Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Η αστυνομία δημιουργεί σχέδιο πιθανής εκκένωσης του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημίων!


Η αστυνομία δημιουργεί σχέδιο πιθανής εκκένωσης του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημίων!

Όλοι-ες στη Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. Ηλ-Μηχ, Παρασκευή 6/9, 16:00 στην Α5.

Η ποινικοποίηση του ασύλου και η προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης για να το καταργήσουν δεν είναι νέα μόδα. Νομικά το άσυλο έπαψε να ισχύει από το 2011 και στη δυνατότητα της αστυνομίας να επεμβαίνει σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ζωής, προστέθηκε και η δυνατότητα επέμβασης κατόπιν παράκλησης του πρύτανη για οποιαδήποτε άλλη εγκληματικότητα. Όμως, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επιτίθενται και να προβάλλουν διαρκώς την διακίνηση των ναρκωτικών στα κανάλια και την αναγκαιότητα της κατάργησης του ασύλου. Το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΑΤ στο ΠΑΜΑΚ το 2017 και το πόρισμα Παρασκευόπουλου το 2018, το κάνει και η τωρινή κυβέρνηση. Ο (αποδεκτός και από τον ΣΥΡΙΖΑ) Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που επί προηγούμενης υπουργίας του διαπομπεύτηκαν οροθετικές γυναίκες για λίγα ακροδεξιά ψηφαλάκια, ανακοίνωσε σχέδιο εκκένωσης για διάφορα πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ, το οποίο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με πολύ πιο σκληρούς όρους. Στο σχέδιο αυτό θα συμμετέχουν οι ομάδες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και η Ασφάλεια, στην οποία φαίνεται ότι ξαναδημιουργείται το «Σπουδαστικό Τμήμα», δηλαδή εκείνο που φακελώνει φοιτητές. Παράλληλα, θα υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση των πανεπιστημίων από ειδική ομάδα.

Μιλάμε για κομμάτι ενός σχεδίου που δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο. Ενδεικτικά, παρόμοιο σχέδιο κατατέθηκε και για το «άβατο» των Εξαρχείων όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας: « Θα κινηθεί το χέρι και με μία ηλεκτρική σκούπα θα μαζέψει όλα τα σκουπίδια». Στις επόμενες μέρες αποδείχθηκε ποιους ορίζει ως σκουπίδια η Νέα Δημοκρατία. Πολλαπλές επιθέσεις σε καταλήψεις όπου στεγάζονται πρόσφυγες αλλά και άσκηση σωματικής βίας από τα ΜΑΤ στους πρόσφυγες και  κορύφωση αυτών των επιθέσεων  ο βανδαλισμός της κοινωνικής κατάληψης Κ*ΒΟΞ όπου τα ΜΑΤ προκάλεσαν αμέτρητες ζημίες στον χώρο, έστειλαν έναν αγωνιστή στο νοσοκομείο και πέταξαν δακρυγόνα σε κλειστό χώρο. Τα ΜΑΤ απλά προστάτεψαν την επένδυση του κράτους στην περιοχή, την μεταπώληση ναρκωτικών παντός τύπου δηλαδή, από τον κόσμο που στα πλαίσια Φεστιβάλ την είχε σταματήσει.

