Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Τα "εξελιγμένα" πανεπιστήμια του εξωτερικόυ vol.1: Οι Αμερικανοί φοιτητές έχουν χρεοκοπήσει!




Υπερχρεωμένοι πριν βγουν στην παραγωγή είναι οι Αμερικανοί πτυχιούχοι. Το 1984, οι μισοί πτυχιούχοι είχαν κατά μέσον όρο χρέη 2.000 δολ. Σήμερα, τα δύο τρίτα έχουν χρέη 27.000 δολ.
Το χρέος των φοιτητών στις ΗΠΑ υπερβαίνει το ένα τρισ. δολάρια, ένα ποσό μεγαλύτερο από τα δάνεια των πιστωτικών καρτών σε μια χώρα που η κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Παράλληλα αυξάνονται οι αιτήσεις για τη διαγραφή μέρους των φοιτητικών δανείων στο πλαίσιο που ορίζει η αμερικανική νομοθεσία, ένα φαινόμενο που προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Διότι, όπως δηλώνει και η υφυπουργός Οικονομικών, οι τάσεις αυτές υποδεικνύουν ότι το κόστος της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, πρώην αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η υπ’ αριθμόν 2 στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε πως το ζήτημα διερευνάται από την κυβέρνηση.


«Τα ζητήματα που ανακύπτουν από το χρέος των νοικοκυριών συνδέονται πολλαπλά με την οικονομία και οτιδήποτε έχει σχέση με την οικονομία απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε η κ. Ράσκιν. Η ίδια τονίζει πως το κόστος της ανώτατης παιδείας έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, μια τάση που αφορά όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Και επειδή η εκπαίδευση είναι μια επένδυση για όλη την οικονομία, η χρηματοδότησή της θα πρέπει να είναι πιο ομαλή. Την τελευταία 20ετία, το κόστος της εκπαίδευσης έχει αυξηθεί κατά 50%. Η διαθεσιμότητα των φοιτητικών δανείων από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχει, στο μεταξύ, μετατοπίσει το οικονομικό βάρος της ανώτατης παιδείας από τους γονείς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μια κριτική που ασκείται σήμερα εις βάρος του ομοσπονδιακού κράτους είναι ότι αποκομίζει και κέρδος από το σημερινό καθεστώς των φοιτητικών δανείων.

Οι εμπορικές τράπεζες επωφελούνταν από την κατάσταση αυτή μέχρι το 2010. Μέχρι τότε, το ομοσπονδιακό κράτος παρείχε εγγυήσεις για το φοιτητικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των δανείων που χορηγούσαν οι εμπορικές τράπεζες. Με βάση νομοθεσία της κυβέρνησης Ομπάμα που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 2010, το ομοσπονδιακό κράτος δεν εγγυάται πλέον τα φοιτητικά δάνεια των εμπορικών τραπεζών, αλλά μόνον αυτών που χορηγούνται από κρατικές τράπεζες. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για τη διαγραφή μέρους ενός φοιτητικού δανείου στους συνεπείς δανειολήπτες μετά την πάροδο 20ετίας από την 25ετία που ίσχυε αρχικά. Επίσης, όποιος λάβει φοιτητικό δάνειο από την 1η Ιουλίου του 2014 υποχρεούται να καταβάλει το 10% των εισοδημάτων του για την αποπληρωμή του δανείου αντί του 15% που ίσχυε αρχικά. Σήμερα, σχεδόν το 90% των φοιτητικών δανείων χορηγείται από φορείς του ομοσπονδιακού κράτους.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ομοσπονδιακό κράτος εξασφαλίζει όφελος 41 δισ. δολαρίων από τα φοιτητικά δάνεια. «Και η κερδοφορία αυτή αναμένεται να συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το 2024», τονίζει η Σάρον Επερσον, εκφράζοντας μια κριτική άποψη απέναντι στο κράτος. «Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να δίνεται μια ευελιξία στην αποπληρωμή των δανείων», τονίζει η κ. Ράσκιν.