Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Kείμενο του ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ

Βιώνουμε τον τελευταίο μήνα (από την εκλογή του Σύριζα στην κυβέρνηση) μια πανσπερμία ασάφειας, ανοικτών θεμάτων κι ημιτελών δεσμεύσεων όσον αφορά το μέλλον των πανεπιστημίων. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, που μέχρι τώρα μας έχει βρει παρατηρητές, οφείλουμε ως φοιτητές ν’ αναλάβουμε άμεσα δύοκαθήκοντα. Αρχικά, την συγκεκριμενοποίηση των βασικών φοιτητικών μας αιτημάτων, βασισμένα στις ανάγκες μας. Εν συνεχεία, την αυτοτελή κινηματική διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων από ένα ισχυρό κι οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, βασισμένο σε γενικές συνελεύσεις ανά σχολή.Προφανώς, το κείμενο αδυνατεί και δεν επιθυμεί ν’ αποτελέσει το «μανιφέστο» των φοιτητικών αιτημάτων, προσπαθεί ωστόσο ν’ αναδείξει με μια σχετική προτεραιότητα τις κυρίαρχες κι αναγκαίες διεκδικήσεις.



Αύξηση προϋπολογισμού για την παιδεία – αυτονόμηση εκπαίδευσης από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα

Μέσω του νόμου Διαμαντοπούλου, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος αλλά είναι υποχρεωμένα ν’ αναζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη και την ανάπτυξή του, το κάθε ίδρυμα οφείλει να πουλάει αυτά που διαθέτει – ως προϊόντα βλέπε γνώση, έρευνα και ως εργατικό δυναμικό βλέπε φοιτητές- σε ιδιωτικούς οργανισμούς κι εταιρίες, με αντάλλαγμα την χρηματοδότηση. Αν δεν το κάνει ικανοποιητικά, λαμβάνει χαμηλή αξιολόγηση οπότε εν συνεχεία παίρνει ακόμα λιγότερη χρηματοδότηση από το κράτος. Το αποτέλεσμα είναι η όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από ιδιωτικά συμφέροντα και ο συνεχής οικονομικός του στραγγαλισμός με τα παρακάτω ολέθρια αποτελέσματα. Στην ποιότητα των σπουδών (έλλειψη καθηγητών, υλικοτεχνικής υποδομής, κλείσιμο βιβλιοθηκών κλπ), στις φοιτητικές παροχές και στην εργασία των πανεπιστημιακών υπαλλήλων (απολύσεις, τετράμηνες συμβάσεις). Μόνη εφικτή λύση απέναντι στην παραπάνω ασφυκτική κατάσταση, ο απογαλακτισμός του πανεπιστημίου από τη γάγγραινα της ιδιωτικής χρηματοδότησης μέσω της γενναίας αύξησης του ετήσιου προϋπολογισμού για την  παιδεία.
Διοικητικοί υπάλληλοι- εκπαιδευτικόπροσωπικό
Οι ξεκάθαρες προεκλογικές δεσμεύσεις για «επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων», έχουν μετατραπεί σε υπόσχεση για «επανατοποθέτηση σε κάποια θέση του δημοσίου». Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ασφυκτιούν από την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. Από τις καίριες εκπαιδευτικές θέσεις μέχρι και τις διοικητικές τα προβλήματα είναι τουλάχιστον εμφανή. Γεμάτες ασφυκτικά αίθουσες από 150 και πλέον άτομα, λόγω μικρού εκπαιδευτικού προσωπικού για τις ανάγκες του τμήματος. Η βιβλιοθήκη δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο να την συντηρήσει. Στο ΑΠΘ συνολικά, η αναλογία φοιτητών/υπαλλήλων ξεπερνάει το 100/1, τη στιγμή που για τη βιωσιμότητα ενός ιδρύματος το όριο τοποθετείται στο 35/1 (!!). Αν’ αυτού, βιώνουμε μια παρέλαση ιδιωτικών εταιριών από τις σχολές (security, σίτιση, καθαρίστριες), που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και ταυτόχρονασυντηρούν κάκιστες εργασιακές συνθήκες. Απαιτούμε από το πανεπιστήμιο, επαναπρόσληψη των απαραίτητων εργαζομένων σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για την αποκατάσταση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών.
Φοιτητική μέριμνα                                       
Χωρίς να φλυαρούμε γιατί τα προβλήματα είναι αρκετά γνωστά. Το μέγεθος των εστιών στην πόλη δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στις, τεράστιες εν μέσω κρίσης, ανάγκες για στέγαση. Ταυτόχρονα, το στεγαστικό επίδομα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Το αποτέλεσμα είναι οι πλητόμμενοι φοιτητές, είτε ν’ αφήνουν οριστικά τις σχολές τους είτε να επιστρέφουν πρόωρα στην πόλη τους και να συνεχίζουν τη σχολή εξ’ αποστάσεων. Όλοι έχουμε κάποιον γνωστό σ’ αυτή τη θέση. Ταυτόχρονα, η πάνω φοιτητική λέσχη έχει ν’ ανοίξει περίπου ενάμιση χρόνο (από τη στιγμή που δόθηκε σε ιδιώτη) με αποτέλεσμα τεράστιες ουρές και αναμονή που ξεπερνάει τα 30 λεπτά καθημερινά. Απαιτούμε την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση – στέγαση – συγγράμματα – ελεύθερες συγκοινωνίες.
Φοιτητική απασχόληση – προγράμματα voucher – πρακτική άσκηση
Ανατροπή του σχεδίου δράσης για την απασχόληση των νέων που πέρασε τον Ιανουάριο του 2013 και απευθύνεται σε άνεργους κάτω των 29 ετών και προβλέπει την θεσμοθέτηση της πεντάμηνης πρακτικής άσκησης/εργασιακής εμπειρίας με μισθούς από 400 έως 460 ευρώ (voucher), ενώ προβλέπει γενίκευση της πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και σπουδαστές όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μισθούς έως 340 ευρώ. Στο τμήμα μας είναι γνωστές άλλωστε οι πρακτικές ασκήσεις με κανονικό ωράριο και μισθό ~250 ευρώ.Με την ανεργία στους νέους ν΄ αγγίζει το 51%, την εργασία να θυμίζει μεσαιωνικές καταστάσεις, ως φοιτητικό κίνημα πρέπει ν’ απαιτήσουμε δυνατότητα ένταξης στην αγορά εργασίας για όλους, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο μας, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα προβλέπουν πλήρη ασφαλιστικά κι επαγγελματικά δικαιώματα.

