Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ;

 

Έχουμε σταματήσει να μετράμε τις επόμενες «δύο κρίσιμες εβδομάδες» της πανδημίας! Στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τα ημερήσια κρούσματα να ακουμπάνε τετραψήφιο αριθμό (συγκεκριμένα τα κρούσματα στις 3/11 ήταν 999, ενώ πανελλαδικά τα κρούσματα ήταν 6.700). Επιπλέον σε σχέση με πέρσι, θρηνούμε εξαπλάσιους συνανθρώπους μας και οι διασωληνομένοι, στις υπερπλήρεις και υποστελεχωμένες ΜΕΘ, είναι τετραπλάσιοι.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αποποιηθεί των ευθυνών για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας προχώρησε σε ανασχηματισμό προ μερικών μηνών , τοποθετώντας τον ακροδεξιό φασίστα Πλεύρη στην θέση του Υπουργού Υγείας. Αυτή η κίνηση απελπισίας της κυβέρνησης ομολογεί την αποτυχία της και έρχεται συμπληρωματικά με την συνολική μετακίνηση  της ευθύνης στην «ανεύθυνη» νεολαία που είτε δεν εμβολιάζεται είτε συνωστίζεται. Παρόλα αυτά ο Πλεύρης , ως γνωστός ανορθολογιστής ακροδεξιός αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, δηλώνει ξεδιάντροπα πως ο εκκλησιασμός εξαιρείται κάθε υγειονομικού μέτρου , αφού αποτελεί πρώτη ανάγκη. Να τους υπενθυμίσουμε ότι πρώτη ανάγκη για εμάς είναι να δώσουμε επιτέλους(!) λεφτά για την ενίσχυση του ΕΣΥ μπας και σταματήσουν να πεθαίνουν συνάνθρωποι μας.

Και μιας και μιλάμε για το υποστελεχωμένο , ΕΣΥ και ενώ βρισκόμαστε αισίως στο 4ο κύμα, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δυσμενής με :

  •  Γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων  ,να αναλαμβάνουν πόστα στις Covid κλινικές , εκτός των αρμοδιοτήτων τους με αποτέλεσμα τα Γενικά νοσοκομεία να μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου, κλείνοντας εξωτερικά ιατρεία, στρέφοντας τον κόσμο στην Ιδιωτική υγεία για την γενική του περίθαλψη
  •     Γιατρούς που βγαίνουν σε αναστολή, παρά τις ελλείψεις προσωπικού , επειδή είναι ανεμβολίαστοι . ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ότι μιλάμε για τους ίδιους υγειονομικούς που κληθήκαμε να χειροκροτήσουμε στα μπαλκόνια στην αρχή της πανδημίας!
  •      Την μηδενική συντήρηση για τις ελλιπείς υπάρχουσες δομές
  •     Την έλλειψη δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , που αν υπήρχε θα αποτελούσε το πρώτο τείχος άμυνας για την υγεία του λαού
  •      Την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας , όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση στην ΔΕΘ , αφού θα μετατρέψει τα περιφερειακά γενικά νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου , στέλνοντας τον λαό σε λύσεις του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικές κλινικές/ γραφεία τελετών)
  •       Το όνειρο της ιχνηλάτησης να έχει μείνει στον Μάϊο του 2020
  •       Γιατρούς της πρώτης γραμμής να βρίσκονται στα όρια του «burn out»

Την ίδια στιγμή δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την εξάλειψη του συνωστισμού και ο λαός καταλήγει να συνωστίζεται , χωρίς να έχει καμία επιλογή , στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας.

Στην σχολή μας η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλύτερη. Ήδη μας ήρθε μέιλ που ενημερώνει ότι τα κρούσματα ανέρχονται στα 18 και είμαστε σίγουροι ότι είναι πολλά περισσότερα. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης μπαίνει σε πρώτη μοίρα , αφού οι φοιτητ(ρι)ές καλούνται να βοηθήσουν «στην συγκράτηση της εξάπλωσης της πανδημίας». Παράλληλα μας προτρέπουν να μην εμποδίζουμε την εφαρμογή ελέγχων στις εισόδους που για εμάς είναι σαφές ότι αποτελεί ημίμετρο και έχει δημιουργήσει  εφησυχασμό στους εμβολιασμένους και φοιτητ(ρι)ές δύο ταχυτήτων , αφού, μετακυλίει το κόστος σπουδών στους ανεμβολίαστους φοιτητές. Δεν θα συμμορφωθούμε στην επίδειξη EDUPASS, γιατί δεν είναι αυτό που θα μας προστατέψει και θα αναχαιτίσει την πανδημία .Αντίθετα αποτελεί πλάγια εφαρμογή του Νόμου Κ-Χ. Δεν θα το επιτρέψουμε! Την ίδια στιγμή το τμήμα σε μια προσπάθεια να εφεύρει λύσεις-κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι-, δίνει λεφτά για να ενισχύσει τον υλικό- τεχνικό εξοπλισμό και προωθεί το υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης, που αποδεικνύεται προβληματικός. Είναι όμως κοινωνικά σωστό αυτό; Είναι αποτελεσματικό να υπάρχουν φοιτητ(ρι)ές που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με την γνώση και το αντικείμενο των σπουδών μας; Αφού λαμβάνουν στείρα πληροφορία μπροστά από μια οθόνη, λες και αυτή είναι η παιδεία που έχουμε ανάγκη.

Οι φοιτήτ(ρι)ες απαιτούμε:

·        Μαζικά δωρεάν rapid test για όλους/ες

·        Σπάσιμο τμημάτων για την αποφυγή συνωστισμού

·        Προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ καθηγητικού προσωπικού

·        Έκτακτο κονδύλι για την εκπαίδευση

·        Κανένα διαχωρισμό φοιτητ(ρι)ών

 

 

Αντί αυτού , προς καμία έκπληξη μας, λαμβάνουμε αδιαφορία των φορέων, με την κυβέρνηση, υπό τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου να δίνει δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς (φρεγάτες- ραφάλ), μπάτσους, ΜΜΕ και όχι για τις ανάγκες μας! ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