Αυτό φυσικά μας βάζει σε σκέψεις: ποιο πρόβλημα πάει να λύσει η κυβέρνηση της ΝΔ; Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι τα κρούσματα κοινών ποινικών αδικημάτων στα πανεπιστήμια είναι πολύ λιγότερα από τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, βγάζοντας ΨΕΥΤΕΣ τους κυβερνητικούς και μη που μιλάνε για «ανομία» στο πανεπιστήμιο. Ανομία στο πανεπιστήμιο υπάρχει φυσικά, αλλά στη Θεσσαλονίκη όλοι ξέρουν ποιοι συγκεκριμένα έφεραν τις ναρκομαφίες στο ΑΠΘ. Λιμάνι, Ναβαρίνου, Ροτόντα και τώρα ΑΠΘ. Τι κοινό έχουν τα μέρη από τα οποία πέρασαν οι ναρκοπιάτσες; Μα φυσικά χαμηλές τιμές ακινήτων και μαζικά Rbnb. Και μία αστυνομία που λειτουργεί κυριολεκτικά σαν διαχειριστής του ναρκεμπορίου, απλώς ρυθμίζοντας ζώνες στις οποίες θα υπάρχουν οι διάφορες συμμορίες για να μην τσακώνονται και διώχνοντάς τες όταν οι πιέσεις των καταστηματαρχών μεγαλώνουν. Όπως στη Ροτόντα άνοιξαν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με το που μεταφέρθηκε κομμάτι της πιάτσας στο ΑΠΘ, έτσι και στο ΑΠΘ με το που φύγει η πιάτσα θα έχουν ανοίξει πολλά «καινούργια» μαγαζιά και τα «νοίκια» θα έχουν πέσει, σε ένα πανεπιστήμιο έτοιμο για ξεπούλημα.

Κανένα νταλκά δε βαράνε για τους ανθρώπους που ζουν, δουλεύουν, υπάρχουν στο ΑΠΘ. Κανένα ζήτημα δεν έχουν με τη διακίνηση ναρκωτικών, ίσα-ίσα σφίγγουν το χέρι του Μαρινάκη, του μεγαλύτερου πρεζέμπορου στην Ελλάδα. Θέλουν να χτυπήσουν το άσυλο, ώστε να ξεπουλήσουν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έχουν μείνει και αξίζουν να πουληθούν (ποιο μάθημα άραγε έχει σειρά στον τομέα ηλεκτρονικής;), να διαλύσουν αυτά που «δεν πουλάνε» (ας δούμε τι γίνεται στο hardware της σχολής), να υποτάξουν στο βωμό της αξιολόγηση ότι δεν αγοράζεται ακόμα.

Έτσι κάπως, επιστρέφουμε στο σχέδιο εκκένωσης που έβγαλε η ΝΔ για το ΑΠΘ και άλλα πανεπιστήμια, καθώς όλα πλέον βγάζουν νόημα. Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να προστατεύσει τα κτίρια, τους φοιτητές και την περιουσία του πανεπιστημίου. Ποια κτίρια; Εκείνα που πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια μας; Εκείνα με τα ρημαγμένα εργαστήρια, τις υπηρεσίες που υπολειτουργούν και τις διαλυμένες τουαλέτες; Ή μήπως τις λέσχες και τις εστίες που ξεπουλάει σε εργολαβίες; Ποιους φοιτητές να προστατεύσει; Εκείνους που η ίδια η κυβέρνηση πετάει εκτός εστιών και λεσχών σίτισης; Εκείνους που αναγκάζει από το πρώτο έτος να δουλεύουν σε μπαρ, call center, φυλλάδια με εργοδότες που δεν έχουν υποχρέωση να μας ασφαλίζουν, να αιτιολογούν την απόλυσή μας, καμιά φορά ακόμα και να μας πληρώνουν; Τους φοιτητές που θέλει να διαγράφει στα ν+2; Εκείνους που όταν διαμαρτύρονται τους ρίχνει δακρυγόνα και τους χτυπάει με γκλομπ; Εκείνους που όταν κάνουν συνέλευση στο ΠΑΜΑΚ τους διώχνει; Εκείνους που η νεολαία της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εκβιάζει στο ΤΕΙ με τη μαφία που έχει στήσει;

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν έχουν μείνει και πολλά να προστατέψει η κυβέρνηση στο ΑΠΘ. Τα περισσότερα καλά εργαστήρια (βλ. μηχανολόγους) αξιοποιούνται για έρευνες εταιριών που βγάζουν κρυφές πατέντες, ακόμα και για την πολεμική βιομηχανία (!), οι περισσότερες δομές, λειτουργίες και υπηρεσίες των ιδρυμάτων είτε είναι σε εργολάβους, είτε λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια για να ξεπουληθούν αν γίνουν βιώσιμες. Το μόνο πράγμα που έχει μείνει για να προστατέψει η αστυνομία είναι οι εργολάβοι, οι επιχειρήσεις στις σχολές και η κουστωδία του ακαδημαϊκού κατεστημένου (νέα μετεγγραφή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, καθηγητής στη Νομική) που κάνει κλειστές συγκλήτους και διατηρεί πλήρες καθεστώς οικονομικής αδιαφάνειας στο ΑΠΘ.

