Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ, Μ' ΑΚΟΥΣ;

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΛ/ΜΗΧ
ΠΕΜΠΤΗ 15|3 αιθ.5 13.00

























ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ, Μ’ ΑΚΟΥΣ;

Σχεδόν 2 χρόνια Μνημόνιο και 4 μήνες διορισμένης κυβέρνησης Παπαδήμου και η άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού συνεχίζεται. Ενωμένο πια το αστικό πολιτικό σύστημα με τα κόμματά του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ (και λοιπών επίδοξων διαχειριστών όπως ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Π.Καμμέμος κτλ) με τις ευλογίες και την επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι εδώ και μας πυροβολεί καθημερινά από το βήμα της βουλής και τα τηλεπαράθυρα για να μας πείσει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να μην χρεωκοπήσει η χώρα (ανεξάρτητα από το αν ο λαός ήδη χρεωκοπεί).Σταθμός για την επίθεση αυτή αποτέλεσε η υπερψήφιση του Μνημονίου 2 την 12η του Φλεβάρη, που ήρθε να διαλύσει κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Συγκεκριμένα, φέρνει την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, παρέχοντας πλήρη ελευθερία στο κεφάλαιο να ορίσει μισθούς εξαθλίωσης των 400€, όταν ήδη οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1000000, η ελαστική εργασία και οι απολύσεις είναι καθεστώς και οποιαδήποτε κοινωνική παροχή εκμηδενίζεται. Για την επιβολή όλων αυτών εκτός από την ιδεολογική τρομοκρατία και τους διλληματικούς εκβιασμούς χρησιμοποιούν την ωμή καταστολή των κοινωνικών αγώνων προχωρώντας στην περαιτέρω καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάνοντας λόγο ακόμα και για νομοθετικό περιορισμό των διαδηλώσεων ή ακόμα και την εμπλοκή του στρατού.

ΟΥΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΥΤΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΛΑΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΕΙΣ

Το οργανωμένο σχέδιο των από πάνω, η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατείας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που διαμορφώνει κλίμα συναίνεσης (κοινά τραπεζώματα με τον ΣΕΒ) και η ανεπάρκεια της επίσημης αριστεράς, που αλληθορίζει από τα ανεβασμένα δημοσκοπικά ποσοστά της, να θέσει στόχο ανατροπής επέδρασαν ώστε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα ο λαός αμήχανος και ζαλισμένος μπροστά στη σφοδρότητα και την ταχύτητα όλων αυτών των μέτρων. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα φαινομενικής αναμονής ξέσπασαν εκατοντάδες εργατικοί αγώνες σε χώρους δουλειάς, δίνοντας σκληρή μάχη απέναντι στην εργοδοσία με αναβάθμισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά όπως η ηρωική απεργία στη Χαλυβουργία, στο ALTER,15ήμερη κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας κτλ. Αγώνες που προετοίμασαν το έδαφος για τη μαζική επανεμφάνιση του λαού, που πιάνοντας το νήμα των μεγάλων απεργιών και κινητοποιήσεων των τελευταίων 2 χρόνων, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στην κυβέρνηση και την πολιτική της στις 12 Φλεβάρη. Κινητοποίηση που σφραγίστηκε από την τεράστια μαζικότητα και μαχητικότητα του λαού πανελλαδικά που κόντρα στο οργανωμένο σχέδιο των δυνάμεων καταστολής και χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες, έβαλε στόχο να ρίξει την κυβέρνηση, σπάζοντας έτσι την βιτρίνα της κοινωνικής συναίνεσης που με λύσσα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι υπήρχε.

ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ: Φοιτητικό κίνημα – Συμβούλια Διοίκησης 1-0
και συνεχίζουμε...

