Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη για φοιτητικό μπλοκ στην πορεία της ΔΕΘ, Πέμπτη 9/9, 19:00, αίθριο Πολυτεχνείου.

Μετά από έναν και μισό χρόνο απανωτών εγκλεισμών και απαγορεύσεων έφτασε η ώρα η κυβέρνηση ΝΔ, στην καθιερωμένη ομιλία της ΔΕΘ, να μας πει πόσο καλά αντιμετώπισε την πανδημία και να εκθέσει τα πλάνα της για την ανάκαμψη της οικονομίας. Μια ανάκαμψη που ευαγγελίζονται όλες οι κυβερνήσεις μετά την κρίση του 2008 αλλά ποτέ δεν έρχεται. Πριν καν επιβληθεί το καθεστώς lock down η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 4.5%. Σε αυτή την κατάσταση, ο Covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής αυτής της παγκόσμιας κρίσης κάνοντας ξεκάθαρη την αδυναμία του καπιταλισμού να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα πέρα της αναπαραγωγής του.


Η διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών εντός του καλοκαιριού είναι περιπτώσεις χαρακτηριστικές των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, πόσο μάλλον της κυβερνητικής αδιαφορίας για τις ζωές, την υγεία και την ελευθερία του λαού και της νεολαίας. Ανίκανη και δίχως θέληση να κάνει οτιδήποτε υπέρ της ζωής του λαού εν μέσω πανδημίας, όπως φανερώνουν οι εικόνες με τις τραγικές ελλείψεις στο Ε.Σ.Υ., η κυβέρνηση προχωρεί ανενόχλητη στο τσάκισμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζόμενων στρωμάτων, όπως η κατάργηση του 8ώρου με το νόμο Χατζιδάκη, η απαγόρευση των διαδηλώσεων κι άλλα νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί, παρά τη λαϊκή οργή που έχει εκφραστεί στους δρόμους! Ταυτόχρονα το επενδυτικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” και το διαβόητο σχέδιο του “Ταμείου Ανάκαμψης” υπόσχονται ξανά ζεστό κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές και μεγαλύτερη καταλήστευση των εργαζομένων και του φυσικού περιβάλλοντος.


Πλέον μετράμε περίπου 13 χιλιάδες νεκρούς που νόσησαν από κορωνοϊό τα κρούσματα στα τέλη του καλοκαιριού έχουν ανέλθει ξανά στα δυόμιση χιλιάδες καθώς για άλλη μια φορά ο τουρισμός άνοιξε χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο. Όπως γινόταν και όλη την χρονιά στους μαζικούς χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου ολοένα και μειώνονταν με αποτέλεσμα τον εντονότερο συνωστισμό. Μέσα σε όλα αυτά το Εθνικό σύστημα Υγείας συνεχίζει να καταρρέει όσο και αν χειροκροτήσει η ΝΔ από το μπαλκόνι της. Με ελλείψεις προσωπικού και υποδομών , εξαντλητικά ωράρια, αποζημιώσεις σε ιδιωτικές κλινικές φτάσαμε στο σημείο γιατροί να παραιτούνται για να μην επιλέξουν ποιος θα ζήσει. Την ίδια ώρα, το ανακοινωμένο άνοιγμα των σχολών βρίσκεται στον αέρα και η κυβέρνηση έχει το θράσος να εξαγγέλει υποχρεωτικά ιδιωτικά rapid test με τιμή-πρόστιμο 10 ευρώ, 2 φορές τη βδομάδα!


Την ίδια ώρα, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο γίνεται απόπειρα να νομιμοποιήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Καταργούν το 8ωρο, διαλύουν όλα τα εργατικά δικαιώματα ( συλλογικές συμβάσεις εργασίας, άδειες, ασφάλιση) απομονώνοντας τον εργαζόμενο απέναντι στο αφεντικό του. Η τηλεργασία μονιμοποιείται και οι υπερωρίες γίνονται κανονικότητα χωρίς επιπλέον ανταμοιβή. Καθιστούν έτσι τους εργαζομένους πλήρως αναλώσιμους στο έλεος των εργοδοτών. Για την ασφάλιση που αναφέραμε παραπάνω έρχεται ξεχωριστό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει στο προσκήνιο τις ιδιωτικές συντάξεις, καταρρίπτοντας τους συλλογικούς όρους συνταξιοδότησης. Την ίδια ώρα όπου πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα είναι άνεργοι και περίπου 3 εκατομμύρια ζουν στο όριο της φτώχειας.


Ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης , φάνηκε η εφαρμογή του νόμου 4777 με την εσωτερική βάση εισαγωγής στα σχολεία. Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, εισάγονται περαιτέρω ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα 40000 μαθητές (!) να μείνουν εκτός πανεπιστημίου, βορά στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, την ώρα που είναι φανερό πως χρειάζονται περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, δασολόγοι και πυροσβέστες, μηχανικοί και άλλα! Παρ’ όλα αυτά το φοιτητικό κίνημα, έχοντας στο πλευρό του το εκπαιδευτικό κίνημα, κατάφερε να δώσει άμεσες, αγωνιστικές απαντήσεις στα κυβερνητικά σχέδια, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες! Είναι χαρακτηριστικές οι κυβερνητικές δηλώσεις για δεύτερο στη σειρά πάγωμα της εφαρμογής του νόμου για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητη νίκη του πανεκπαιδευτικού κινήματος κι αποτέλεσμα των αγώνων που έδινε επί πέντε μήνες σ' όλη τη χώρα. Ήταν οι γενικές συνελεύσεις στους φοιτητικούς συλλόγους, οι μαζικές πορείες, τα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων και οι καταλήψεις τους που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα το πανεκπαιδευτικό κίνημα, εάν θέλει να πετύχει συνολικές νίκες, οφείλει να συνεχίσει τον μαζικό αγώνα για την συνολική κατάργηση του ν. 4777, με ο,τι αυτός συνεπάγεται για τους/τις φοιτητές-τριες και μαθητές-τριες αλλά και για να μην κατατεθεί καν το επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.


Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο εγκλεισμός αύξησε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και τις γυναικοκτονίες. Ο “θόρυβος” στα κανάλια που ανέδειξαν τέτοια περιστατικά και οι υποκριτικές δηλώσεις προφανώς ρίχνουν στάχτη στα μάτια καθώς οι ίδιοι οι κρατικοί μηχανισμοί αποτελούν τους θύτες (κακοποίηση από αστυνομικούς), αθωώνουν βιαστές και ψηφίζουν νόμους περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Ο ίδιος εγκλεισμός είχε ολέθρια αποτελέσματα στους φυλακισμένους, αλλά και στους πρόσφυγες που ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη, παρέμεναν έγκλειστοι σε καμπ που δεχόντουσαν εμπρισμούς από τους φασίστες και τρομερά πλήγματα με το παραμικρό ακραίο καιρικό φαινόμενο.


Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, η κυβέρνηση πέραν των επιχειρήσεων ενίσχυσε και τις δυνάμεις καταστολής, με αποτελέσματα που φάνηκαν στις 17 Νοέμβρη, στην κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ και σε κάθε προσπάθεια (αποτυχημένη εν τέλει) εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε τα εκατομμύρια σε Rafale για να προωθηθεί η ελληνική επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που υποχρηματοδοτούνται η παιδεία, η υγεία και όλες οι κοινωνικές ανάγκες. Είναι οι ίδιες πολιτικές που γεννούν πρόσφυγες, πλέον από το Αφγανιστάν, αυξάνουν τη θητεία και θέλουν να επιβάλλουν υποχρεωτική στράτευση στα 18.


Απέναντι σε όλα αυτά, δείξαμε πέρσι ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να αντιδράει, αλλά και να πυροδοτεί ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις ως πολιτικός παίκτης στην κοινωνία. Συνδέσαμε όλα τα ζητήματα με τα φοιτητικά και τα εκπαιδευτικά, με συνδετικό κρίκο το να μην πληρώσει ο λαός την πανδημία και την κρίση. Παλέψαμε για ένα φοιτητικό κίνημα με πολιτικά αιτήματα και στόχους που θα πηγαίνουν παραπάνω από τον στενό οικονομισμό ή κινηματισμό, αλλά και τις λογικές χαμηλών πτήσεων. Τώρα, με την κυβέρνηση να έχει δεχτεί ισχυρά πολιτικά πλήγματα, αλλά και με δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμονεύουν για να είναι οι επόμενοι που θα διαχειριστούν τη μιζέρια, καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη για τη δημιουργία πρωτοβουλίας φοιτητών-τριων ΑΠΘ εν όψει της πορείας της ΔΕΘ, την Πέμπτη 9/9 στις 19:00 στο αίθριο του Πολυτεχνείου.


Απέναντι στους διεφθαρμένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που καλούν σε….ημερίδα (!) και στις διάφορες λογικές που θέτουν σαν στόχο του συνδικαλιστικού κινήματος να βγάζει την επόμενη κυβέρνηση, κόντρα στους αγώνες χαμηλών πτήσεων και στον οικονομισμό του ΠΑΜΕ, από τη Νέα Σμύρνη μέχρι το ΑΠΘ, από την ΠΕΝΕΝ μέχρι τους γιατρούς της ΟΕΝΓΕ, στηρίζουμε το ανεξάρτητο, ταξικό κέντρο αγώνα στην Καμάρα, για ένα κίνημα πολιτικά επικίνδυνο, αμεσοδημοκρατικό, που θα χαράξει δρόμους έξω από τον κυβερνητισμό, για να ζήσουμε καλύτερα.

Διεκδικούμε:

-Κατάργηση του ν. 4777, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των διαγραφών, των πειθαρχικών. Άσυλο αγώνα και ελευθερίας στο πανεπιστήμιο! Ούτε σκέψη για κατάθεση νέου νομοσχεδίου για την παιδεία.

-Δημόσια-δωρεάν παιδεία για όλους-ες, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Να καταργηθεί η ΕΒΕ, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

-Λεφτά για την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες. Ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τον πόλεμο.

-Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας. Όχι στο διαχωρισμό εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων. Μαζικά ΔΩΡΕΑΝ τεστ για όλους-ες. Γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ. Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!

-5μερο-6ωρο, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-ες. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κανένας απόφοιτος χωρίς δουλειά στο αντικείμενό του.

-Να παρθεί πίσω η αύξηση της θητείας στο στρατό. Ούτε σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονται και στους πρόσφυγες.

-Μέτρα για τους πυρόπληκτους και τα δάση, όχι στην καύση σκουπιδιών, όχι στις ανεμογεννήτριες. Ενίσχυση των σχολών Δασολογίας.

-Εδώ και τώρα απεργία στην εκπαίδευση!

Όλοι-ες στη διαδήλωση της ΔΕΘ το Σάββατο 11/9 στις 18:00 στην ΚΑΜΑΡΑ.