Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ούτε στη χούντα τόση δημοκρατία



Τι κι αν ήταν μια από τις μεγαλύτερες πορείες για το πολυτεχνείο που έχει δει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Τι κι αν ήταν μια άκρως ειρηνική πορεία σε όλη τη διάρκειά της. Αυτό δεν εμπόδισε τους μπάτσους να υλοποιήσουν το σχέδιο που είχαν προαποφασίσει.

Κι εξηγούμαστε.
Η πορεία ξεκίνησε με πολλές χιλιάδες κόσμου από το πολυτεχνείο, με το μαζικό φοιτητικό μπλοκ να δίνει τον τόνο. Αφού γύρισε όλο το κέντρο της πόλης, φωνάζοντας διαρκώς δυναμικά συνθήματα, κατέληξε πίσω στο ΑΠΘ με σκοπό την έμπρακτη υπεράσπιση του ασύλου και της κατάληψης της πρυτανείας από τους εργολαβικούς υπαλλήλους. Κι ενώ η πορεία έδειχνε να τελειώνει, μια κατευθυνόμενη μειοψηφία που καμια σχέση δεν είχε με την πορεία, και οι σκοποί της οποίας αφήνονται στην κρίση του καθενός, επιτέθηκε στην είσοδο της ΔΕΘ. Αμέσως, το φοιτητικό μπλοκ συγκροτήθηκε σε αλυσίδες στο ύψος της πρυτανείας κι όλος ο κόσμος παρατάχθηκε πίσω από αυτό. Μετά από λίγο, με μια κινηματογραφικού τύπου συντονισμένη επιχείρηση, διμμοιρίες των ΜΑΤ έσπασαν το άσυλο κι εισήλθαν ταυτόχρονα από τρεις πλευρές (Εγνατία, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης), πνίγοντας το πανεπιστήμιο στα χημικά. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό, με τους μπάτσους να στρέφονται κατ' ευθείαν προς το φοιτητικό μπλοκ και να χτυπούν με πρωτοφανή αγριότητα όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αποτέλεσμα, 16 συλλήψεις εντός του ασύλου (14 φοιτητές – 2 εκ των οποίων του συλλόγου μας, 1 μαθητής, 1 άνεργος) με πολλούς από τους συλληφθέντες να καταλήγουν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι. Ενδεικτικό του χαρακτήρα της εισβολής, η τραγελαφική εικόνα των μπάτσων να πανηγυρίζουν την είσοδο τους στο ΑΠΘ, παρατεταγμένοι έξω από την είσοδο της ΝΟΠΕ με τα χέρια σηκωμένα.

Αν λάβουμε υπόψην μας και την άγρια καταστολή που εφαρμόστηκε και σε πορείες σε άλλες πόλεις (Αθήνα – απαγόρευση προσέγγισης πρεσβείας Ισραήλ, Πάτρα - χτύπημα της πορείας, μερική τύφλωση συναγωνιστή από δακρυγόνο, Βόλος - σπάσιμο του ασύλου και 2 συλλήψεις μέσα στο πανεπιστήμιο), είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια του κράτους να τρομοκρατήσει. Ξέρουν ότι στερούνται κάθε λαικής νομιμοποίησης, ξέρουν ότι η πολιτική τους δεν πείθει πια κανέναν και επιχειρούν να καταπνίξουν με τη βία κάθε φωνή αντίδρασης. Δεν θα τα καταφέρουν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας καθιστούν σαφές ότι η μόνη λύση που μας απέμεινε είναι η οργανωμένη σύγκρουση με τα συμφέροντα που εκφράζουν, τα συμφέροντα του Κεφαλαίου και της ΕΕ, με μόνο στόχο την ολοκληρωτική ανατροπή τους.

υγ. Θλιβερότερος όλων, ο πρύτανης Μυλόπουλος, ο οποίος όχι απλά δεν καταδίκασε την εισβολή των μπάτσων στο άσυλο, αλλά με περίσσεια χυδαιότητα επιτέθηκε στους εργολαβικούς υπαλλήλους κατηγορώντας τους ως υπαίτιους της κατάστασης. Λόγω της κατάληψης τους στην πρυτανεία δεν τον άφησαν, όπως λέει, να πάρει θέση και να αποκλιμακώσει την ένταση. Απερίγραπτος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/11, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12.00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