Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Απόφαση Σ.Φ. Ηλ-Μηχ από τη Γενική Συνέλευση 31/1/21!

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ πήραν την πρώτη απάντηση από το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/1! Εάν νομίζουν ότι με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων θα σταματήσουν τον αγώνα μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν με πρόσχημα την πανδημία, είναι βαθιά γελασμένοι!!!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης στις 28/1 σπάσαμε στην πράξη τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις! Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!!

Αφού πλέον δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και αμφισβητούμε κατά χιλιάδες στον δρόμο με τα μαζικότατα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, επιστρατεύουν την ωμή καταστολή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει! Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.), αλλά μειώνει και το ήδη ελάχιστο προσωπικό που έχει μείνει κάνοντας ακόμα λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρσι και βάζει πλάτη στα συμφέροντα των εργολάβων που απολύουν εργαζόμενους στη λέσχη. Ο νικηφόρος αγώνας των εργαζόμενων στη λέσχη μας δείχνει τον δρόμο! Η Κυβέρνηση μέσα σε περίοδο πανδημίας φέρνει νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Το ποτήρι ξεχείλισε! Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Από τη μια γιατί εντοπίζουν ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι «ριζοσπαστικοποίησης», δηλαδή χώροι που γεννιέται το κίνημα που τα βάζει με την πολιτική για τα επιχειρηματικά συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών. Αυτά είναι τα συμφέροντα που έρχεται να περιφρουρήσουν οι ειδικοί φρουροί στις σχολές, αφού εταιρίες έχουν κάνει κατάληψη στα εργαστήριά μας, ο τζίρος του ΕΛΚΕ είναι πενταπλάσιος της χρηματοδότησης του ΑΠΘ, μπαίνουν δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και πλέον και σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά την ίδια στιγμή που κόβονται μαθήματα λόγω της έλλειψης καθηγητών. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο έχει πέσει ήδη στο κενό μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές τους, τα συλλαλητήρια από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα που βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο απέδειξαν το αντίθετο.

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που στρώνει το έδαφος για την υποβάθμιση της επαγγελματικής προοπτικής και αποκλείει χιλιάδες μαθητές από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Το απαράδεκτο σύστημα πρόσβασης που προτείνει η κυβέρνηση, παράλληλα στρώνει το έδαφος για να ενταθεί η κατηγοριοποίηση πανεπιστημιακών σχολών και αποφοίτων. Έρχεται παράλληλα με τις αλλαγές στο ΤΕΕ που αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων και με το κλείσιμο σχολών. Ευθύνη για τα παραπάνω έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτή υλοποίησε κατά γράμμα τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ!. Έτσι δημιουργούν πελάτες στα ιδιωτικά και μια τεράστια γκάμα από πιστοποιήσεις και πτυχία. Μας θέλουν φθηνούς, ευέλικτους, αναλώσιμους και μονίμως εξαρτημένους από την επανακατάρτιση μέσα στον ανταγωνισμό μεταξύ 5-4-3-2 ετών προγραμμάτων που οδηγεί στη ντε φάκτο προς τα κάτω εξίσωση σε δικαιώματα και μισθό. Αυτή είναι η προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς που ευαγγελίζονται.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Αν θέλουν ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων μας αυτό γίνεται με πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ανοιχτές σχολές, με δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, διεκδικήσεις που ονομάζουν ως ριζοσπαστικές, και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών και θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Τέλος, το Υπουργείο με τις

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές, σπουδές με αξιοπρέπεια, πτυχία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, συχνά δρομολόγια του ΟΑΣΘ και από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα! Θέλουμε όλα αυτά που μας έχει στερήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Η επίθεση στους ΦΣ την Πέμπτη 21/01 με συλλήψεις, ΜΑΤ, χημικά στοχεύει ξεκάθαρα τους φοιτητές που αγωνίζονται, η κυβέρνηση τους λέει εγκληματίες. Η επίθεση αφορά όλο τον λαό με τους νέους περιορισμούς στις διαδηλώσεις και στα ΜΜΕ. Θέλουν να δείξουν στα αφεντικά ότι είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Εμείς είμαστε που έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους! Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μια φωνή ξεκαθαρίζουμε: η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε να αντιδρούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!