Το ΑΣΥΛΟ είναι βαθιά ριζωμένο στις μνήμες του λαού, της νεολαίας, των φοιτητών και των εργαζομένων. Από τον καιρό της χούντας και το ''ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'', τις απεργιακές κινητοποιήσεις της μεταπολίτευσης, τον Νίκο Τεμπονέρα, τον Σωτήρη Πέτρουλα μέχρι τα φοιτητικά κινήματα και τις καταλήψεις την εποχή του Αρσένη, το 2006-07, το Δεκέμβρη του 2008, το 2011 απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου, το 2013 και τις φοιτητικές καταλήψεις των φοιτητών στο πλευρό των απεργών διοικητικών υπαλλήλων μέχρι σήμερα, αυτό είναι που φοβούνται οι κυβερνήσεις και θέλουν να καταστείλουν ,τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Ας θυμηθούμε το «ντου» των ΜΑΤ στην κατάληψη της πρυτανείας από εργολαβικούς και φοιτητές το 2012. Αυτή την κατάσταση θέλει να επιβάλλει η ΝΔ. Ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο όπου οι γενικές συνελεύσεις και οι αγώνες των φοιτητών κατά της επίθεσης στην δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν έχουν θέση.

Ας τους θυμίσουμε λοιπόν ότι το άσυλο δεν είναι η πηγή της εγκληματικότητας και ότι ακόμα και στα ΛΑΜΠΕΡΑ ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχουν θάνατοι από χρήση ναρκωτικών, εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών, βιασμοί και δολοφονίες. Το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και όχι στις εταιρίες.

Εμείς παλεύουμε για ένα εντελώς διαφορετικό πανεπιστήμιο, στο οποίο θα μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι-ες με αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά έχουμε, από πού ξεκινήσαμε και το πόσο καλοί είμαστε στις σάπιες, αντιπαραγωγικές εξετάσεις που δια βίου μας υποβάλει το σύστημα. Ένα πανεπιστήμιο που θα παρέχει σύγχρονη, ολόπλευρη επιστημονική γνώση σε μία σχολή και ένα πτυχίο για κάθε αντικείμενο, κόντρα στον κατακερματισμό των αντικειμένων αλλά και της θεωρίας με την πράξη. Για ακαδημαϊκή έρευνα που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι την «καπιταλιστική γυμναστική» των πόλεων-φαντασμάτων στην Κίνα, την ανάγκη των ισχυρών για πολέμους και έλεγχο των φυσικών πόρων, την ανάγκη της κάθε Eldorado για χρυσό σε βάρος του περιβάλλοντος. Για δουλειά για όλους μας, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Να καταργηθεί η ανεργία γιατί είναι παράλογο να περιμένουμε τους επενδυτές να μας δώσουν άδεια να δουλέψουμε ενώ έχουμε τους πόρους, τα μυαλά, τα χέρια, τις ιδέες και την τεχνογνωσία. Αξιοπρεπείς μισθούς, γιατί κανείς δεν αξίζει να παίρνει 3 ευρώ την ώρα όταν κηφήνες που πουλάνε και αγοράζουν μετοχές συσσωρεύουν χρήμα που δεν κινείται.

Και άσυλο είναι να μπορούμε να αγωνιζόμαστε γι αυτά. Κι ακόμα κι αν δεν το γράφει σε ένα κομμάτι χαρτί, εμείς θα το κάνουμε και θα το επιβάλλουμε γιατί είναι δικαίωμά μας. 
Αυτοί οι λόγοι, όπως και όλοι οι λόγοι του κόσμου, δείχνουν ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Όλοι-ες στη Γενική Συνέλευση του ΣΦ Ηλ-Μηχ, Παρασκευή 6/9, 16:00 η ώρα στην Α5