Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

2 ενημερώσεις από την εφαρμογή των αποφάσεων της συνέλευσης.

1) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ:
*Για τα μαθήματα του κορμού (πχ Δομημένος, Αντικειμενοστραφής) στα οποία δεν έχουν δηλωθεί ακόμα διδάσκοντες στον οδηγό σπουδών 2019-2020, είπε ότι γενικά θα μπουν και ότι έτσι είναι κάθε χρόνο κυρίως γιατί μπαίνουν μεταδιδακτορικοί κι έτσι. Παρ' όλα αυτά δεν είχαμε ξεκάθαρη τοποθέτηση για μαθήματα του τομέα ηλεκτρονικής, η δε ασφάλεια του 9ου εξαμήνου ηλεκτρονικής που την πήρε ο Γενειατάκης (sic) μάλλον δε θα γίνει γιατί ο τύπος αιτήθηκε μια ακόμα άδεια 3 χρόνων στο εξωτερικό.
*Για το ζήτημα του Δημάκη, έχουν υπάρξει πολλές επιπλήξεις και θα συνεχίσουν.
*Για την ανυπαρξία υποχρεωτικών μαθημάτων στους τομείς Ηλεκτρονικής και Ενέργειας στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, ειπώθηκαν τα εξής:
Εμείς είπαμε ότι μας προβληματίζει γιατί έτσι διασπάται η συλλογική κατοχύρωση του πτυχίου μας. Στο Παλιό Πρόγραμμα Σπουδών υπήρχαν 4 υποχρεωτικά/εξάμηνο σε κάθε τομέα τα οποία ήταν βασικά μαθήματα. Κατά τ' άλλα υπήρχαν επιλογής από τον ίδιο ή και άλλο τομέα. Αυτό σήμαινε ότι όποιος έβγαινε από τη σχολή είχε παρακολουθήσει κάποια συγκεκριμένα μαθήματα, μαζί με όποια επιλογής ήθελε. Το πρόβλημα με την ανυπαρξία υποχρεωτικών είναι το εξής: το ΤΕΕ έχει δημιουργήσει ένα πίνακα 2500 προσόντων που συγκροτούν και καλά το επάγγελμα του μηχανικού. Άλλα από αυτά είναι σεμινάρια επί πληρωμή στο ίδιο το ΤΕΕ, άλλα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, άλλα διδάσκονται στις σχολές. Απότελεσμα: δεν υπάρχει πλέον ο "ηλεκτρολόγος μηχανικός", αλλά ο software-ας, ο ενεργειακός επιθεωρητής κλπ, όπως και συνδυασμοί πολλών από αυτά αν βγαίνει κάτι. Ότι και να γράφει το χαρτί από τη σχολή, αυτό συμβαίνει - επίσημα πλέον - για τον ατομικό εργοδότη. Η ανυπαρξία υποχρεωτικών στον τομέα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη αντίστασης σε αυτό το έγκλημα που συντελείται από το ΤΕΕ. Ίσα-ίσα, συνεχίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό του κλάδου που ξεκινάει από: (α) την κατάσταση στην πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, (β) την αναγνώριση και υποβοήθησή ( της από το ΤΕΕ, (γ) τις διασπάσεις-συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ μηχανικών με 4ετή τμήματα μηχανικών σε Κοζάνη, ΠΑΔΑ και αλλού, που άλλα είναι μηχανικών τηλέπ, άλλα ηλεκτρονικών, άλλα συνολικά, πράξη που χτυπάει και εμάς και του ΤΕΙτζίδες και τους 4ετείς και δεν είναι και κοινωνικά χρήσιμη αν πάρουμε τον κοινωνικό ρόλο του μηχανικού, (δ) καταλήγει στα ίδια τα προγράμματα σπουδών.
Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι το τμήμα θέλει ενιαίο 5ετες πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα (γι αυτό και έχουμε μαθήματα τύπου Θερμοδυναμική ή Σχέδιο) και ότι δεν αναγράφεται καν ο τομέας στο πτυχίο ακριβώς για να μας προστατεύσουν από αυτή την κατάσταση. Από τα παραπάνω μάλλον είναι προφανές ότι δεν μας κάλυψε γιατί το ζήτημα είναι το τι συμβαίνει πραγματικά, όχι το τυπικό του θέματος. Το ζήτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνέλευση και από τη μία να αναλύσουμε το θέμα, από την άλλη να αποφασίσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε. Και αυτό στη δεύτερη ενημέρωση, η οποία είναι ένα αρκετά ευχάριστο νέο.
2) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΜΤ.
Το ΣΜΤ (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών) είναι το σωματείο του κλάδου μας, το οποίο έχει μεγάλη δύναμη, είναι η μεγαλύτερη εργατική συνέλευση της Αθήνας και έχει κατακτήσει και πολλές νίκες σε χώρους δουλειάς. Ο πρόεδρός του μαζί με πολλά μέλη του είχαν ανέβει Θεσσαλονίκη για την πορεία της ΔΕΘ και στην Πανελλαδική Συνέλευση Αγώνα της επόμενης μέρας τους γνωρίσαμε και τους είπαμε και για τις συγχωνεύσεις και για το θέμα με τους τομείς. Η παραπάνω τοποθέτησή μας είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από αυτά που μας είπαν. Οπότε θα μείνουμε σε επικοινωνία και μπορούμε να δούμε είτε μια εκδήλωση του Συλλόγου γενικά για το επάγγελμα αλλά και ειδικά για τα τεκταινόμενα στις σχολές Μηχανικών, είτε διαρκή επικοινωνία και φυσικά κοινή δράση, είτε οτιδήποτε άλλο. Ας το δούμε κι αυτό στην επόμενη συνέλευση.