Ζωντανεύουμε τους ΦΣ μέσα από τις γενικές συνελεύσεις!

 Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!!

Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!

Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!

Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες μέλη ΦΣ.

Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!

Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.

Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.

Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

Κανείς να μη χάσει την πρακτική του.

Κανένας μετεγγραφέντας να μην αποκλειστεί για ακαδημαϊκά κριτήρια.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!


Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα της 3ης εξ αποστάσεως εξεταστικής και ήδη έχουν προκύψει πολλά προβλήματα. Η αδιαφορία των ιθυνόντων για τις σπουδές και το μέλλον μας δεν έχει όριο!
Η εμπειρία των προηγούμενων εξεταστικών δεν αξιοποιήθηκε στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν με την διαδικτυακή εκπαίδευση και εξέταση, αφού δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την κάλυψη αναγκών που προϋπήρχαν αλλά και όσων δημιουργήθηκαν λόγω των δύσκολων συνθηκών που όλοι βιώνουμε. Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του τμήματος φαίνεται όλο και περισσότερο με τους καθηγητές να επιλέγουν διαγωνίσματα με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών (“multiple choice”) αντί ασκήσεων, όπως ειπώθηκε από καθηγητή, για να μειωθεί ο φόρτος της διόρθωσης, αλλά και με την παρατήρηση λαθών σε απαντήσεις των κουίζ. Παράλληλα, και σ’ αυτό το εξάμηνο δεν έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα (ασταθές ίντερνετ, κολλάει το elearning κ.λπ.) για τα οποία δεν έχει εκδηλωθεί καμία διάθεση αντιμετώπισης ,άλλωστε εκτός από τη διασπορά του Covid19, φαίνεται ότι είναι ατομική ευθύνη και η πρόσβαση σε πλατφόρμα που δεν κολλάει... Ευθύνη φέρουν και τα τμήματα που δικαιολογούν αυτή την κατάσταση και προσπαθούν να μας παρουσιάσουν λογικό να χάνουμε μαθήματα και εργαστήρια και να τα φορτωνόμαστε στις επόμενες χρονιές.

Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να συνεχιστεί!

Απαιτούμε:

Εξέταση αντίστοιχης μορφής της δια ζώσης
Πλήρης εξέταση του επιστημονικού αντικειμένου
Καμιά αρνητική βαθμολογία
Επαρκή χρόνο για την επίλυση και το ανέβασμα των ασκήσεων
Γνωστοποίηση των αναλυτικών λύσεων των ασκήσεων
Κατανόηση και εύρεση διαφορετικού τρόπου εξέτασης όσων αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα ή δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό
Πρόσβαση στο διορθωμένο γραπτό
Σεβασμό στην ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα κάθε φοιτητή
Να τοποθετηθούν τα τμήματα των ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων ενάντια στο νομοσχέδιο.

Προχωράμε σε :

-Αποκλεισμό του ΑΠΘ τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη τις εργάσιμες ώρες. Καλούμε το σύλλογο των
εργαζομένων καθώς και τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών στο ΑΠΘ να συμμετέχουν.
-Τρίτη – Τετάρτη 2-3/2 μαχητικές παρεμβάσεις των ΦΣ στο κέντρο της πόλης
-Πέμπτη 4/2 το πρωί συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου.
-Την ημέρα ψήφισης του ν/σ το πρωί συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων και το απόγευμα της ίδιας
μέρας παλλαϊκό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Τα μαθήματα που εξετάζονται εκείνη την ημέρα να
μεταφερθούν σε άλλη ώρα και μέρα.
-Την προηγούμενη και την ημέρα ψήφισης του ν/σ διήμερος αποκλεισμός του ΑΠΘ και κατάληψη στις
σχολές που έχει παρθεί απόφαση από τον φοιτητικό τους σύλλογο.
-Εκδήλωση για το άνοιγμα των σχολών με ασφάλεια.
-Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος να πάρει μέτρα ενημέρωσης των φοιτητών και διάδοσης των δίκαιων
αιτημάτων μας σε όλο το λαό!
-Στήριξη των αγωνιστικών αποφάσεων και των πρωτοβουλιών των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη
Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.
-Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να συνεδριάσουν και την επόμενη βδομάδα!
-Δια ζώσης κινητοποίηση στους προέδρους και των 2 τμημάτων!