Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

22 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

8 Ιανουαρίου του 1991. Δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, από τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα. Μέρες καταλήψεων στα σχολεία, ο Νίκος μαζί με συναδέλφους υπερασπίζονται τους μαθητές τους από επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων διατήρησης της τάξης, αποτελούμενες από μέλη της ΟΝΝΕΔ και από παρακρατικές συμμορίες. Σε επεισόδιο σε σχολείο στην Πάτρα πέφτει νεκρός ο Νίκος. Για χρόνια αργότερα στα χείλη της νεολαίας, ακούγεται το σύνθημα: "Ζει ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί..."
 
Συμπληρώνονται 22 χρόνια από τις 8 του Γενάρη του 1991, όταν δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο κομμουνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας. Μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 38 ετών, αγωνιστής εκπαιδευτικός. 


Μια πολιτική δολοφονία μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 1990-91, με τις μαζικές καταλήψεις και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, ένα ακόμα μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στη συντηρητική αντεργατική πολιτική. Μια πολιτική δολοφονία από στελέχη και μέλη της ΟΝΝΕΔ, δηλαδή τους ομοϊδεάτες και τη νεολαία της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας της Ν.Δ., η οποία συνεχίζει με τις "νέες ιδέες" της να εξαθλιώνει, να "σκοτώνει" καθημερινά τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία. Γι' αυτό, ένας πανεργατικός και παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι απαραίτητος όσο ποτέ, για να φύγουν μαζί με τις δολοφονικές ιδέες και πολιτικές τους!

Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Ταυτίστηκε με ένα κίνημα και μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας. Θα εκδικείται σε κάθε μάχη ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική, σε κάθε προσπάθεια για την ανατροπή των νόμων και της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς. Είναι παρών στις νέες γενιές. Βαδίζει μαζί μας σε κάθε πορεία, απεργία, συνέλευση, κατάληψη. Με Πέτρουλα-Λαμπράκη μάς οδηγεί. Σήμερα εμπνέει τους αγώνες ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.