Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Pίξε Χ στην αποχή!


Ρίξε Χ στην αποχή !


Είσαι ευχαριστημένος με την καθημερινότητά σου;
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ελλειμματικό προϋπολογισμό για την παιδεία και όλα τα προβλήματα που απορρέουν από αυτόν. Η έλλειψη καθηγητών στις σχολές μας, που οδηγεί στο να μην διδάσκονται μαθήματα, στα υποστελεχωμένα εργαστήρια και τα υποβαθμισμένα νέα προγράμματα σπουδών. Η υποχρηματοδότηση αυτή αφήνει το στίγμα της και στην φοιτητική μέριμνα, με την κατάσταση στη λέσχη να έχει φτάσει στο απροχώρητο και στις εστίες συμφοιτητές μας να πετιούνται έξω. Με το μέλλον μας να φαντάζει δύσκολο, σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με μισθούς πείνας και ανεργία και την τάση της μετανάστευσης για εύρεση δουλείας συνεχώς να επιδεινώνεται. Λογικά η απάντηση θα είναι ΟΧΙ και μάλλον κανένας μας δεν είναι με τις συνθήκες συνεχώς να χειροτερεύουν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής … ή μήπως υπάρχει;
Με τις σπουδές μας ολοένα και να υποβαθμίζονται δημιουργείται μία δυσαρέσκεια στους φοιτητές και αυτή εκφράζεται μέσα από διάφορα ερωτήματα που τον απομακρύνουν από τις συλλογικές διαδικασίες μας. Π.χ. «Ποιος ο λόγος να συμμετέχω στις συλλογικές διαδικασίες; Γιατί να πάω στην γενική συνέλευση; Ποιος ο λόγος να ψηφίσω; Έτσι έχουν τα πράγματα και δεν γίνεται να αλλάξουν».Τα ερωτήματα αυτά ωθούν τους φοιτητές στην αποχή από τις συλλογικές δράσεις του συλλόγου, διότι θεωρούν πως δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα και δεν επιφέρουν καμία αλλαγή. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από συγκεκριμένες παρατάξεις που απαντούν στην υποβάθμιση του πανεπιστημίου με την ιδιωτικοποίηση του, την επιβολή  διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, που κάνουν πολιτική με κερασμένα ποτά και σαμποτάρουν κατά κόρον την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης. Ε όχι δα(π)! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι αυτή η λογική δεν στέκει, είναι οι νίκες που έχουν καταφέρει οι ίδιοι οι φοιτητές μέσω των γενικές συνελεύσεις και στο παρελθόν, αλλά και φέτος στη σχολή μας που καταφέραμε ως φοιτητές την πτυχιακή εξεταστική στο 8ο εξάμηνο.

Εμείς, ως ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ, ξέρουμε ότι «αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες» και ότι αυτές από μόνες τους δεν αλλάζουν τίποτα. Επίσης ξέρουμε ότι ούτε  η απάθεια μας και η μη ενασχόληση μας με τις συλλογικές διαδικασίες,  είτε αυτό είναι η Γενική Συνέλευση είτε αυτό είναι οι εκλογές, δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα! Ο Μπρέχτ κάποτε είχε πει ότι «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται». Σε μια εποχή που το κεφάλαιο δείχνει να έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης για τη δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου, επιθετικό προς κάθε φοιτητή και κάθε εργαζόμενο μέσα σε αυτό, η επιλογή μας δεν πρέπει και δε μπορεί να είναι η σιωπή! Ας έχουμε κατά νου ότι πλέον διακυβεύεται το δικαίωμα να σπουδάζουμε στο πανεπιστήμιο δωρεάν, να δραστηριοποιούμαστε και να αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από αυτό! Επιλέγουμε λοιπόν να συμμετέχουμε στις εκλογές, όχι με τον καθιερωμένο τρόπο, αλλά με μια άλλη λογική που εκφράζεται με το γνωστό μότο «εντός - εκτός κι ενάντια» και ενέχει μέσα της τόσο τη συμμετοχή σε διαδικασίες που αφορούν όργανα του συλλόγου, όσο και την αμφισβήτηση του ίδιου του θεσμού των εκλογών.

