Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Όρεξη καμία για καμία συμμαχία!


Τον τελευταίο καιρό επικρατεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας όσον αφορά την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιστροφή στην «ανάπτυξη». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζεται ένας νέος θέσμος ...η «Κοινωνική Συμμαχία» (αποτελούμενη από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ,ΤΕΕ, ΣΕΒ και άλλους φορείς που προωθούν εργοδοτικά και συντεχνιακά συμφέροντα). Διεκδικεί την στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας μέσω της μείωσης της φορολογίας και τον εξορθολογισμό του δημοσίου,του κράτους και των πολιτικών κατάρτισης αποσκοπώντας στην καταπολέμηση της ανεργίας μέσω νέων θέσεων εργασίας και την δημιουργία όρων ύπαρξης κοινωνικού κράτους.
Στην πραγματικότητα όμως αυτή η «Κοινωνική Συμμαχία» τίποτα απολύτως δεν έχει να προσφέρει στους εργαζόμενους, παρά μόνο στις επιχειρήσεις και την εργοδοσία. Αυτό διότι η επιχειρηματική ανασυγκρότηση τους απαιτεί απο τους εργαζομένους να βάλουν πλάτη στο σχεδιασμό τους δουλεύοντας με 400 ευρώ με όρους επισφάλειας μένοντας υπάκουοι υπό τον φόβο της ανεργίας. Αυτό έχει δείξει και η υπηρέτηση του σχεδιασμού αυτού 8 χρόνια τώρα, με τα μνημόνια από τη μία να μετατρέπουν την εργατική τάξη, τα πανεπιστήμια, τη χώρα ολόκληρη σε ελκυστικό, φτηνό μέρος για επενδύσεις, προσοδοφόρο για τα αφεντικά, με χτυπήματα στα δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση των πάντων. Εν τέλει, το σχέδιο της Κοινωνικής Συμμαχίας εφαρμόζεται ήδη και έχει οδηγήσει σε κοινωνική καταστροφή. Και μέσω αυτής, θέλουν να μας κάνουν ουρά των συγκεκριμένων πολιτικών, να αποσπάσουν τη συναίνεσή μας.
Τα παραπάνω έχουν επηρεάσει ήδη και τον κλάδο των μηχανικών. Εδώ και αρκετούς μήνες το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, συμμετέχει στην κοινωνική συμμαχία) προσπαθεί με τη σειρά του να μετατρέψει ένα ευρύ στρώμα των μηχανικών σε εργατικό δυναμικό ελκυστικό για τις επιχειρήσεις. Τι σημαίνει αυτό;
  • Χωρισμός μηχανικών σε βαθμίδες.
  • Δυσκολότερες εξετάσεις για να πάρεις άδεια άσκησης επαγγέλματος.
  • Μετατροπή του ΤΕΕ σε εξεταστικό κέντρο με σεμινάρια επί πληρωμή ως εξυπηρέτηση του ατομικού φακέλου προσόντων, των ects και του κατακερματισμού του κλάδου.
Καθόλου παράξενο, δεδομένου ότι το ΤΕΕ είναι ένας σκληρός μηχανισμός του κράτους και του κεφαλαίου, στο οποίο συμμετέχουν ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων, στελέχη, λομπίστες και κατά τ’ άλλα όσοι μισθωτοί έχουν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές. Πρόκειται για έναν προνομιακό συνομιλητή των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, που στοχεύει στις μπίζνες και την διαμόρφωσή μας ώστε να είμαστε ελκυστικοί, ευέλικτοι, αναλώσιμοι εργαζόμενοι. Ας φανταστούμε πολλούς τέτοιους φορείς σε διάφορους κλάδους να θεσπίζουν αυτή την λεγόμενη κοινωνική συμμαχία και να υλοποιούν το πολιτικό τους πλάνο μαζί με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και τους διεφθαρμένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ.
Πρέπει να μας απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί τίθεται επιθετικά υπό διακύβευση όχι μόνο οι εργασιακές συνθήκες στις οποίες θα κληθούμε να δουλέψουμε ,αλλά και η δυνατότητά μας να κάνουμε πολιτική από εμάς για εμάς, να διεκδικούμε. Γιατί αν μας εκπροσωπεί μια τέτοια «Κοινωνική Συμμαχία» που βάζει στο προσκήνιο την ένωσή μας με τα αφεντικά λες και έχουμε κοινά συμφέροντα, δε θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με την κυρίαρχη πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της μετανάστευσης και των πολέμων. Γι αυτό και πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά! Να τσακίσουμε την «Κοινωνική Συμμαχία» πριν ακόμα δημιουργηθεί και να δυναμώσουμε το δικό μας ανεξάρτητο ταξικό κίνημα, από εμάς για εμάς, για τις πραγματικές μας ανάγκες. Για αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Για μόρφωση ολόπλευρη, συνολική στο αντικείμενό μας και πτυχίο που θα είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Για ειρήνη μεταξύ των λαών και ελεύθερη ζωή, ενάντια στην καταστολή και τον πόλεμο. Γιατί δε χρειάζεται να ψάξουμε σε συνταγές επιχειρηματικότητας για να ζήσουμε. Γιατί πλούτος υπάρχει και μάλιστα πολύς, παράγεται από την εργατική τάξη και τον κλέβει μία μειοψηφία.
Δεν νομιμοποιούμε την 30η Μάη ως απεργία! Δεν δεχόμαστε καμία συμμαχία με τα αφεντικά!
Στις 29 Μάη συμμετέχουμε στην εργατική διαμαρτυρία ενάντια στην Κοινωνική Συμμαχία στις 7μμ στην Καμάρα.
Στις 30 Μάη μαζικοποιούμε την ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση της Καμάρας στις 10 πμ! Σπάμε την κοινωνική συμμαχία τους!