Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με αμείωτη ένταση το πογκρόμ μέτρων ενάντια σε κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Προχωράει στη διάλυση-ιδιωτικοποίηση –εκποίηση της ΔΕΗ κατά απαίτηση των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων.
 Αυτές τις μέρες, στην βουλή συζητείται το ν/σ για την «μικρή ΔΕΗ» το οποίο αποτελεί μάλιστα και όρο κατά τα ΜΜΕ για την “εκταμίευση της επόμενης δόσης”. Το νομοσχέδιο διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα και ανοίγειένα επιπλέον πεδίο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε αυτόν τον τομέα σε βάρος όλων μας.
 Τα λαϊκά στρώματα με το άνοιγμα εδώ και χρόνια της αγοράς ενέργειας δεν έχουν ωφεληθεί . Μόνο την τετραετία 2010-2013 η ΔΕΗ προικοδότησε με 5 δις ευρώ (3.5% του ΑΕΠ) τους ιδιώτες παραγωγούς, την ίδια ώρα που αύξησε την τιμή του ρεύματος κατά 44%!!, για τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους καταναλωτές κλπ. Η αύξηση για την περίοδο 2001-2013 φτάνει το 102%.

Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω χρηματιστηρίου (το 49% είναι ήδη ιδιωτικοποιημένο) και της παράδοσης της διαχείρισης του 17% των μετοχών της και επικείμενης πώλησής τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με τη πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) να προχωρά γοργά, με τη δημοπράτηση του 25-30% της φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της με τιμές καθώς φαίνεται κάτω του κόστους (ΝΟΜΕ), με συνέπεια τελικά, τα ιδιωτικά μονοπώλια να ελέγχουν πλήρως την ηλεκτρική ενέργεια. Η παράδοση της ΔΕΗ στα αρπακτικά και στους «εθνικούς» επενδυτές, θα έχει ως συνέπεια νέες αυξήσεις στα τιμολόγια.
Η πάλη για να μην περάσει το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί κορυφαίο ζήτημα το οποίο αφορά τους εργαζόμενους στον κλάδο και το σύνολο του λαού. Ο αγώνας αυτός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μάχης για να αποτελεί η ενέργεια κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Για ενέργεια φτηνή για όλο τον λαό, προσβάσιμη σε όλους. Για να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα (ήδη εκτιμώνται σε πάνω από 300.000 οι ετήσιες διακοπές ρεύματος).
Απαιτούμε:
α) Εθνικοποίηση του ηλεκτερενεργειακού τομέα . Μια ΔΕΗ ενιαία και καθετοποιημένη, 100% δημόσια με αποκλειστικότητα στην Παραγωγή, Μεταφορά και Διανομή Ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Έξω οι ιδιώτες παραγωγοί και οι εργολάβοι οι οποίοι λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη, σε βάρος των κοινωνικών αναγκών. Η ΔΕΗ και συνολικά ο τομέας της ενέργειας πρέπει να λειτουργεί για τον λαό, όχι για τους ιδιώτες παραγωγούς. Εργατικός και λαϊκός έλεγχος, λειτουργία για τα συμφέροντα των εργαζομένων και την κοινωνία, όχι για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
β) Πάλη ενάντια στην «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» που επιβάλλει η ΕΕ, και αποτελεί το πλαίσιο για επιβολή όλων αυτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ και ρήξη με την πολιτική της.
γ) Ακύρωση συνολικά των πολίτικών της απελευθέρωσης των αγορών Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις σε νερό , στην παιδεία και την υγεία.
 δ) Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και όλων των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων ενάντια στην αποπληρωμή των τοκογλύφων –δανειστών.
Ως σωματειο στρατεύομαστε στον αγώνα ενάντια στο ν/σ για την μικρή ΔΕΗ και θα συντονιστούμε με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ για την ανατροπή των σχεδιασμών κυβέρνησης και τρόικας.