Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μια ιστορία για την οποία δεν θέλουν να μιλάμε // κείμενο του ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ


1/2/2016: “Το Dalori, χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας, δεν υπάρχει πια. Οπλισμένοι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαραμ επιτέθηκαν με μηχανές και αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά. Επι τρεις ώρες έσφαζαν και έκαιγαν τους κατοίκους. Κύκλωσαν το χωριό, εγκλώβισαν όσους δεν πρόλαβαν να φύγουν και σκότωσαν με μανσέτες και πολυβόλα 250 ανθρώπους. Δεκάδες παιδιά κάηκαν ζωντανά. Τα έκλεισαν μέσα στα κτήρια και τα έκαψαν. Κατέστρεψαν τα σπίτια, πυροβόλησαν όλα τα ζώα, έκλεψαν τις σοδιές και όταν πλέον σιγουρεύτηκαν ότι δεν είχε μείνει κανείς ζωντανός έφυγαν. Δεκάδες καμένα παιδικά σώματα, δολοφονημένες μητέρες που ακόμα είχαν τα νεκρά παιδιά τους στο στήθος, καμένα μωρά δεμένα στις πλάτες της μάνας ή της αδερφής τους, άντρες με κομμένους λαιμούς...Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Ένα χωριό που ισοπεδώθηκε χωρίς λόγο. Τα θύματα ήταν διπλάσια από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι όμως τα διεθνή μέσα δεν έκαναν τιμητικά αφιερώματα και κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του.”
14/2/2016: “Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώνονται από επιδρομές της Μπόκο Χαράμ σε δύο χωριά στη βορειοανατολική Νιγηρία σύμφωνα με μέλη οργάνωσης αυτοάμυνας που έχουν δημιουργήσει Νιγηριανοί πολίτες. Τα ΜΜΕ στην «πολιτισμένη» Ευρώπη τηρούν και πάλι σιγή ιχθύος… ”


Η δράση της Μπόκο Χαράμ ανάγεται πολύ πριν τα τελευταία αυτά γεγονότα. Ο χαρακτήρας της προσομοιάζει αυτόν του ISIS. Όπως δήλωσαν: «Ανακοινώνουμε την αφοσίωσή μας στο Ισλαμικό Κράτος και το Χαλιφάτο του αλ-Μπαγκνταντί, στον οποίο θα υπακούμε σε καιρούς δύσκολους αλλά και σε καιρούς ευμάρειας».  Ισλαμιστές  δηλαδή που έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε κάθε αλλόθρησκο. Κατά του ανθρώπινου πολιτισμού. Κατά του ανθρώπου γενικά.  Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε πάνω από 13.000 ανάμεσα στο 2009 και το 2015, οι 10.000 από αυτούς το 2014, ενώ εκτοπίστηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Γιατί κανείς όμως δεν μας έχει συστήσει ακόμα την ακραία αυτή τρομοκρατική οργάνωση;  Είναι επειδή αυτό το αποτρόπαιο και βίαιο πρόσωπο του ανθρώπου, το έπλασε η ίδια η δυτική αποικιοκρατία. Αυτός είναι ο λόγος που η δράση της Μπόκο Χαράμ κρύβεται από την δυτική κοινωνία.
Κι αν μας είναι δύσκολο να απαρνηθούμε τις μνήμες μας. Μνήμες ευγενών ανθρώπων, πολιτικών που πολεμούν την τρομοκρατία, ανταλλάσουν χειραψίες και χαμόγελα, αρκεί να δούμε πως εμπλέκεται η δύση σε αυτή την ιστορία. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και ξεκινάνε από την ύπαρξη πετρελαίου στην Νιγηρία. Πριν 60 χρόνια λοιπόν πετρελαϊκές εταιρίες ( βλ. Shell* ) βρίσκουν το εύφορο έδαφος που είχε αφήσει η Αγγλική αποικιοκρατία για να στήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Οι άγγλοι βρίσκοντας μια χώρα ανομοιογενή από φυλετικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, έκαναν αυτό που κάθε κατακτητής σκέφτεται: ενέτειναν την αντίθεση που βρήκαν, χρηματοδοτώντας και αναβαθμίζοντας το βόρειο «πολιτισμένο» και φυσικά χριστιανικό κομμάτι με σχολεία εμπορικά κέντρα και ούτω καθεξής. Έτσι αυξήθηκε η αντιπαλότητα με το νότιο «απολίτιστο» και μουσουλμανικό κομμάτι και οι μουσουλμάνοι αναγκάζονται να παρακολουθούν ισλαμικά σχολεία στα οποία διδάσκουν τζιχαντιστές με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας. Το μίσος που κηρύττουν οι εντεταλμένοι δάσκαλοι στα μουσουλμανικά χωριά, ρέει σαν δηλητήριο μέσα στην υποβαθμισμένη κοινωνία και το 2009 η Μπόκο Χαράμ γεννιέται. Από τότε ο αμερικανικός στρατός εξοπλίζει το γειτονικό Καμερούν με μη επανδρωμένα (drones) και το ίδιο κάνει η Κίνα στη Νιγηρία. Στο φόντο ένα σωρό υπόνοιες για το ποιος χρηματοδοτεί την Μπόκο Χαράμ, με Νιγηριανούς πολιτικούς να εμπλέκονται άμεσα.
Είναι λοιπόν το ISIS και η Μπόκο Χαράμ φαινόμενα αποκομμένα και περιστασιακά από την δράση των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών; Όχι. Το αχόρταγο κέρδος που γεννά την ολοκληρωτική εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο τελικά φτάνει μέχρι και στην φυσική του εξόντωση. Δεν είμαστε όμως τόσο μακριά όσο μας φαίνεται στον χάρτη. Αν καταλάβουμε που βρίσκεται η αιτία στην εμφάνιση τέτοιων ομάδων, η αιτία στον πόλεμο της μέσης ανατολής και της Νιγηρίας τότε θα καταλήξουμε στο ότι κάθε αντιπολεμικό κίνημα, είναι στη βάση του αντικαπιταλιστικό. Εμπρός λοιπόν να ρίξουμε το «πολιτισμένο» προσωπείο της ΕΕ του ΝΑΤΟ και κάθε δυνάστη των λαών.

*Μέσα σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον αξίζει να μιλήσουμε και για τον ρόλο της ίδιας της Shell που έχει ευθύνη τόσο για την απίστευτη οικολογική καταστροφή στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, αλλά και για ένα κύμα δολοφονιών και βασανιστηρίων κατά της φυλής Ογκόνι, ιθαγενών που υπερασπίστηκαν ηρωικά το Δέλτα.