Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Καταγγελία ΕΑΑΚ για την εισβολή των ΜΑΤ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου μετά από εντολή της πρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο χώρο του Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πάνω από 25 προσαγωγές φοιτητών/τριών. Οι διωκόμενοι φοιτητές είχαν προβεί, νωρίτερα, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία προκειμένου να μιλήσουν με την πρύτανη για θέματα που αφορούν τα τμήματα Ξένων γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας και Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Η πρύτανης αρνήθηκε για πολλοστή φορά να τους ακούσει και να συζητήσει μαζί τους και κλειδώθηκε στο γραφείο της δίνοντας εντολή για προσαγωγή τους.

Η συγκεκριμένη επίθεση της αστυνομίας χερί-χέρι με τους Πρυτάνεις αποτελεί τη δεύτερη σε σειρά μετά την καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ  στις 28/12 και πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη κοινωνική αντίδραση κόντρα στον κοινωνικό μεσαίωνα, το κράτος  θωρακίζεται εκ νέου αναβαθμίζοντας την κρατική – κυβερνητική, εργοδοτική και φασιστική τρομοκρατία. Έτσι βλέπουμε μια γενικευμένη προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ασφυκτικού απολυταρχικού πλέγματος όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις εισβολές στο άσυλο, τις επιθέσεις σε καταλήψεις-αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και τις διώξεις αγωνιστών.

Φυσικά οι επιθέσεις στο άσυλο έχουν ως ξεκάθαρο στόχο το συντριπτικό χτύπημα του φοιτητικού κινήματος, την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων φοιτητών και αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης προσπάθειας που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μαζί με τους πρυτάνεις και τα νέο-συσταμένα Συμβούλια Διοίκησης για να διαμορφώσουν το πανεπιστήμιο όπως απαιτείται την περίοδο των μνημονίων, δηλαδή το πανεπιστήμιο της αγοράς. Άλλωστε, η συγκεκριμένη περίοδος σημαδεύεται από τη συνέχεια των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων τόσο μέσα από  το σχέδιο Αθηνά και τις συγχωνεύσεις μιας σειράς σχολών, που είναι προ των πυλών ,όσο και με την ισοτίμηση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολλεγίων (ακόμα και σε επίπεδο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών) με αυτά του δημοσίου πανεπιστημίου. Με αυτό τον τρόπο καταργείται κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης ενώ παράλληλα στέλνεται όλη η σπουδάζουσα νεολαία στην ανασφάλεια και την ανεργία, αφού διαλύονται  τα πτυχία, υλοποιώντας τελικά με τον πιο σκληρό τρόπο όλη τη πολιτική των μνημονίων και της ΕΕ στην εκπαίδευση. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα χωράνε κινηματικές διαδικασίες.  Ένα πανεπιστήμιο δίχως φοιτητικές Γενικές Συνελεύσεις, δίχως καταλήψεις, το οποίο δεν θα αποτελεί χώρο πολιτικοποίησης, αντίστασης και αγώνα. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο οι φοιτητές δεν θα σηκώνουν κεφάλι, θα αναλώνονται στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, στην λογική του ατομικού δρόμου έναντι του συλλογικού αγώνα, θα διαμορφώνουν δηλαδή τον απαιτούμενο πειθήνιο και ευέλικτο εργαζόμενο που έχει ανάγκη το κεφάλαιο αυτήν την περίοδο για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Ακόμα και με αυτόν τον τρόπο όμως αδυνατούν να εδραιώσουν τη κυριαρχία τους! Καταγγέλλουμε την εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του Ιόνιου Πανεπιστημίου και τις συλλήψεις σε βάρος φοιτητών και δηλώνουμε ότι ως φοιτητικό κίνημα και μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους θα είμαστε εκεί κάθε στιγμή να υπερασπιστούμε το άσυλο σε οποιαδήποτε προσπάθεια άρσης του από την Κυβέρνηση και τις Πρυτανικές Αρχές. Δηλώνουμε ότι θα τους χαλάσουμε τα σχέδια που τσακίζουν τις ζωές μας και μας καθιστούν τη γενιά της ανεργίας, της μετανάστευσης και της ελαστικής απασχόλησης των 400 €. Η μαχόμενη σπουδάζουσα νεολαία μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες της και με την υιοθέτηση ριζοσπαστικών δράσεων θα ανατρέψει το μνημόνιο της εκπαίδευσης και στο πλάι του εργατικού και λαϊκού κινήματος θα διαλύσουν την πολιτική ΕΕ- ΔΝΤ- συγκυβέρνησης, τους πολιτικούς εκφραστές της καθώς και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης-ποινικοποίησης του λαού.

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Ε.Α.Α.Κ. σε ΑΕΙ - ΤΕΙ