ΕΝΤΟΣ… γιατί ενώ δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, θεωρούμε πως το ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης που μαζικοποιεί τις γενικές μας συνελεύσεις και καταφέρνει να κερδίζει στο σήμερα είναι αναγκαίο να αποτυπωθεί και στις φοιτητικές εκλογές. Ένα ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης που δε χωράει στις φιέστες των καθεστωτικών παρατάξεων. Επιλέγουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα στην ίδια τη διαδικασία των εκλογών, ένα ηχηρό μήνυμα για μια άλλη εκπαίδευση, εργασία και ζωή και όχι αυτή που επιβάλλει το κεφάλαιο. Για να σπάσει το παραμύθι της κεντρικής αστικής ιδεολογίας που μας θέλει υποταγμένους/ες και σύμφωνους/ες στη διάλυση της ζωής μας, στη μιζέρια που μας ετοιμάζουν για το παρόν και το μέλλον μας. Να δώσουμε το στίγμα του αγώνα στις φοιτητικές εκλογές κάνοντας τους ξεκάθαρο ότι τη νομιμοποίηση που ψάχνουν δε θα τη βρουν από εμάς. Θα είμαστε απέναντι τους κάθε μέρα, πριν και μετά τις κάλπες, παλεύοντας για τη ζωή που μας αξίζει! Εκτός αυτού, όμως, οι φοιτητικές εκλογές είναι η διαδικασία που καθορίζει τους ''αντιπροσώπους των φοιτητών'' σε όργανα, όπως τα Διοικητικά Συμβούλια. Θεωρούμε πως οι ριζοσπαστικές αντιλήψεις οφείλουν να συμμετέχουν σε τέτοια όργανα, όχι προφανώς με όρους συνδιαλλαγής και διαπραγμάτευσης, αλλά μην αναγνωρίζοντας τους 9 αντιπροσώπους του ΔΣ ως αρμόδιους να λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην των φοιτητών, αλλά την ίδια τη γενική συνέλευση ως το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του συλλόγου. Επιλέγουμε να συμμετέχουμε στο ΔΣ ακριβώς για να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσα στη γενική συνέλευση.

ΕΚΤΟΣ… γιατί είμαστε ενάντια σε λογικές αντιπροσώπευσης που μας θέτουν παθητικούς δέκτες μιας πραγματικότητας που μας επιβάλλεται. Άλλωστε, η λήψη αποφάσεων μέσω αντιπροσώπων δεν έχει εν τέλει κανένα αντίκρισμα στην πραγματικότητα, ειδικά όταν ο ίδιος ο σύλλογος είναι απών από το ίδιο το κίνημα και τις διαδικασίες του. Αντίθετα, με άλλες αντιλήψεις, δε θεωρούμε ότι μια ενισχυμένη εκλογικά ΕΑΑΚ είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει την πραγματικότητα στους συλλόγους και την κοινωνία. Και δε θα το ήθελε κιόλας. Γι ' αυτό δεν μας ικανοποιούν, εκλογές κάλπης με φιλικές ψήφους αλλά επιδιώκουμε πολιτικές εκλογές με πολιτική συνείδηση και κυρίως αγωνιστική συμμετοχή πριν και μετά από αυτές.

ΕΝΑΝΤΙΑ… γιατί παλεύουμε για τη μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων, των μόνων ζωντανών διαδικασιών του συλλόγου φοιτητών, προσπαθώντας να εντρυφήσουμε στο κίνημα λογικές αμεσοδημοκρατίας, συμμετοχής, συνδιαμόρφωσης και αλληλεγγύης, πάντα στην κατεύθυνση υπέρβασης αντιλήψεων ανάθεσης και αντιπροσώπευσης. Ενάντια σε εκφυλιστικές διαδικασίες, οι μοναδικοί αρμόδιοι για την οργάνωση των αγώνων είναι οι ίδιοι οι φοιτητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τις συντονιστικές επιτροπές και το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων.
Για όλα αυτά οι εκλογές αποτελούν μία μάχη που πρέπει να δοθεί, χωρίς να σημαίνει ότι ο δράσεις μας σταματούν εκεί, Άλλωστε η τελική απάντηση και η επιβολή των αναγκών μας μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις. Εκεί οπού παράγεται η πολιτική του συλλόγου και αποφασίζονται οι δράσεις του, και απαντάμε από το πιο μικρό ζήτημα μέχρι την συνολική επίθεση που δέχεται η νεολαία στο σήμερα.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ


ΑΡ.ΑΓ.Ε. - ΕΑΑΚ