Αυτοδιοίκητο πανεπιστημίου – δημοκρατικό πανεπιστήμιο(;;)
Το Συμβούλιο Ιδρύματος ως ο θεσμός που ήρθε να αντικαταστήσει το μέχρι τώρα αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση  με την φοιτητική και ακαδημαϊκή καθημερινότητα. Είναι ως επί το πλείστον άτομα της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου που αποφασίζουν για τα  όργανα του πανεπιστημίου καθώς και για την πολιτική που ακολουθεί το πανεπιστήμιο χωρίς ναελέγχονται από κανένα. Έτσι ο λόγος, οι ανάγκες, οι διεκδικήσεις καθώς και η παρέμβαση των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου εκμηδενίζεται. Το Συμβούλιο Ιδρύματος εισάγει μία τεχνοκρατική αντιμετώπιση στα καθημερινά μας προβλήματα αντιμετωπίζοντας τα πάντα σαν αριθμούς. Παραγκωνίζει  τις κοινωνικές ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων μέσα στο πανεπιστήμιο  καθώς και τον κοινωνικό ρόλο του πανεπιστημίου, υποβαθμίζει τη λειτουργία με σκοπό το κέρδος του εκάστοτε ιδιώτη. Απαιτούμε την ανατροπή αυτού του αυταρχικού θεσμού χωρίς καμία  διάθεση υπεράσπιση του προηγούμενου μοντέλο του ξεπεσμού, της διαφθοράς και της κομματικής συνδιαλλαγής. Να οργανώσουμε τις δικές μας διαδικασίες, τις γενικές  συνελεύσεις  των συλλόγων οι οποίες σε συντονισμό με τις αντίστοιχες  διαδικασίες εργαζομένων μέσα στα πανεπιστήμια(καθηγητές, διοικητικοί κλπ) θα έχουν τον λόγο για  ολόκληρη την λειτουργία του πανεπιστημίου.


Όλη η παραπάνω θλιβερή κατάσταση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις πανευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την παιδεία, όπως αυτές περιγράφονται από την συμφωνία της Μπολόνια (1999) και στην Ελλάδα εξειδικεύονται με τον νόμο 4009 (Διαμαντοπούλου) που επιβλήθηκε το 2011 παρά τις πανελλαδικές φοιτητικές αντιδράσεις τότε. Στο σύνολό του αποτελεί μία μεταρρύθμιση κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις της Ε.Ε. για την παιδεία για ένα πανεπιστήμιο αυταρχικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και αποφοίτους προορισμένους στην επισφαλή εργασία. Εμείς αυτό το πανεπιστήμιο οφείλουμε να στοχοποιήσουμε και ν’ αντιπράξουμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.


Αν το παραπάνω κείμενο περιγράφει μια καταθλιπτική κατάσταση, δεν το κάνει με στόχο να συμφωνήσουμε όλοι μαζί και να πιαστούμε χέρι χέρι να μοιραστούμε τη μιζέρια μας. Το κάνει για ν’ αναδείξει, ότι παρά το όποιο εμπόριο κυβερνητικής ελπίδας, τίποτα (ή τίποτα απόλυτα ουσιώδες για να είμαστε ακριβείς) δεν έχει αλλάξει. Για να τονιστεί ότι αν δεν πιέσουμε και δεν διεκδικήσουμε, θα βιώνουμε την ίδια ακριβώς μίζερη κατάσταση και του χρόνου και σε δύο και σε τρία χρόνια, ακόμα κι αν έχουμε «αριστερή» κυβέρνηση. Ας δούμε ότι όσα κατάφερε το ελληνικό πανεπιστήμιο ως προς τα δικαιώματα του φοιτητή, πολλά από τα οποία τα παραλάβαμε ως κεκτημένα (αρκετά συνολική εποπτεία γνωστικών αντικειμένων, κανένα όριο σπουδών, δωρεάν σίτιση) και βλέπουμε να αίρονται επί ημερών μας, τα κατάφερε μέσα από μια μακρά πορεία συλλογικών αγώνων και κινηματικών διεκδικήσεων.


Είναι αναγκαίο λοιπόν να βαδίσουμε κι εμείς στους δικούς μας δρόμους του αγώνα. Ως πρώτο βήμα επιστρέφουμε στις γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων μας, συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους  και υπερασπιζόμαστε τις ανάγκες μας αρχίζοντας με τα αιτήματα για κάλυψη των βασικών μας αναγκών.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΡΑ - ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ


ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΓΕ ΕΑΑΚ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19/3