Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΘ 2018

Όλοι-ες στη φετινή κρίσιμη πορεία της ΔΕΘ, για ένα μέλλον χωρίς πόλεμο-φτώχεια-ανεργία-φασίστες.

Δύο βδομάδες μετά το έπος που τελείωσε στην Ιθάκη με την «πανηγυρική έξοδο» από τα μνημόνια, ο Τσίπρας, πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται να μας κοροϊδέψει για ακόμη μια φορά στη φετινή ΔΕΘ και να αρχίσει την προεκλογική καμπάνια, με την υπόσχεση ενός διαφορετικού αύριο κανονικότητας, ανάπτυξης και ευημερίας. Η εξαγγελία της εξόδου το μόνο που κάνει στην ουσία είναι να διαγράφει τη λέξη «μνημόνια» από τη ρητορική της κυβέρνησης χωρίς καμία αλλαγή στην πολιτική που ακολουθείται. Τα 4 μνημόνια που έχουν υπογραφεί σημαίνουν λιτότητα μέχρι το 2060, που σημαίνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί, οι μισθοί πείνας, ο εργασιακός μεσαίωνας και συνολικά η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση θα συνεχιστεί κανονικά. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και ΕΕ! Σκοπός είναι η φετινή ΔΕΘ να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο κύκλο αγώνων έτσι ώστε να βγει ξανά στο προσκήνιο η φωνή των εργαζομένων και της νεολαίας, ανατρέποντας την επίθεση που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου.

Όλη την προηγούμενη χρονιά είδαμε την έξαρση του εθνικισμού, πρώτα με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και το όνομα, μετά με τον Ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Το πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται στην κοινωνία έχει στόχο να κερδίσουν οι έλληνες ολιγάρχες κομμάτι από τα πετρέλαια και να μας αποπροσανατολίσει από το μέλλον που μας ετοιμάζουν, να μας στρέψει απέναντι σε ανθρώπους από άλλες χώρες που περνάνε τα ίδια με ‘μας, είτε είναι από γειτονικές χώρες, είτε είναι πρόσφυγες. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν κι οι φασίστες, που με τις πλάτες της αστυνομίας αλωνίζουν ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης και σπέρνουν τη ρητορική του μίσους. Με τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, που ξεκίνησαν την 21η Γενάρη, ξεκίνησαν επιθέσεις σε χώρους (καταλήψεις, στέκια), αλλά και οι επιθέσεις σε μετανάστες. Ενώ η πόλη έρχεται αντιμέτωπη με αυτήν την κατάσταση εδώ και πολύ καιρό, οι «μακεδονομάχοι» καλούν σε συγκεντρώσεις και τη μέρα της ΔΕΘ. Το παίζουν «αντικυβερνητικοί» παρ’ ότι στηρίζουν τις ίδιες πολιτικές με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συσπειρώνουν κόσμο γύρω από το «εθνικό φρόνημα» ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική», καλλιεργώντας τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Κλείνουν τα μάτια μπροστά στα πραγματικά προβλήματα του λαού, σε μια Θεσσαλονίκη με τεράστια ανεργία, που βρέχει και πλημμυρίζουν τα σπίτια και οι σχολές μας, κόβεται το ρεύμα και το νερό και εμείς βλέπουμε τα λεφτά να λιγοστεύουν στο τέλος του μήνα.  
Δε χωράει καθυστέρηση λοιπόν! Εμείς πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι, ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, το φασισμό, την αβέβαιη ζωή! Προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα, σε ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, αλλά πρέπει να απαντήσουμε μαζί, διεθνιστικά, ενάντια στις πολιτικές της εκμετάλλευσης που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, για να ξεπεράσουν τα αφεντικά την κρίση τους!

Με το ανεξάρτητο, ταξικό εργατικό κίνημα, για να νικήσουμε!

Στη διαδήλωση της ΔΕΘ στηρίζουμε την πορεία που ξεκινάει από την Καμάρα στις 18:00, του ανεξάρτητου ταξικού εργατικού κινήματος, που τον προηγούμενο καιρό πρωτοστάτησε στους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, την εξόρυξη στις Σκουριές και τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και εργατικούς αγώνες όπως αυτόν του Φούρνου του Λάμπρου, σε αλληλεγγύη με το Τουρκικό και Μακεδονικό κίνημα. Εκεί, μαζί μας, θα βρίσκεται ένα ολόκληρο δυναμικό που φωνάζει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να πάει αλλιώς μέσα από αγώνες στα χέρια μας, ενάντια στις γραφειοκρατικές ηγεσίες. Εμείς από τη μεριά μας καλούμε όλα τα κομμάτια της εργασιακής περιπλάνησης, όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλους τους εργαζομένους που θέλουν αγώνες για τη νίκη και όχι την εκτόνωση, να στηρίξουν το μπλοκ της Καμάρας με σκοπό τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου ταξικού κέντρου αγώνα που δε θα αρκείται στο να παζαρεύει λίγο καλύτερες συνθήκες φτώχειας, αλλά θα παλέψει και θα δώσει μια άλλη προοπτική για τις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια.