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης επικαθορίζονται από την περαιτέρω περικοπή της χρηματοδότησης για την παιδεία με τον νέο προυπολογισμό (αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας), σε συνδυσμό με την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Τη συνέχιση και όξυνση αυτής της πολιτικής θα προσπαθήσουν να κρύψουν με την ανάληψη καθηκόντων του Υπουργείου Παιδείας από τον Μπαμπινιώτη πίσω από το ‘’ακαδημαικό’’ κύρος του (άλλος τεχνοκράτης τύπου Παπαδήμος μας βρήκε.) Ήδη όμως, τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη φοιτητική μέριμνα, καθώς με την κατάργηση του ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) εστίες και λέσχη είτε οδηγούνται σε κλείσιμο είτε πέφτουν σε χέρια ιδιωτών. Ακόμη και το δικαίωμα των φοιτητών σε δωρεάν συγγράμματα περιορίζεται, καθώς πλόεν δικαιούμαστε ένα βιβλίο ανά μάθημα, ανεξέρτητα αν αυτό καλύπτειτην ύλη. Επίσης, συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, απολύσεις προσωπικού αλλά ακόμα και δίδικτρα είναι τα επόμενα μέτρα στην ατζέντα του Υπουργείο. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό που τα ΑΕΙ-ΤΕΙ καλούνται μόνα τους να αναζητήσουν πόρους από εξωτερικούς παράγοντες, προσαρμόζοντας φυσικά και τη λειτουργία τους στα νέα αυτά δεδομένα. Στην κατεύθυνση αυτή, έναν από τους κόμβους για την προώθηση της αναδιάρθρωσης αποτελούν και τα συμβούλια διοίκησης, η συγκρότηση των οποίων των οποίων πήγε να πραγματοποιηθεί στα περισσότερα ιδρύματα πανελλαδικά. Φυσικά , τα σχέδια αυτά μείναν στα χαρτιά. Συγκεκριμένα, στο ΑΠΘ, η συντονισμένη δράση του μετώπου φοιτητικών συλλόγων, συλλόγου μελών ΔΕΠ και σωματείου διοικητικών υπαλλήλων διαμόρφωσε την κοινωνική πλειοψηφία που απέτρεψε τη μειοψηφία του Υπουργείου και των προθύμων του απ’το να συγκροτήσουν τα συμβούλια διοίκησης, βροντοφωνάζοντας ότι ο αγώνας για την ανατροπή του νέου Νόμου Πλαίσιο συνεχίζεται. Οι μαζικές όμως συγκετρώσεις του μετώπου αυτού στις 15 και 17 Φλεβάρη, σάστισαν τους τροικανούς των πανεπιστημίων και με προτροπή τους η εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε διώξεις, αποδεικνύοντας ότι η σιδερένια φτέρνα του συστήματος αποτελεί το τελευταίο μέσο καθυπόταξης της θιγόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τέλος, όψεις της προσπάθειας εφαρμογής του νέου Νόμου βλέπουμε και εντός της σχολής μας, με την προώθηση της εξωτερικής αξιολόγησης στους Ηλεκτρολόγους, την κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής στους Μηχανολόγους (πιθανά και στους Ηλεκτρολόγους) αλλά και την επικείμενη αλλαγή του προγράμματος σπουδών σε αντιδραστική κατεύθυνση και στα δύο τμήματα. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο σύλλογός μας (ύστερα από 3 μήνες που έχουμε να κάνουμε συνέλευση) πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει τις δράσεις του. Να χαράξει ένα μάχιμο σχεδιασμό για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε μέσα στη σχολή και να με αποφασιστικό τρόπο και σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και σωματεία να ξαναβαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής του νέου πανεπιστημίου. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να παίξει αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός κινήματος νεολαίας. Ενός κινήματος και μια γενιάς που θα αρνηθεί το μέλλον που τις ετοιμάζουν. Που θα φωνάξει ότι δε θα ζήσει με 450 ευρώ και μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό να ανατρέψει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχουν επιβάλλει κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο. Να μην τους δώσουμε καμιά περίοδο χάριτος περιμένοντας την ανάπτυξη όπως μας καλούν να κάνουμε. Η ανάπτυξή τους θα έρθει να μοιράσει τη φτώχεια που δημιούργησε η κρίση τους. Τα ψεύτικα διλλήματα και στους εκβιασμούς που μας θέτουν οι Βενιζέλοι, οι Σαμαράδες και τα εξαπτέρυγά τους (υποταγή στα μέτρα ή χρεωκοπία, ευρώ ή άδεια ράφια, ΕΕ ή θα ζούμε στις σπηλίες) πρέπει να τα επιστρέψουμε στα μούτρα τους. Το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν αυτοί για τη γενιά μας, αλλά και συνολικά για την κοινωνία είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση. Αυτό που θέλουν καλλιεργήσουν στις συνειδήσεις του κόσμου είναι ο φόβος και η αδράνεια. Να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά, να οργανωθούμε και να παλέψουμε για την ικανοποίηση τους! Μόνο εμείς μπορούμε να τους ανατρέψουμε, με παλλαϊκή εξέγερση ενάντια στα μέτρα τους, τα κόμματα τους και την πολιτική τους!

 Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ 
ΟΤΙ ΑΦΗΣΕ ΟΡΘΙΟ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΖΟΥΜΕ ΜΕ 400

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ–ΕΕ-ΔΝΤ


 
ΑΡ.ΑΓ.Ε. – Ε.Α.Α.Κ.