Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Συντριπτικό «όχι» στην Acta από την Ευρωβουλή. Ο κίνδυνος παραμένει προ των πυλών!


 
   Για πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισσαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία.  Η ευρωβουλή είπε ένα συντριπτικό «όχι» στην ACTA, δηλαδή την συμφωνία για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να ψάξουν τις αποσκευές, το laptop ή το ipod οποιουδήποτε επιβάτη θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αναζητώντας πειρατικά προϊόντα!
    Αν πέρναγε το Acta οι αρχές  είναι δυνατό να ασκήσουν ποινική δίωξη σε όποιον έχει “ύποπτο” ipod  αν διαπιστώσουν ότι έχει κατεβάσει από το Διαδίκτυο βιβλία, λογισμικό, τραγούδια ή ταινίες, χωρίς να πληρώσει για το copyright. Επιπλέον, η ACTA απειλεί με κυρώσεις τις εταιρείες  παροχής υπηρεσιών του Διαδικτύου, ζητώντας τους να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε «πειρατικές» ιστοσελίδες.
   478 βουλευτές την καταψήφισαν, 39 ψήφισαν υπέρ και 165 απείχαν. Σύμφωνα με τη γενική παραδοχή η ACTA δεν πρόκειται απλώς για συμφωνία κατά της πειρατείας, αλλά για ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο», το οποίο ανατρέπει την πολύ ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των κατόχων copyright και τις ατομικές ελευθερίες. Η συνθήκη προβλέπει ένα νέο, διεθνές όργανο πλάι στο ΔΝΤ και τον ΠΟΕ, τη Διοικούσα Επιτροπή της ACTA εν είδει διεθνούς σερίφη κατά της κυβερνοπειρατείας.  Το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν είχε προηγηθεί μια διεθνής καμπάνια και ενεργοποίηση των πολιτών εναντίον της επαίσχυντης συμφωνίας. Πάντως ακόμα και οι περισσότεροι ηγέτες χωρών της ΕΕ είχαν ταχθεί εναντίον της Acta. Η ψηφοφορία της Τετάρτης σημαίνει ότι ούτε η ΕΕ ούτε τα επιμέρους κράτη μέλη της θα συμμετάσχουν στη συμφωνία.   
  Το επικίνδυνο είναι ότι ευρωβουλευτές και εμπορικά καρτέλ έκαναν ξεκάθαρο ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν ανάλογους αλλά κάπως πιο ήπιους τρομονόμους από την πίσω πόρτα, καθώς αρκετοί τόνισαν την ανάγκη να εξευρεθούν «εναλλακτικοί τρόποι για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη ύλη της ευρωπαϊκής οικονομίας».
  Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης ανταλλαγής αρχείων και πληροφοριών μεταξύ των χρηστών αναδεικνύεται σε ζήτημα κομβικής σημασίας στην εποχή του διαδικτύου και θα συνεχίσει να μας απασχολεί το επόμενο διάστημα.
   Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 27η θέση στην Ε.Ε (ανάμεσα σε 27 χώρες!) στην πρόσβαση στο ίντερνετ.  Η οικονομική κρίση έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των τηλεφωνικών και ευρυζωνικών συνδέσεων.  Η πρόσβαση στο ίντερνετ έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως πρωταρχικό ανθρώπινο δικαίωμα ενώ σε αρκετές πόλεις και περιοχές του εξωτερικού το δημόσιο έχει θεσπίσει ειδικά προγράμματα για την παροχή πολύ φτηνού ίντερνετ στα νοικοκυριά.