Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΛΕΣΧΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ!

 ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ...


Πόσες φορές, όσο καιρό είμαστε φοιτητές/τριες δεν γκρινιάξαμε μεταξύ μας, στην φίλη μας, στον συμφοιτητή μας για μια κακή κατάσταση που συναντήσαμε στην λέσχη; Μια μεγάλη ουρά, ένα «δεν μπορείς να μπεις αν δεν έχεις πάσο/κάρτα», ένα «όχι και δεύτερο πιάτο», μια πολύ μικρή μερίδα, ένα άπλυτο μαρούλι και λοιπά... Γκρινιάξαμε, ίσως αναρωτηθήκαμε για λίγο ποιός φταίει για όλο αυτό και τελικά απλά το δεχτήκαμε ως έχει και δεν κάναμε τίποτα γι αυτό. Παρατηρούμε επίσης, από τότε που άνοιξε η λέσχη για φέτος, πιο σκληρούς ελέγχους και συνεχείς προτροπές για να βγάλουμε κάρτες σίτισης.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να συμβάλλουμε με κάποιες σκέψεις μας.

Να πούμε αρχικά ότι το πανεπιστήμιο αναθέτει πλέον την διαδικασία της σίτισης σε εργολάβους, δηλαδή σε εταιρίες που ασχολούνται με αυτό τον κλάδο (π.χ. catering). Χαρακτηριστικά, η πρώτη παράγραφος απο την σύμβαση του Α.Π.Θ με την κοινοπραξία 4 τέτοιων εταιριών σίτισης (ΑΜΒΡΟΣΙΑ CATERING A.E. – TOΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε. – ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ – ΧΟΥΤΟΣ CATERING A.E),  αναφέρει:

 «Για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του Φοιτητικού μαγειρείου - εστιατορίου (των χώρων παραγωγής και διανομής του φοιτητικού συσσιτίου) της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του Α.Π.Θ. και ειδικότερα την προμήθεια υλικών και την παρασκευή και παροχή στους φοιτητές με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης (self service) φαγητών, για τη σίτιση περίπου έξι χιλιάδων διακοσίων πενήντα (6.250) φοιτητών κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους (πλην διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα) και περίπου τριακοσίων (300) φοιτητών κατά τους θερινούς μήνες (διακοσίων φοιτητών κατά το μήνα Ιούλιο και εκατό φοιτητών κατά το μήνα Αύγουστο), για το χρονικό διάστημα από 09.01.2017 έως 31.12.2018.»

Πρόσφατα το ΑΠΘ κύρηξε ξανά ανάδοχο την παραπάνω κοινοπραξία (γνωστή ως citici) μέχρι το 2021 με προϋπολογισμό 11.598.030,00€ !!!

Τροφή για σκέψη: Το ΑΠΘ έχει γύρω στους 70.000 φοιτητές. Γιατί να δικαιούνται να σιτίζονται μόνο οι 6.250;

Ας σταθούμε λίγο στο κομμάτι της κοινοπραξίας των 4 εργολάβων. Καθένας από τους 4, όντας μια εταιρία/επιχείρηση, έχει ως μοναδικό σκοπό το προσωπικό του οικονομικό κέρδος, το οποίο θα προσπαθήσει να πάρει, μέσω αυτής της κοινοπραξίας και της εκμετάλλευσης της λέσχης. Πώς μπορεί να πετύχει αυτό το κέρδος; Μα φυσικά, με όλα αυτά που έχουμε δει κατά καιρούς να δυσχεραίνουν την κατάσταση στη λέσχη. (α) Δεν θα ανοίξει όλες τις διανομές ή την πάνω λέσχη όταν δεν θέλει, για να μην αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερο προσωπικό (λεφτά στην τσέπη!). (β) Θα καθορίσει πόσοι θα τρώνε τζάμπα και για τους υπόλοιπους θα ορίσει αντίτιμο (πλέον αν είσαι πάνω απο ν+2 πληρώνεις 66 ευρώ το μήνα την κάρτα σίτισης και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και σε όσους δεν πληρούν κάποια κριτήρια χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς αν έχουν ανάγκη την δωρεάν σίτιση). (γ) Θα ρίξει την ποιότητα, θα μικρύνει τις μερίδες. (δ) Θα σκλυρήνει τον έλεγχο με μπράβους για να μην δώσει ούτε πιάτο παραπάνω τζάμπα και βγει εκτός προϋπολογισμού.

Προσοχή όμως! Δεν φταίει μόνο ο εργολάβος για την κατάσταση αυτή. Όλα αυτά, γίνονται με την σύμφωνη γνώμη της πρυτανείας και του Δ.Σ. της λέσχης προφανώς, αφού συνυπογράφουν αυτές τις συμβάσεις και τους γιγάντιους προϋπολογισμούς των 6-7 (και πλέον, όπως αναφέρθηκε 11,5) εκατομμυρίων ευρώ για να σιτίζουν δωρεάν τους/τις 6.250 από 70.000 φοιτητές/τριες (=8.93% των φοιτητών/τριων). Οι υπόλοιποι μάλλον ή θα πεταχτούν έξω ή θα πληρώσουν.

Η θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριμένη. Θέλουμε η λέσχη (και η πάνω και η κάτω) να είναι δωρεάν και ανοικτή προς όλους, να λειτουργεί με πλήρες ωράριο και με όλες τις διανομές ανοικτές. Όπως πριν τρία χρόνια ο Σύλλογός μας (Φοιτητών Ηλ/Μηχ) σε συνεργασία και με άλλους, με δυναμικές παρεμβάσεις, έσπασε τον έλεγχο, τα σκάνερ και τις ταμειακές μηχανές που ήταν έτοιμες να εγκατασταθούν, έτσι και τώρα, πρέπει μέσα από τις διαδικασίες του και τις δράσεις του, μετά το πέρας της εξεταστικής, να πάρει ανάλογες αγωνιστικές αποφάσεις και να μην επιτρέψει σε πρυτανεία και εργολαβίες να παίζουν με τις ζωές μας. Δεν θα πληρώσουμε εμείς για το κέρδος κανενός! Καλούμε επίσης, τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριες μας, να δείξουν ανυπακοή στους ελέγχους και στις προτροπές για κάρτες σίτισης, καθώς και σε μαζική συμμετοχή στις γενικές μας συνελεύσεις, για να ανατρέψουμε όλοι μαζί την νέα κατάσταση που προσπαθούν να εδραιώσουν (πρυτανεία, ΔΣ της λέσχης και εργολάβοι), πρωτού γίνει αυτό και πλέον τα πράγματα αποδειχθούν ακόμα πιο δύσκολα.