ’ ότι φαίνεται όλη η περιοχή γύρω από τον λευκό πύργο θεωρείται μνημείο. Βέβαια, οι φασίστες που γέμισαν με στοχάδια και συνθήματα μίσους την παραλία δεν αντιμετώπισαν ούτε καταστολή, ούτε σύλληψη και βέβαια καμία τέτοια κατηγορία. Αυτό και μόνο του μας υπενθυμίζει ότι ο καπιταλισμός είναι το σύστημα που γεννά και τρέφει τον φασισμό, όποτε ποτέ καμία αστική κυβέρνηση δεν θα στραφεί εναντίον του, γιατί συνεργάζονται σε κάθε μέτωπο της κοινωνικής ζωής. Απαιτούμε πλήρη αθώωση των 51 συλληφθέντων αντιφαστ(ρι)ών, εκ των οποίων 2 είναι και συμφοιτητές μας! Δε μας τρομάζουν, να τσακίσουμε τον φασισμό στον δρόμο! 

Και όλα αυτά, λίγες βδομάδες μόνο πριν την διαδικασία απόφασης για την δίκη της νεοναζιστικής και δολοφονικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, αύριο Τετάρτη 7/10. Εφτά χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ύστερα από αμέτρητες επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργαζομένους και μη αλλά και σε μέλη εργατικών σωματείων, ήρθε η ώρα της ολικής καταδίκης των δολοφονικών αυτών φασιστοειδών. Ακόμα και αν το δικαστήριο ενσωματωθεί στην αστική ηθική και «αθωώσει» τους δολοφόνους, εμείς θα βρεθούμε απέναντι σε αυτούς και το αστικό δίκαιο που συναινεί στην ύπαρξη και δράση τους. Γιατί ο φασισμός και το σύστημα που τον γεννά τσακίζονται στους δρόμους μέσω των ταξικών και διεθνιστικών αγώνων μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ Χ.Α. ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

 • Να ανοίξουν κανονικά όλες οι δομές της εκπαίδευσης με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Ανώτερος αριθμός 15 μαθητές ανά τμήμα σε όλα τα σχολεία. Να ανοίξουν κανονικά και τα πανεπιστήμια με τήρηση αποστάσεων στα αμφιθέατρα. Καμία σκέψη για μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεκπαίδευσης!

 • Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κανονική λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

 • Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για μαθητές, φοιτητές, και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν μαζικά τεστ για όλους/ες και δωρεάν παροχή των αναλώσιμων (μάσκες αντισηπτικά) σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια.

 • Μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών. Διορισμοί μόνιμων καθαριστ(ρι)ών και υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 • Να ενταχθούν όλα τα παιδιά προσφύγων- μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 • Άδειες για ευπαθείς ομάδες για παιδιά, εργαζόμενους, γονείς και μέτρα υποστήριξης – άδειες με αποδοχές για εργαζόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς.

 • Κατάργηση και μη εφαρμογή του ν. Κεραμέως συνολικά. Όχι στο «Νέο Λύκειο», κατάργηση των εξεταστικών φραγμών (τράπεζα θεμάτων, βάση προαγωγής και απόλυσης 10, κλπ)

 • Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακινήσεις για όλους/ες τους/τις φοιτητ(ρι)ες. Ανέγερση νέων εστιών. Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ-έξω οι εργολαβίες.

 • Γενναία αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστική και άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, νέες ΜΕΘ και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

 • Να επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία που έκλεισαν ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών και να δοθούν σε σχολική χρήση δημοτικοί και κλειστοί δημόσιοι χώροι για την κάλυψη των αναγκών όλης της εκπαίδευσης. Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τώρα για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων. Καμιά σκέψη για ΣΔΙΤ.

 • Όχι στα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. ΣΣΕ για όλους και όλες, σταθερά ωράρια, αξιοπρεπείς όροι δουλειάς. Να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι το βάρος της κρίσης.

 • Διεθνιστική αλληλεγγύη και φιλία των λαών. Δε θα σκοτώσουμε και δε θα σκοτωθούμε για τα κέρδη τους!

 • Ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά! Πλήρης ενσωμάτωση των μεταναστ(ρι)ών στον αστικό ιστό ή ελευθερία μετακίνησης τους όπου επιθυμούν! Σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, χαρτιά, ΑΜΚΑ και δουλειά για όλους/ες τους/τις μετανάστ(ρι)ες

 • Καμία σκέψη για στράτευση στα 18! Όχι στην αύξηση της θητείας.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

 • Συμμετέχουμε στην αντιφασιστική κινητοποίηση Τρίτη 6/10 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

 • Συμμετέχουμε στην αντιφασιστική κινητοποίηση Τετάρτη 7/10 10:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

 • Συμμετέχουμε στο αντιφασιστικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο για την έκδοση της απόφασης στη δίκη της ΧΑ, Τετάρτη 7/10, 10:00, Εφετείο

 • Δια ζώσης κινητοποίηση στους προέδρους των δύο τμημάτων

 • Συμμετέχουμε την κινητοποίηση στην πρυτανεία Πέμπτη 8/10 για το άνοιγμα των σχολών.

 • Παρέμβαση στην επόμενη Σύγκλητο

 • Στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων της λέσχης

 • Στήριξη του αγώνα των μαθητών και των κινητοποιήσεων τους

 • Νέα Γενική Συνέλευση Τρίτη 13/10 στις 15:00 στο αίθριο πολυτεχνείου

 • Συντονισμός με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι του πολυτεχνείου και με συλλόγους που κινούνται σε αντίστοιχη αγωνιστική κατεύθυνση, καθώς και με τους εργαζομένους του πανεπιστημίου και της λέσχης.

 • Συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση των παραπάνω