Ο δικός μας αυτοτελής ρόλος.

Τη μέρα της ΔΕΘ πρέπει να δώσουμε το δικό μας στίγμα στην κινητοποίηση, μαζί με την υπόλοιπη νεολαία. Γιατί αυτά που περνάμε με τα λεφτά που λιγοστεύουν στο τέλος του μήνα, τα εμπόδια στο να τελειώσουμε τις σχολές μας και να βρούμε δουλειά, το δυσοίωνο μέλλον που μας περιμένει, τα περνάνε και άνθρωποι που δεν είναι φοιτητές, απλά με διαφορετική μορφή. Να παλέψουμε για τη μόρφωση που μας αξίζει, χωρίς οικονομικά εμπόδια και φραγμούς, με όλη τη γνώση στο πτυχίο και τη σχολή. Για τη δουλειά με αξιοπρέπεια, κόντρα στην ανεργία, τη μετανάστευση, τα εργασιακά κάτεργα που διαμορφώνουν οι μνημονιακοί νόμοι και η κοπτοραπτική των σπουδών μας. Την ειρήνη των λαών, γιατί δεν πολεμάμε για τις πολυεθνικές τους, δεν ερευνούμε, δε δουλεύουμε για το ΝΑΤΟ και το στρατό, θέλουμε το στρατό έξω από τις σχολές μας. Για ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, για να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη άποψη, να παλεύουμε και να ζούμε ελεύθερα. Γιατί όλοι είμαστε η Ηριάννα και ο Περικλής! Στο σήμερα, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα φοιτητικό κίνημα που δε θα είναι απλά καρικατούρα του παρελθόντος. Όπλο μας για όλα αυτά είναι οι γενικές μας συνελεύσεις, ο ζωντανός φοιτητικός σύλλογος που θα έχει και θα εκφράζει άποψη για όλα, με ανεξαρτησία από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους πρυτάνεις και τους κοσμήτορες.

Εμείς σαν ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι είμαστε κομμάτι αυτού του πράγματος. Η λέσχη με τις ατελείωτες ουρές, οι ρημαγμένες εστίες, το υποστελεχωμένο τμήμα, οι περικοπές και συμπτύξεις στα μαθήματα με το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, τα αυστηρότερα ακαδημαϊκά εμπόδια για να πάρουμε πτυχίο είναι αποτέλεσμα του ότι τα λεφτά πάνε στο χρέος, τις μνημονιακές πολιτικές, τον πολεμικό εξοπλισμό και όχι στο πανεπιστήμιο. Η επίθεση στο εργασιακό μας μέλλον με τις βαθμίδες των μηχανικών, τον ατομικό φάκελο επαγγελματικής ευθύνης, τις υπέρογκες εισφορές και το νέο ασφαλιστικό, τις δουλειές που δε μας δηλώνουν σαν μηχανικούς για να παίρνουμε λιγότερα, την εξίσωση των πτυχίων προς τα κάτω, γίνεται γιατί θέλουν ένα στρατό από ευέλικτους τεχνικούς, που να παράγει πολλά αλλά να παίρνει λίγα ώστε να ξεπεράσουν την κρίση τους. Η πείρα των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα. Αν όμως ενωθούμε με τους υπόλοιπους, μπορούμε να νικήσουμε...

Η πορεία της ΔΕΘ πρέπει να είναι η αρχή για μια νέα μορφή οργάνωσης του φοιτητικού και εργατικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο των αφεντικών και θα δημιουργήσει συνθήκες για μια συνολικά αλλιώτικη ζωή. Σήμερα με τις αντικειμενικές, σύγχρονες και επιστημονικές δυνατότητες να είναι πρωτοφανείς, εμείς να είμαστε αυτοί που θα πούμε ότι αυτός ο κόσμος μας ανήκει. Είμαστε εδώ για να τον αλλάξουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς και για αυτό θα παλεύουμε μέχρι το τέλος.

-Όλοι-ες στην πορεία της ΔΕΘ το Σάββατο 8/9 στις 18:00, στην Καμάρα.

-Στηρίζουμε το κείμενο 422 εργαζόμενων, νέων και συνταξιούχων που καλεί στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση της Καμάρας, ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τη λογική «χαμηλών πτήσεων» του ΠΑΜΕ.