Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Διακόπηκε για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής

Διακόπηκε για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε το πρωί, με διάφορα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα μέσα και έξω από την αίθουσα, αποδεικνύοντας την ακαταλληλότητα του τόπου διεξαγωγής της δίκης.
Από νωρίς υπήρχαν πληροφορίες ότι δεν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο όλοι οι κατηγορούμενοι, και μάλιστα όσοι εξ αυτών ανήκουν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδας της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Πράγματι, στην αίθουσα παραβρέθηκαν 44 κατηγορούμενοι (από τους 69), και μόνο τρεις από τους 19 φερόμενους ως διευθύνοντες, με τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο και τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη της οργάνωσης να απουσιάζουν, μάλλον επιδεικτικά.


Η αίθουσα της δίκης ήταν γεμάτη από το πρωί από συγγενείς θυμάτων, ενώ υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην πρόσβαση, εξονυχιστικοί έλεγχοι και παρεμπόδιση ανθρώπων να παρακολουθήσουν, ζητήματα εξαερισμού, μη λειτουργία τηλεφώνων κ.α.
Το πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη κατά την ώρα που 5 μάρτυρες κατηγορίας για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κατέφθασαν στο δικαστήριο. Την ώρα που πάρκαραν, χτυπήθηκαν από φασίστες, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού για καταγγελία της επίθεσης, ενώ δύο εξ αυτών μεταφέρθηκαν χτυπημένοι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Τελικά καταθέτουν στη Γενική Ασφάλεια Πειραιά.
Εδώ και πολύ καιρό, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής προειδοποιούσαν για την ακαταλληλότητα του τόπου διεξαγωγής της δίκης, και είχαν στείλει επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης για μεταφορά της στο Εφετείο. Η έκκληση απερρίφθη, με την ηγεσία του Υπουργείου να υποκύπτει στο πείσμα του επικεφαλής του Εφετείου. [Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Κώστα Παπαδάκη στο Περιοδικό, λίγες ώρες πριν την έναρξη της σημερινής δίκης, στην οποία αναφέρει τις πιθανές επιθέσεις των τραμπούκων οπαδών της Χρυσής Αυγής και μιλάει για τις κατηγορίες και τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι]
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, που συμμετείχε το πρωί στην πορεία από το Δημαρχείο στις Φυλακές Κορυδαλλού, δήλωσε την αντίθεση του Δήμου και των φορέων του στην διεξαγωγή της δίκης στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα σε σχολεία, ενώ η περιοχή είναι πολιτικά φορτισμένη, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και από τους τόπους της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
Το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε δυναμικό “παρών’, καθώς αρκετός κόσμος μαζεύτηκε στις τέσσερις προσυγκεντρώσεις που κατέληξαν έξω από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Στις 7 Μάη θα είμαστε όλοι πάλι εκεί. Γιατί ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος. Και οι ναζί εκπρόσωποί του δεν θα τολμήσουν να ξανασηκώσουν κεφάλι.