Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Όπως παλιά εγώ Καμάρα… Εσύ; //κείμενο του ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ, κάλεσμα στην πορεία της ΔΕΘ


Όπως παλιά εγώ Καμάρα… Εσύ;

Πάλης ξεκίνημα: ΔΕΘ 2017

Μετά την εξαγγελία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης (2014) και του παράλληλου προγράμματος (2015) και τα μεγάλα λόγια για “δίκαιη ανάπτυξη” (2016) ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να μας κοροϊδέψει για ακόμα μια φορά στη φετινή ΔΕΘ με την εξαγγελία ακόμα ενός «φιλολαϊκού» προγράμματος. Πλέον όμως ο χορτασμένος από υποσχέσεις λαός, πρέπει εκτός απ’ το τυρί να δει και τη φάκα! Σκοπός είναι η φετινή ΔΕΘ να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο κύκλο αγώνων έτσι ώστε να βγει ξανά στο προσκήνιο η φωνή των εργαζομένων και της νεολαίας, ανατρέποντας τη μνημονιακή επίθεση που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου.

Γιατί να κατέβουμε στην πορεία και σε ποια συγκέντρωση να πάμε;

Σήμερα που η επίθεση στα δικαιώματά μας εντείνεται και η νεολαία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής είναι καιρός να πούμε ότι ο ατομικός δρόμος δεν μπορεί να είναι λύση. Είναι καιρός να βγούμε στο δρόμο και να απαντήσουμε. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε στο νου μας μερικά “πώς” και “γιατί” κατεβαίνουμε σε μια πορεία!

Ας ξεκινήσουμε αρχικά με το σε ποια συγκέντρωση να μην πάμεα) στο Αγ.Βενιζέλου, στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ δε χάνει ποτέ την ευκαιρία να μας αποδείξει ότι εργάζεται εντατικά με σκοπό την ικανοποίηση των συμφερόντων των αφεντικών απέναντι στους εργαζόμενους. Για μας ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αντιθέτως έχει ξεπουλήσει όλους τους αγώνες τους τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα (μεταξύ άλλων) την ανοιχτή στήριξη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Η θέση μας εξάλλου δεν είναι μαζί με τα τσιράκια της εργοδοσίας του ΟΑΣΘ και της Eldorado που η ΓΣΕΕ σφιχταγκαλιάζει. Αυτοί είναι και θα πρέπει να μείνουν απέναντι μας. Επίσης σήμερα η ΓΣΕΕ δεν καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι χωρίς ένσημα, μετανάστες και άτομα με κρυφά εξαρτημένη μορφή εργασίας (π.χ. μηχανικοί με μπλοκάκι) είναι ένα σύνολο με το οποίο η ΓΣΕΕ είναι ριζικά αντίθετη στα συμφέροντα του . β) στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στην αριστοτέλους. Το ΠΑΜΕ  εγκλωβίζεται σε μια ηττοπαθή συνθηματολογία για αναχώματα σε νόμους και επιστροφή σε προηγούμενες καταστάσεις, με αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις του να έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και να μην μπορούν να παράξουν νικηφόρους αγώνες. Δεν αρκεί η θέληση για αγώνα αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλοι πολιτικοί στόχοι και η αναγκαία ρήξη με τη γραφειοκρατία για να κερδίσουμε αγώνες για τα δικαιώματα μας. Οπότε…



Στη διαδήλωση της ΔΕΘ στηρίζουμε την πορεία που ξεκινάει από την Καμάρα. Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι χωροταξικός αλλά βαθύτατα πολιτικός. Στη διαδήλωση της Καμάρας έχουν πάρει απόφαση να συμμετέχουν κομμάτια που έχουν παίξει πρωτοπόρο ρόλο στο εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης (π.χ. στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, στις κινητοποιήσεις στα δικαστήρια ενάντια στον πλειστηριασμό των λαϊκών κατοικιών). Το βασικό ζητούμενο όμως είναι ότι εκεί θα βρίσκεται ένα ολόκληρο δυναμικό που φωνάζει ότι «αυτή η κατάσταση μπορεί να πάει αλλιώς μέσα από τους αγώνες μας» και είναι ο τρόπος με τον οποίον παίρνουμε τους αγώνες στα χέρια μας. Εμείς από τη μεριά μας καλούμε όλα τα κομμάτια της εργασιακής περιπλάνησης, όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλους τους εργαζομένους που νιώθουν ότι δεν καλύπτονται από τους «αγώνες» που απλά ξεφουσκώνουν τη λαϊκή οργή να στηρίξουν το μπλοκ της Καμάρας με σκοπό τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου ταξικού κέντρου αγώνα εργατών που δε θα αρκείται στο να βάζει αναχώματα, αλλά θα δώσει μια νέα προοπτική για τις δυνάμεις της εργασίας, της ανεργίας και της επισφάλειας.

Τη μέρα της ΔΕΘ η νεολαία και οι φοιτητές πρέπει να δώσουν το δικό τους στίγμα στην κινητοποίηση. Ανάγκη και ελπίδα στο σήμερα είναι να δημιουργηθεί ένα φοιτητικό κίνημα που δε θα είναι απλά καρικατούρα του παρελθόντος. Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας διεκδικώντας τόσο το πανεπιστήμιο και τη μόρφωση όσο και την εργασιακή προοπτική που αξίζει στη γενιά μας. Η θέση του φοιτητικού κινήματος εξάλλου βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, προκειμένου να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν οι κυβερνήσεις-ΕΕ-κεφάλαιο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτικό φοιτητικό κίνημα εργατικής κατεύθυνσης. Συνεπώς, η πορεία της ΔΕΘ πρέπει να είναι η αρχή για μια νέα μορφή οργάνωσης του φοιτητικού και εργατικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο των αφεντικών και θα δημιουργήσει συνθήκες για μια συνολικά αλλιώτικη ζωή. Σήμερα με τις αντικειμενικές, σύγχρονες και επιστημονικές δυνατότητες να είναι πρωτοφανείς, εμείς να είμαστε αυτοί που θα πούμε ότι αυτός ο κόσμος μας ανήκει. Είμαστε εδώ για να τον αλλάξουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς και για αυτό θα παλεύουμε μέχρι το τέλος.

‘’...ας βροντήξει στις πλατείες το ποδοβολητό των εξεγέρσεων...’’ Βλ. Μαγιακόφσκι

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9, 18:00.